PDA

Tüm Versiyonu Göster : Almanlar yakinda 5 Türk´le cikacak (Uyuyadur TFF)

Simao
16-10-10, 20:32
Nürnberg´in iki Türk yildizi Mehmet Ekici ve Ilkay Gündogan Almanya U21 takimi icin oynamis.

Ümit mlli takim icin oynayinca, halen A milli tercihlerini yapabiliyorlar.

TFF, Hiddink, Erdal Keser ya da her sorumluysa bu konuda uyuyadursun, Almanlar yakinda milli takimlarinin yarisini Türk yildizlardan kuracak.

Mesut Özil örnegini vermeme gerek yok. Serdar Tasci´yi ekleyin, Ilkay ve Mehmet´i ekleyin. Hamburg´da Tunay Torun, Leverkusen´de Burak Kaplan Bundesliga´da yükselen yildizlar. Almanlar bu oyuncularla müthis bir sekilde ilgileniyor. Oynatmayacak olsalar bile, Türk milli takimi icin oynayamasinlar diye bu cocuklari Alman A milli takiminda oynatiyorlar önemsiz maclarda.

TFF bu konuda uyuyor maalesef. Son yillardaki bu gelismeyi üzülerek seyrediyorum. Türkiye yurt disinda faydalanabilecegi müthis potansiyelli oyunculari birer birer kaciriyor. Bu oyunculara yeterli ilgi gösterilmedigini düsünüyorum.

Örnegin Nuri Sahin Dortmund´un ve Bundesliga´nin su an en formda oyuncusu, Hiddink onu Belcika macinin kadrosuna alip, tribüne oturup inanilmaz bir terbiyesizlik yapiyor.

Yahu son dönem cok mu basarili bir milli takimimiz var bu adamlari alip oynatmiyoruz? Yeter artik milli takimin Emre ve Aurelio´nun etrafinda kurulmasi.

Mevlüt, Nuri, Sinan Bolat takimlarinda oldukca basarili oyuncular ama Türkiye´de zerre deger bicilmiyor bu oyunculara. Bu durum Türkiye disindaki oyuncularda "Türkiye´de harcanirim" endise yaratiyor.

Milli takimin yarisi sakat sakat oynatildigini görünce, insan alternatif mi yok diye düsünüyor. Bu alternatifsizlikte bu genc oyuncularin Türk futboluna yakinlastirilmamalari daha da üzücü bir durum.

Bu konuya dikkat cekmek istedim. Acilen önlem alinmasi lazim TFF bazinda. Gün gün kan kaybediyoruz ulusal futbolda, bizden olan futbolcularla diger ülkeler kendilerine güc katiyorlar bir yandan. Bu dengeyi bozmak gerekiyor.

tyisik
16-10-10, 21:22
Milli takimda gurbetcilere karsi bir tutum olduguna inaniyorum. Farkli bir kulturde yetismelerinden dolayi galiba pek sevmiyoruz galiba bu cocuklari milli takimda. Sinan, Nuri, Mevlut bu takimalarda oynayamiyor sanki onlarin yerine oynayanlar daha ust kalitede oyuncularmis gibi. Nuri bugun Alman milli takimin secmis olsa cok daha iyi bir yerlerde olabilirdi.MEsut tan eksigi oldugunu dusunmuyorum. Cok ilgisiz ve sevgisiziz bu cocuklara karsi.

Simao
17-10-10, 02:18
Milli takimda gurbetcilere karsi bir tutum olduguna inaniyorum. Farkli bir kulturde yetismelerinden dolayi galiba pek sevmiyoruz galiba bu cocuklari milli takimda. Sinan, Nuri, Mevlut bu takimalarda oynayamiyor sanki onlarin yerine oynayanlar daha ust kalitede oyuncularmis gibi. Nuri bugun Alman milli takimin secmis olsa cok daha iyi bir yerlerde olabilirdi.MEsut tan eksigi oldugunu dusunmuyorum. Cok ilgisiz ve sevgisiziz bu cocuklara karsi.

100% böyle bir durum var ortada.

Almanya maci öncesi Ilhan Mansiz alman spor kanalina cikti. Aynen dediklerini aktardi. Kulagindaki küpe, degisik sac modeli, batili yasam tarzi nedeniyle dislamalara maruz kaldigini söyledi.

Benzer durumlarin diger futbolcular icin gecerli olabilecegini tahmin etmek pekte zor degil. "Almanci" ya da "gurbetci" olarak adlandirilmalari zaten basli basina bir dislama.

Aslinda bakarsak Avrupa kültürlü, oyun felsefesi Avrupa´li olan futbolcularin adaptasyon sorunu sadece milli takim icin degil, kulüp futbolunda da ciddi bir sorun Türkiye´de.

Sapla samani karistirmadan, bu durumu iyi analiz etmek lazim. Elano dünya kupasinda üst düzey maclara ayak uydurup, GS`de neden 2-3 iyi macin üzerine cikamaz? Ya da Bundesliga´nin 3 yil üst üste asist krali Misimovic GS`de futbolunu oynamakta neden zorlanir?

Avrupa´daki futbol düzeniyle Türkiye´deki düzen 180 derece ters geliyor birbirine. TÜrkiye´de bireysel oyun ön plandayken, Avrupa´da takim futbolu, taktik disiplin, oyuncularin bireysel yetenekleri takimin genel oyun felsefesine katki yapacak sekilde ögretiliyor.

Bu yüzden Türkiye´de Keita, Quaresma gibi oyuncular kral, Nuri, Misimovic, Elano gibi yanindaki adami oynatmayi tercih edip, calima gitmeyen oyuncular "sönük" olarak görülüyor.

Bu kisir döngünden artik kurtulmak gerek. Hiddink bu yüzden basa getirilmis olsa gerek. Ama oyuncu tercihlerinde Oguz Cetin´e pek güvenmeyip kendi ipleri eline alsa cok daha iyi olur.

Bireysel oyuna dayali sistemlerden ziyade kolektif bir yapiya bürünüp, soguk kanli, taktik disipline uyan ve bireysel yetegini gerektigi yerde kullanan bir milli takim olusturulmasi lazim. Almanya´daki türk futbolcularin yapilari buna müsait cünkü alt yapilardan beri bu düzende yetisiyorlar.

Giga
17-10-10, 10:56
Bizi seçmezlerse de kızıyoruz adamlara.

Aslan Suat
17-10-10, 12:57
Iyi hosta. Yani bende gurbette yasiyorum, ama olaya yanlis cözüm yolu ariyorsun. Gurbetcilerin futbol egitim altyapisi iyi diye, Milli Takimi tümüyle gurbetcilerden kurmak yanlis bir yoldur. O altyapiyi Türkiyede de ortaya cikarmak gerekir.
Dislanma olacaginada inanmiyorum, en iyi örnek Hamit. Onu gectim Aurelio bile kabul görüldü.

Simao
30-10-10, 15:43
Iyi hosta. Yani bende gurbette yasiyorum, ama olaya yanlis cözüm yolu ariyorsun. Gurbetcilerin futbol egitim altyapisi iyi diye, Milli Takimi tümüyle gurbetcilerden kurmak yanlis bir yoldur. O altyapiyi Türkiyede de ortaya cikarmak gerekir.
Dislanma olacaginada inanmiyorum, en iyi örnek Hamit. Onu gectim Aurelio bile kabul görüldü.

Konu Türk milli takiminin sadece "gurbetcilerden" kurulmasi degil.

Su an itibariyle Hamit ve Nuri disinda hic bir gurbetci futbolcu milli takimda yer almiyor. Mevlüt´ü de kismen ekleyebiliriz. Su ana kadar pek forma sansi bulmasa da. Oysa ki büyük bir potansiyel mevcut Almanya´da.

Alman milli takimi bile 8 ülkeden futbolcu oynatip, citasini yükseltiyorsa, biz de en azindan bizden olanlari onlara kaptirmamaliyiz. Benim derdim iste bu.

Mesut Özil dünya capinda bir futbolcu olma yolunda. R.Madrid´te ilk 11 oynuyor düzenli olarak. Böyle bir oyuncuyu Almanlara kaptirmak yazik. Neticede Türkleri kullaniyorlar islerine geldigi gibi. Onlara yararli olduklari sürece "aferin, iyi cocuklar" diyorlar. Ama diger yandan Türkler ve baska yabanci uyruklu insanlar büyük yabanci düsmanligina maruz kaliyor Almanya´da.

Milli takimda bir dislanma olmayabilir ama toplumsal olarak böyle bir durum muhakkak var. Bunu sen de biliyorsun "gurbetci" olarak. Gurbetci denilmesi bile en basta bir dislama bicimidir. Türkceyi 100% mükemmel bilmedikleri icin, "egitimsiz" ya da "düzeysiz" olarak bakiliyor onlara.

Toplumsal olarak böyle birsey söz konusuysa ve Almanya´da yetismis bir türk genci Türkiye´de kendini iyi hissetmeyebilir. Bu da Alman milli takimini tercih etmesine yol acar. Ben bile böyle bir tercih yapacak olsam, ilk önce oturur bir düsünürüm. Kendimi Türkiye´deki kaos ortamina mi atayim yoksa düzenli isleyen Alman düzenine ayak uydurup, nihayetinde R.Madrid gibi büyük bir kulübe mi gideyim?

Bu arada güzel bir haber var. Hiddink´in ugraslari sonucu Mehmet Ekici Türk milli takimini tercih etmis. Cok kaliteli bir oyuncu kazandi milli takimimiz. Hayirli olsun.

Tunay Torun, Burak Kaplan ve Ilkay Gündogan icin de ayni sonuca varabilirler insallah.