İçeriğe git


Resim
- - - - -

Bilgisayar Performansý?


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
62 replies to this topic

#1 duncanferguson

duncanferguson

    İzmir

  • Members
  • 2.441 mesaj

Yayınlanma tarihi 15 Aralık 2006 - 09:45 ÖS

Ya arkadaþlar benim gibi bilgisayar özürlü biri için anlamasý imkansýz birþey sormak istiyorum,denetim masasýndan yönetimsel araçlarýn içindeki performans bölümünde çýkan verilere göre bilgisayarýn ne durumda olduðunu nasýl anlýyoruz yani ordaki üç renkten hangisinin yüksek görünmesi lazým tuhaf bir soru oldu ama öyle iþte :D

#2 ELVIS

ELVIS

    Senior Member

  • Members
  • 2.573 mesaj

Yayınlanma tarihi 16 Aralık 2006 - 08:03 ÖS

Re: Bilgisayar Performansý?

........ ordaki üç renkten hangisinin yüksek görünmesi lazým.....


Hic birisinin yada hepsinin, yada...... :D
Yani ölcmek istedigin performansa bagli.
Mesela WinRar ile büyük bir dosyayi sifreleyip arsivliyorsun+ DVD-Rip programi calisiyor+ bilmem daha neler. Eger o zaman yesil renkli grafik (CPU-Time) düsükse bilisayarin performansi iyi demektir ;)

Bilgisayarin genel performansini ölcüp baska bilgisayarlarla kiyaslayabilmen icin baska bir ölcek lazim.
-CPU saniyede kac islem yapabiliyor
-HD saniyede kac byte yazabiliyor/okuyabiliyor
-RAM saniyede ...... falan filan
-Grafik (degisik cözünürlükte saniyede kac frame)
- .....

Bu isleri yapabilen tonlarca benchmark programi var, mesela burdaki program (30 günlügüne bedava).

#3 duncanferguson

duncanferguson

    İzmir

  • Members
  • 2.441 mesaj

Yayınlanma tarihi 16 Aralık 2006 - 09:24 ÖS

eyvallah elvisim

#4 scapula

scapula

    #3

  • Members
  • 4.528 mesaj

Yayınlanma tarihi 18 Ocak 2007 - 11:05 ÖS

Bilgisayarý görmeden anlaþýlmasý mümkün olmayan bir þey ama söyleyeyim, belki dikkat etmem gereken bir þeyler vardýr. Bugün bilgisayarý boþaltmaya karar verdim, bayaðý bir þey sildim, 4 gb kadar.. Bir sürü program sildim bilgisayar biraz rahatlasýn, daha iyi performans göstersin diye. Bilgisayarda üç kullanýcý hesabý vardý, birini FM oynamak için açmýþtým, bilgisayarýn dil ayarlarýný deðiþtirmemek için. FM'yi sildiðim için o hesabý da silmeye karar verdim, belgeleri þu anda kullandýðým hesaba atýp o hesabý kapattým. En son olarak media player ve internet explorer'ý da kaldýrdým bilgisayardan, program ekle kaldýrýn en altýndaki bölümden de geçerli programlarý firefox ve itunes olarak deðiþtirdim. Ama o andan itibaren de bilgisayarda hiçbir þey yapamaz oldum. 'Program ekle kaldýr'a girmiyorum, itunes, quicktime gibi programlarý týkladýktan 3 dakika sonra açýlýyor, þunu yazarken bile harfler çýkmayýp çýkmayýp en son bir anda çýkýyor. Virüs girdiðini zannetmiyorum çünkü virüse bulaþacak pek bir iþim yok bilgisayarda, zaten virüs programým da sanýyorum iyi... Diðer kullanýcý hesabýndan girdiðimde aðýr da olsa daha iyi çalýþýyor bilgisayar, en azýndan program ekle kaldýra girebiliyorum (bu örnek sadece, her þey uzun sürdüðü için neyi çalýþtýrýp neyi çalýþtýramadýðýmý da çok fazla deneyemiyorum) Gidiyor herhalde bilgisayar... Performans durumunu ve bilgisayarý neyin yavaþlattýðýný nereden öðrenebilirim, iþlemlere bakýðýmda ekstra bir þey göremiyorum.. firefox 30 (veya 30bin iþte, noktadan sonraki küsürat mý yoksa binler basamaðýný ayýran nokta mý bilemiyorum) küsür, msn 15 küsür, explorer 13 küsür, avp.exe 11 küsür bellek kullanýyor, ama rundll32.exe denen bir þey, diðer her þey 00 cpu kullnýrken 98 cpu kullanýyor. böyle anlatýnca anlaþýlabilen bir saçmalýk var mý? kafayý yemek üzereyim, çok sinirliyim...

#5 scapula

scapula

    #3

  • Members
  • 4.528 mesaj

Yayınlanma tarihi 19 Ocak 2007 - 12:29 ÖÖ

Evet problem bu... Rundll32 denen þey%100 cpu kullanýyor... iþlemi sonlandýr diyorum yenisi çýkýyor.. diðer kullanýcýdan girdiðimde ikiye üçe bölünüp her biri 33-35 kullanýyor, yine sonlandýrýlmýyor... ne yapsam bilemiyorum ki..

#6 ELVIS

ELVIS

    Senior Member

  • Members
  • 2.573 mesaj

Yayınlanma tarihi 19 Ocak 2007 - 08:31 ÖS

RunDll32 ile bir DLL in icindeki fonksiyonlar sanki "exe" dosyasiymis gibi calistiriliyor.

Örnek
rundll32.exe user32.dll,LockWorkStation

Kullanilan DLL : User32.dll
Bu DLL in icindeki fonksiyon : LockWorkStation

Yani RunDll32 in parametresi önemli, önce onu bulman lazim :)

Bu Programla parametresini bulabilirsin. Parametresi (Hangi DLL in kullanildigi) belli olunca sorun belki cözülebilir. Zorluk cekersen programi calistirip screenshot koy, devamina bakariz......

#7 scapula

scapula

    #3

  • Members
  • 4.528 mesaj

Yayınlanma tarihi 19 Ocak 2007 - 09:14 ÖS

öncelikle çok teþekkür ederim Elvis.. pek çözemediðim için screenshot koyuyorum koyamýyorum... trying to upload empty file diyor...

#8 ELVIS

ELVIS

    Senior Member

  • Members
  • 2.573 mesaj

Yayınlanma tarihi 19 Ocak 2007 - 09:34 ÖS

Programi indirdigin sitede bir screenshot var.
Sol tarafta calisan programlar , sag tarafta programla ilgili bilgiler var.
1- RunDLL32 yada RunDLL32.exe olan yeri (sol tarafta) cift tikla
2- acilan pencerede Programla ilgili detayli bilgiler Tab (<-türkcesi neyse) lara ayrilmis sekilde gösteriliyor.
3- Images Tab ina gir
4-Command Line yazan yerde C:\........\.......\rundll32.exe XXXXX yazan yerde XXXXX rundll32 in parametresi oluyor.

#9 scapula

scapula

    #3

  • Members
  • 4.528 mesaj

Yayınlanma tarihi 19 Ocak 2007 - 10:03 ÖS

Path:C:\WINDOWS\system32\rundll32.exe Command Line:"C:\WINDOWS\system32\rundll32.exe" C:\WINDOWS\system32\shell32.dll,Control_RunDLL "C:\WINDOWS\system32\appwiz.cpl",Program Ekle veya Kaldýr threads sekmesinde de; ntoskrnl.exe!KiDispatchInterrupt+0x7f ve !CreateThread+0x2e,FGUARD32.SYS+0xda4a, FGUARD32.SYS+0xda4b gibi þeyler var... kill diyorsun ölmüyor.. anladýðým kadarýyla virüs girmiþ, deðil mi? Kaspersky kullanýyorum, ne yapacaðým? Elvis uðraþtýrýyorum, çok saðol, çok... Çok anlamýyorum bu iþlerden iþte...

#10 scapula

scapula

    #3

  • Members
  • 4.528 mesaj

Yayınlanma tarihi 19 Ocak 2007 - 10:10 ÖS

evet bütün bu cpu'yu da o thread kullanýyor, demek ki virüs girmiþ.. bundan da kurtulmak zor olsa gerek, kill diyorum, suspend diyorum ama bulunamýyor...

#11 scapula

scapula

    #3

  • Members
  • 4.528 mesaj

Yayınlanma tarihi 19 Ocak 2007 - 10:13 ÖS

bunlar sürekli çoðalýyorlar... bir taneydi, 22 oldu.. acil bir þey lazým, gidiyor pc :(

#12 scapula

scapula

    #3

  • Members
  • 4.528 mesaj

Yayınlanma tarihi 19 Ocak 2007 - 10:39 ÖS

þimdi de bütün cpu'yu sistem boþta iþlemi denen þey kullanýyor, bu sefer thread'in ayrýntýsýna da girilmiyor... sürekli yayýlýyor bir yerlere, benim bilgisayarý kapatmam lazým ve maalesef laptop þu anda evde yok, kapatmýyorum hala...

#13 ELVIS

ELVIS

    Senior Member

  • Members
  • 2.573 mesaj

Yayınlanma tarihi 20 Ocak 2007 - 12:02 ÖÖ

Bilgisayarini acar acmaz öylemi oluyor ? (yani Windows calisir calismaz)
Aslinda Rundll32 parametrelerine göre önemsiz bir sey, bir program silinmek yada kurulmak isteniyor, buda belki önceden (dün ?) silmek istedigin bir programin artiklari olabilir.
Simdi Windows yüklenirken hangi programlarin yüklendigine bakman lazim. Eger hemen bastan beri öyle oluyorsa, windowsla beraber bir program yükleniyor ve bu program rundll32,xxxx ile bir seyler yapmaya calisiyor.
Kaspersky kullaniyorsan ve güncelse virüs olma ihtimali az, AMA öyle 10-20 sefer acilma da pek iyi bir isaret degil :(

Bu programla (bende program cok :D ) hangi programlarin yüklendigine bakabilirsin.
Biraz karisik gözüküyor, ama tüm programlari gösteriyor. En iyisi indir, calistir ve rundll32 li seyleri ara.
Önce LogOn tab ina bak, Süphelendigin programlari (rundll32 li olanlari) deaktive edebilirsin.
Öbür tablardaki programlari deaktive etme (services, drivers,...) !!

#14 scapula

scapula

    #3

  • Members
  • 4.528 mesaj

Yayınlanma tarihi 20 Ocak 2007 - 12:10 ÖÖ

Evet bilgisayar açýldýðý an böyle oluyor maalesef... Kaspersky kullanýyorum ama geçen hafta üç gün, babamýn bir hatasý sonucu üç gün çalýþmadý, ama yine de ilk söylediin seçenek daha mantýklý geliyor çünkü silmeye çalýþtýðým programlardan bazýlarý (mesela Alcohol %bilmemkaç) sorunlu silindi... abi ben þu an kafayý yemiþ durumdayým, bir sürü soru soruyorum, sormaya da devam ederimbu panikle, lütfenbeni mazur gör ve sýkýlýrsan cevap vermeyi býrak :) tekrar tekrar teþekkür etmiyorum, biliyorsun abi.. (yakýnda kollarýmý iki yana açýp 'Allah ne muradýn varsa versin.' diyeceðim bu gidiþle ahahah :)) deniyorum þimdi o programý da, ama o thread kelimesi, ve onun sürekli bir yerlere yayýlýp, yayýldýðý dosyalarýn adýnýn o listeden silinip yeniden gelmesi de kafmý karýþtýrmýyor deðil...

#15 scapula

scapula

    #3

  • Members
  • 4.528 mesaj

Yayınlanma tarihi 20 Ocak 2007 - 12:30 ÖÖ

abi bu inanýlmaz bir þey! burada da rundll32 diyearatýnca hiçbir þey çýkmýyor! bütün her þeyin iþaretiin kaldýrdým neredeyse, yine olmuyor... çok merak ediyorum nasýl bir problem bu :(

#16 ELVIS

ELVIS

    Senior Member

  • Members
  • 2.573 mesaj

Yayınlanma tarihi 20 Ocak 2007 - 01:16 ÖÖ

O deaktive ettiklerin zaten önemsiz programlardi.
Everything tabinada bak, orda Image Path olarak "file not found" yazanlarida deaktive et.
Mutlaka orda yüklenen bir program yada script sorun yaratiyor.
Birde RegCleaner yada CCleaner gibi programlarla registrydeki artiklari silebilirsin.

Hic biriside olmazsa ........ :(

Alkohol120% kuruluyken kac tane sanal disk vardi ? Yanilmiyorsam 20..30 tane sanal disk kurulabiliyordu.

#17 zidane38

zidane38

    Senior Member

  • Members
  • 14.181 mesaj

Yayınlanma tarihi 20 Ocak 2007 - 01:17 ÖÖ

Senin bilgisayarýnýn derdinin çözümü Türkiye'de yok evladým, yurt dýþýna göndermen gerekiyor. Ama ama o da çok para maalesef :D Neyse siz devam edin, aldýrýþ etmeyin bana :)

#18 scapula

scapula

    #3

  • Members
  • 4.528 mesaj

Yayınlanma tarihi 20 Ocak 2007 - 01:55 ÖÖ

Elvis, problemler halloldu, bütün bulunamayan iþlemleri kaldýrýnca, bir de rundll diye arattým bilgisayarda, tek bir þey hariç bilinmeyen türde bütün doyalar 18 Ocak'ta yüklenmiþti, onlarý sildim (þimdilik geri dönüþümde tutuyorum lazým olur, yanlýþ bir þey yapmýþ olmayayým diye) ve þimdi her þey düzeldi... Sistem boþta iþlemi denen bir þey 98 CPU kullanýyor ama alttaki CPU %'si %4-7 civarý geziniyor (o ikisinin farkýný da merak ettim :)) sözün özü, program ekle kaldýr'a bastým, açýldý mesela, her þey düzeldi sanýrým, Alcohol %52'yi de tekrar yükledim, gerekli mi bilmiyorum ama kalsýn...

Galiba her þey çözüldü... Çok teþekkür ederim.. Çok..

Senin bilgisayarýnýn derdinin çözümü Türkiye'de yok evladým, yurt dýþýna göndermen gerekiyor. Ama ama o da çok para maalesef :D

Neyse siz devam edin, aldýrýþ etmeyin bana :)


Abi bu kaçýncý oldu, en gergin anýmda devreye girip kopmama yol açýyorsun, þu 'siz devam edin' tribine hastayým senin :lol:
hiç güleceðim yoktu bugün, her þey üst üst üste geldi, sinirlerim bozuk ama kýsa bir süre unuttum her þeyi, ne bileyim :D

#19 ELVIS

ELVIS

    Senior Member

  • Members
  • 2.573 mesaj

Yayınlanma tarihi 20 Ocak 2007 - 12:31 ÖS

Iyi o zaman, ucuz kurtuldun ;)

.... Sistem boþta iþlemi denen bir þey 98 CPU kullanýyor ama alttaki CPU %'si %4-7 civarý geziniyor (o ikisinin farkýný da merak ettim :))


Sistem bosta demek CPU bir sey yapmiyor demek.

1 Saat zamanin var diyelim (60 dakika =%100)

6 Dakika Internet explorer kullaniyorsun (%10 )
12 Dakika Wordla ugrasiyorsun (20%)
24 Dakika Photoshop la ugrasiyorsun (%40)
geriye kaliyor 18 Dakika (%30)
yani bos vaktin 18 dakika = Ayrilan zaman diliminin %30u boþtasin.

Yukarda verdigim örnekteki zaman dilimi 60 dakikaydi, Bilgisayardaki Zaman dilimi µS civarinda.
Zaman dilimini paylasma bilgisayarda biraz karisik (Thread segment, data segment, stack segment,......) ama anlaman icin yukardaki örnek yeterli sanirim.

#20 scapula

scapula

    #3

  • Members
  • 4.528 mesaj

Yayınlanma tarihi 20 Ocak 2007 - 12:59 ÖS

:) Anladým... Güzelmiþ valla, sistem bomboþ artýk :) ohh!