Tüm Versiyonu Göster : Domuz Gribi Aşısı
Çok büyütüldü bu olay bence.
Medyada günlerdir çıkan haberler...
Bilim insanlarının açıklamaları...
"Yan etkisi var ya da yok" demeçleri...
Forum ahalisi, siz ne düşünüyorsunuz bu konu hakkında? Aşı olacak mısınız ya da olmayı düşünüyor musunuz? Eğer olmayacaksanız neden olmayacaksınız?
Ben aşı olmamayı düşünüyorum ve geçen hafta yapılan tahliller sonucu, domuz gribi geçirmişim (Engin abi hem domuzmuşum hem gripmişim:)) ve atlattım gibi bir şey oldu şimdi.
Grip geçirmiş olana yapmıyorlar zaten. Gribi geçiren doğal olarak bağışıklık kazanıyor. Olup olmama konusu karışık bence.
Bu sağlık bakanının önerdiği hiçbir şeyi yapmam...
Başbakan da "olmayın" diyor. Onun dediğini mi yapacaksın? :)
Bence bu sağlık meselesi siyasetten oldukça bağımsız bir mesele. en azından öyle olmalı. Bilimsel açıklamalar öenmlidir. Kesin bilimsel bir açıklama da yok "olun" veya "olmayın" şeklinde.
Namelessonegs
18-11-09, 15:15
Başbakan da "olmayın" diyor. Onun dediğini mi yapacaksın?
Özgür abi cunku kendisi ABD'den ozel getirtilen veya ABD'de hazırlanan asıyı olacaktır..Zerre onemsemiyorum hicbir acıklamasını kendisinin..
Benim peder doktor, fakat kendisi oldu asıyı..Genede ben olmak istemiyorum..
Ben aşı olmamayı düşünüyorum ve geçen hafta yapılan tahliller sonucu, domuz gribi geçirmişim (Engin abi hem domuzmuşum hem gripmişim) ve atlattım gibi bir şey oldu şimdi.
Cok cok gecmis olsun Umutcan..Bak iyi ki sana test yaptır,git demisim degil mi? :)..Sozumu dinle sen benim :)
Bu olay Cem Yılmaz'ın ''Aynısı kaynımda da var '' esprisine döndü :)
sürekli müşterilerimden biri medikalci...Kadın günübirlik gittiği izmirde görüştüğü doktorların çoğunun aşı olmadığını söyledi bana.
Kimi önemsiyor kimi önemsemiyor...
bu işin en çok ilaç firmalarına yaradığı aşikar...
Başbakan da "olmayın" diyor. Onun dediğini mi yapacaksın? :)
Bence bu sağlık meselesi siyasetten oldukça bağımsız bir mesele. en azından öyle olmalı. Bilimsel açıklamalar öenmlidir. Kesin bilimsel bir açıklama da yok "olun" veya "olmayın" şeklinde.
Valla bu işte Sağlık Bakanı birilerinin kuklası olduğunu o kadar belli etti ki başbaknala aynı çizgiye geldim mecbur. :)
Medyayı çok takip edemedim son zamanlarda. RTE nin, aşı olmayacağım şeklindeki mühim bilimsel açıklamaları dışında başka açıklamaları olduysada haberim yok:)
Aşı konusunda DSÖ (Dünya sağlık örgütü-WHO) son derede net olarak, aşı önerileri yaptı. Bundan daha net ve güvenilebilecek bilimsel açıklama yapılabilirmi. Uzaylılarınmı gelip açıklama yapması yeterli olacak?
Bu tür öldürücü virüs mutasyonları yeni bir şey değil. Geçtiğimiz yüzyılın başında 1918 de, 20 milyon üzeri kişinin ölümüne yolaçan salgın yaşandı. En büyüğüydü en öldürücü mutasyondu. Avrupa nın, Dünya savaşı sonrası sağlık koşullarınıda gözardı etmeyelim.
Domuz gribi ise, bu boyutlarda henüz değil. Tabi grip in asıl etkili dönemi Aralık-Mart arasıdır. Bu devreyi görmeden konuşmamak lazım. Ayrıca H1N1 in, daha öldürücü bir mutasyona dönüşme ihtimali, her yüzyılda ve binyılda olduğu gibi var.
Fakat normal gidişat, tüm dünyada DSÖ önerileri doğrultusunda uygulamaya konulan aşı programları ve hastalığı geçirmiş kişilerin bağışıklık kazanmasıyla, salgın ve ölüm tehdidi, önümüzdeki kış azalacak.
Yinede Aralık-Mart dönemini görmek lazım.
Aşılarla ilgili dünyada oluşan soru işaretlerini ise çözmek mümkün değil. Bu aşılar eskiden beri kullanılan aşılar zaten. Avrupa ve Kuzey Amerika başta olmak üzere, aşıya ulaşabilen hemen tüm ülkeler, tüm toplumu kapsayacak aşı programlarını başlattı.
İçeriğinde adjuvan var deniyor. E zaten her zaman vardıki. Adjuvan sız üreten tek ülke ABD. Fakat kendi halkına yetecek seviyede dahi üretemiyor, adjuvan lı stokları bulunduruyor oda.
Yan etki risklerinden bazıları ölümcül gerçekten. Fakat bu sayı 10 binde 1 den küçük.Örneğin Sinir sistemiyle ilgili bu riskler ortaya çıkarsa, aşı yasaklanır zaten. Her ilaçta zaten olduğu gibi. Bu , sağlık sistemleri tarafından gözleniyor zaten her ilaçta olduğu gibi yine.Örneğin penisilinlerde de böyle bir var. Çoğu ilaçta varki zaten. Ama çok az oranlarda. Hani Ankara dan İstanbul a bir araçla gitmekteki riskten dahamı büyük acaba. Sanmıyorum.
1957 doğumlular öncesinin kısmen bağışıklığı var. O yıllarda benzer bir salgın olduğu için.
Mutasyon yeni ve biraz tehlikeli olduğundan, DSÖ, bu sefer aşıyı, çok geniş halk kesimlerine önerdi. Yetersizlik nedeniyle eczanelerde satışı yok. Daha önceden sadece sınırlı gruplara önerilen aşının, bu kez geniş kesimlere önerilmesi önemli.
Aşının riskleri, hastalık risklerinden fazla( EDİT: AZ) olduğu için, aşıyı olmak gerekli. Her ilaçta olduğu gibi yani, kar zarar hesabı.
M.Yasin Cakmak
18-11-09, 18:27
Domuz gribinden olme ihtimaliniz eger yakalanirsaniz 1000 de 1 gibi. Hadi 10 kisiden 1 tanesi yakalaniyor desek toplam ihtimal 10000 de 1 oluyor. Asinin yan etkisinden olme veya sakat kalma ihtimaliniz de benzeri bir oran olduguna gore ihtimal olarak olmak ve olmamak arasindaki fark asinin ucreti ve igneye karsi olan korku oraninizdir ;). WHO dogru demis fakat surekli mutasyona ugrayan ve 1 asinin hicbir zaman cozemeyecegi viral enfeksiyonlara karsi kendimi mandalina ile savunmayi tercih ediyorum.
...................................... kendimi mandalina ile savunmayi tercih ediyorum.
Tamam. GDO lu olmasın ama.hehe:)
Sonuçta ben oldum, ama olmayabilirdimde. Şimdiye kadar sadece 1 kez grip aşısı olmuştum, oda değişiklik olsun diye 6-7 sene önce.Dahada olma niyetim yoktu, bu 2 oldu.:)
Aslında grip aşıları sadece sınırlı risk gruplarına öneriliyor her sene. Bunun dışındaki kişilere önerilmez. Aşılar, bu virüslere karşı %90 üzeri koruma sağlarlar.
Fakat grip benzeri hastalıklara yakalanmak iyi birşeydir. Vücut için önemli ve değerli bir tatbikattır. Savunma sistemi çalışır. Savunma sisteminin çalışması, aynı zamanda ciddi allerjik hastalıkların (Örneğin astım) ortaya çıkmasınıda engelleyici faktör.
Yani grip, olunması iyi bir şeydir. Ben hiç grip olmam çok sağlamım gibi durumlar, yeterli tatbikat yapmayan, ve gripten çok daha ciddi hastalık risklerini artırabilen bir unsur.
Ama işte, tehdit biraz fazla ise, aşılanıp rahat etmekte bana göre doğru. Tehdidin normal düzeyde olduğu yıllarda ise, risk grupları dışında aşılanmak gereksiz ve sakıncalı.
Yasin in yaptığı hesaplar hiç yanlış değil. Fakat bu virüs seneye de olacaktır, sonrasındada vs vs. Büyük ihtimal eninde sonunda yakalar:).Bulaşıcılığı fazla, insandan insana bulaşamayan kuş gribiyle kıyaslanamaz.
Aşılanmak fena fikir değil yinede.
Öyle ya da böyle bu gripten kaçış yok. Ben aşıyı oldum bir sorun çıkmadı henüz çok şükür.
yaw peki avrupadaki asi ile TR deki asinin icerigi farkli mi?
Bizim mesai arkadasina gore iyi bir dokturmus tanimam etmem. Dr. Sule Yazgan
14 Kasım 2009, İstanbul
Sevgili Anne Babalar,
Hepinizin bildiği gibi hızla yayılan bir "grip hastalığı" ile karşı
karşıyayız. Bu hastalığın etkeni olan virüse karşı uygulanan aşılar ve
hastalığın kendisi hakkında her gün 50'ye yakın telefon almakta, sayısız
email mesajı cevaplamaktayım. Hastalık ve aşısı hakkındaki bilgileri tek bir
belgede toplamak, elinizin altında sorularınıza cevapları bulabileceğiniz
bir kaynak oluşturmak amacıyla bu metni hazırladım.
Bu grip salgını ile bildiğimiz grip arasındaki farklar neler? Bu salgının
geçmiş yıllardaki grip salgınlarından başlıca iki farkı var:
yepyeni bir virüs tarafından meydana getirilmesi gençlerde ve sağlıklı
kişilerde de ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmesi.
Bu gribin o kadar da tehlikeli olmadığı söyleniyor? Hastalığa yakalanan
vakalarda ölüm oranı 1/1000 olarak bildirilmekte.
Bu grip toplum için bugünkünden daha büyük bir tehlike oluşturabilir mi?
Virüsün bu yayılma hızının sonucunda, yapısal bir değişiklik geçirerek daha
tehlikeli ve öldürücü nitelik kazanması olasılığı yüksek. Uluslarası sağlık
otoritesi olarak kabul edilen Dünya Sağlık Örgütü ya da ülke sağlık
bakanlıkları arasında bir görüş birliği var mı? Virüsün öldürücü potansiyeli
ve yayılma hızının öldürücülüğü daha da arttırma olasılığı tehlikeleri göz
önüne alınarak, Dünya Sağlık Örgütü tarafından bazı önlem ve öneriler
geliştirildi. Üye ülkelerin bu önlem ve öneri paketini uygulaması
bekleniyor. Ülkemizdeki uygulamalar bu çerçevede yapılmaktadır. Aşılar da,
Dünya Sağlık Örgütü'nün önerileri doğrultusunda geliştirilmiş ve uygulanmaya
başlanmıştır.
Her tedavi gibi bu uygulamanın da yan etkiler ve riskler getirebileceği
bilinmekle beraber, bu risklerin boyutu yetkili kurumlarca değerlendirilerek
onaylama işlemleri yapılmaktadır. Mevcut H1N1 aşısının, uygulanmakta olan
çok dozlu grip aşılarından risk profili açısından bilinen bir farkı yoktur.
Katkı maddesi olarak kullanılmakta olan "squalene"in yeterince denenmemiş
olduğu söylenmekle birlikte, bu madde son 12 yıldır bazı aşıların içinde yer
almaktadır ve şu ana kadar bildirilen ciddi bir olumsuz etkisi
bulunmamaktadır. Her gün yüzbinlerce yeni kişide uygulanıyor olmasından
gözlenen sonuçlar ve maddenin olası riskleri uygulamayı caydırıcı
gözükmemektedir.
Bu çerçevede öncelikle bir doktor olarak, H1N1 pandemi aşısının, tehlikeli
bir salgın hastalığı önlemek üzere uygulanması için karar ve onay verenlerin
görüşlerine ve uzmanlıklarına güvenmekteyim. Bir anne olarak da, bu yönde
davranmaktayım. Avrupa ilaç denetim kurumu (EMEA) onayını almış olan
aşıların kullanımının TC Sağlık Bakanlığı bünyesinde oluşturulmuş enfeksiyon
hastalıkları, halk sağlığı ve mikrobiyoloji alanındaki bağımsız akademik
uzmanlardan oluşan kurulun planlaması doğrultusunda hareket edilmesinin
doğru ve uygun olduğu kanaatindeyim. Kararlarınızı verirken, konuyla ilgili
bilgi ve uzmanlığı kanıtlanmış, sorumluluk taşıyan kişi ve kuruluşlardan
gelen bilgi ve önerileri uygulamanızı tavsiye ederim. Bu konuyu daha fazla
irdelemeyi arzu edenler için bilim kılavuzluğunda hazırlanmış öneri ve
tartışmalara yer veren websitelerinin adreslerini aşağıya listeledim. Ayrıca
ekte Marmara Üniversitesi tarafından hazırlanmış olan yol gösterici bir yazı
ve DSÖ çalışanlarından Dr Ümit Kartoğlu'nun konu hakkında hazırladığı bir
yazıyı bulacaksınız.
http://www.who.int/csr/disease/swineflu/frequently_asked_questions/vaccine_p
reparedness/safety_approval/en/index.html
http://www.who.int/csr/disease/swineflu/en/index.html
http://www.cdc.gov/H1N1flu/guidance/exclusion.htm
http://www.grip.saglik.gov.tr/
Dr. Şule Yazgan
Bugün gelen bir mail...İnsanı işkilllendiriyorlar ...Korkutuyorlar resmen...Bizim şirket aşı yapmak isteyenlere aşı yaptıracak...Ben olurum dedim ama iş yerindeki birçok arkadaş kaçarcasına hayır cevabı verdi....Çok garip geldi bana...
> Yakın bir zamana kadar, DNA, içine girilmez bir alandı. Ama bugün çok net
> biliyoruz ki, genetik sarmallar rahat açılabiliyor ve istenildiği gibi
> kromozom dizilişine eklemeler, çıkarmalar yapılabiliyor
> İşte domuzlaştırma operasyonu da bu çalışmalardaki son merhaledir Bu
> açıklamanın hülasasına gelince
>
> Biliyorsunuz son olarak Domuz Gribi diye bir hastalık gündemde. Ve tabii
> aşısı da Dünyada haysiyet sahibi bilim adamlarından aşıya ciddi tepkiler
> var. ‘Bu aşı, bir hastalığı yok etmek için üretilmedi, aksine insanlığa
> yeni bir hastalık taşımak için üretildi.’ diyorlar.
>
> Beni şaşırtan ve kahreden ise, Türkiye’nin, Sağlık bakanımızın eliyle bu
> belaya sürüklenmesidir. Bu belayı insanlığın başına biz sarmışız gibi, aşı
> uygulamasında pilot bölge yapıldık. Efendim bilmem kaç milyon insan risk
> altındaymış da aşı yapılmazsa bilmem kaç bin insan ölecekmiş de İnsaf be,
> insaf. Allahtan korkun. Bu işlere hangi mantık ve vicdan ile bakıyorsunuz?
>
> Bir zamanlar da nüfus planlaması adı altında bu milleti kısırlaştıracak
> aşılar yaptılar. Ve bugün biliyoruz ki, Türkiye’de kısırlık son on yılda
> yüzde 27 oranında artmış durumda...
> Ben bu konuda yazacak belki de son insanım. Lütfen hamiyet sahipleri ortaya
> çıksınlar ve şu meseleyi millete izah etsinler. Özellikle aşılarla,
> genlerin nasıl tahrip edilebileceği konusunda insanları aydınlatsınlar.
> Çoğu Siyonist baronlara ait olan ilaç fabrikalarını zengin edeceğiz diye,
> milletin kanıyla geniyle oynatmayalım!
>
>
> Şimdiye kadar üç firma üretim yapmış:
>
> GlaxoSmithKilne firmasının Pandemrix, adlı aşısı.
>
> Baxter International’ ın H1N1aşısı.
>
> Novartis tarafından üretilen Influenza A (H1N1) 2009 Monovalent .
>
> Amerikan’nın bazı eyaletlerinde zorunlu aşılamaya karşı tepkiler artıyor.
> Aşılardan ölümler meydana gelmekte. İngiltere ülkesinde kesinlikle böyle
> bir uygulama yapmayacağını söylüyor. Diğer ülkelerdede durum farklı değil.
>
> Bu aşılar yapıldıgı takdirde:
>
> -Guillain-Barre sendromu
>
> -Vaskülit
>
> -Felç
>
> -Anafilaktik şok
>
> -ve ölüme neden olabileceği duyuruluyor
>
> Ayrıca Novartis firmasının geliştirdiği ilacın yan etkilerini Novartisin
> kendi laboratuvar sonuçlarından okuyabilirsiniz
>
> ŞİMDİ OLAYI İSTERSENİZ TÜRKÇE KONUŞALIM
>
> 1-DOMUZ GRİBİ AŞISINDA DOMUZ KANI VAR..
> 2-BU AŞININ İÇİNDE KISIRLIK YARATAN YAN ETKİ VAR.
> 3-BU AŞININ İÇİNDE İNSANIN GENETİK YAPISINI BOZAN MADDELER VAR.
> 4-BU AŞININ İÇİNDE DÜNYADA BİR NUMARALI KANSOROJEN MADDE ÖZELLİĞİ TAŞIYAN
> FORMALDEHİT BULUNUYOR.YANİ AMERİKA YASAKLI OLAN AVRUPADA YASAKLI OLAN BİR
> MADDE..
>
> ŞİMDİ İŞİN SOSYOLOJİK BOYUTU
>
> 1-ALMANYADA HÜKÜMET YETKİLİLERİ BÜROKRASİ KESİMİ CİVASIZ AŞIYI KULLANIRKEN,
> HALKA CİVALI AŞI KULLANACAKLAR BU HABER ALMANYADA DUYULUNCA HALK AYAKLANDI-
> ÜLKEMİZE GELEN İLK PARTİ AŞI (500 000 AŞI) CİVALI HABERİNİZ VARMI.
>
> 2-KUŞ GRİBİ HASTALIĞININ İLACI OLAN TAMİFULU İLACININ FİRMA SAHİBİ Donald
> Rumsfeld (amerikanın 3. etkili adamı) idi VE 2 MİLYAR DOLAR KAZANDI. ŞİMDİ
> BU HASTALIĞIN İLACI OLAN FİRMALARIN HEPSİNİN YAHUDİ FİRMASI OLDUĞUNU
> BİLİYORMUSUNUZ..
>
> 3-TÜRKİYE DE CİDDİ OLMAMASINA RAĞMEN SÖZDE BİR KAÇ İLDE ESKİLERİN AJAN
> LAWRENCE LERİ GİBİ ÜLKEMİZE SOKULAN SÖZDE SANAL HASTALIK İLE HALKI KANDIRAN
> BU ÜLKE YÖNETİCİLERİ, HABERLERDE YAPILAN DOMUZ GRİBİ HABERLERİ İLE HALKI
> PSİKOLOJİK OLARAK BASKI ALTINA ALIP KENDİLERİNCE ALINACAK 43 MİLYON
> AŞININYANİ 1 MİLYAR DOLARLIK AŞININ BAHANESİNİ OLUŞTURDUKLARINI
> BİLİYORMUSUNUZ.
>
> 4-HİÇBİR ÜLKEDE, HATTA ÖLÜMLERİN YAŞANDIĞI ÜLKELERDE BİLE ÜLKE HALİNDE BU
> KADAR AŞI TALEBİ OLMAZKEN NEDEN TÜRKİYE KOBAY ÜLKE OLARAK DENENİYOR..
>
> 5-DOMUZ GRİBİ HASTALIĞININ KENDİ KENDİNE OLUŞABİLECEK BİR EVRESİ OLMAYAN
> HASTALIK OLDUĞUNU BİLİYORMUSUNUZ. YANİ ÖZEL LABARATUARDA ÖZEL HAZIRLANMASI
> GEREKEN BİR HASTALIK OLDUĞUNU BİLİYORMUSUNUZ.
İbrahim, bu mesajda yazılanların hemen hepsi, bilimsel olarak zırva. Zaten bilimselde değil. Civa ile ilgili şeyler, yan etkiler filan doğruda, açıklaması bambaşka bunların:) Girsemmiki teker teker cümlelerle.
Aşıyı ilk olanlar, bu işin direk veya dolaylı uzmanları doktorlar, eczacılar ve tüm sağlık personeli.
Dikkatimi şu çekiyor. Aşıya yönelik hiçbir ciddi eleştiri yok. Hepsi zırva düzeyinde. Ben şu ana en ufak bir ciddi eleştiri görmedim okumadım duymadım.
Tamamı mistik ,hurafi, gizemli eleştiriler veya kökten yalanlar.
Bakın kuş gribi salgınında bizler gülüyoduk. Ama içimizden tabi. Ortalık öyle bir ayağa kaldırıldıki kuş gribinde sanki insanlığın sonu geldi. Çevremizdekilere söylerdik kuş gribinin ne kadar önemsiz olduğunu.
Önlemini aldığın zaman önemi yok. Ha, insandan insana bulaşmaya başlasaydı, ciddi bir salgın olurdu belki. E bekle bi, ne bu acele, virüsten önce dünya girdi mutasyona:) Sanki aşısını önceden çıkartacak.:)
Bunların hep*si hurafi. 2000 yılında dünyanın sonu gelecek dendi. 2002 mi neydi dünyaya kuyruklu yıldız çarpıyordu. Öncesindede dolu böyle şeyler. Şimdide film çıktı, 2012 de azteklermi mayalarmı ne dünyanın sonunu getirecek.
2012 ye kadar napıcaz, boşluk olmasın araya domuz gribinden türetip senaryolar yazalım.
Ben ciddiye almıyorum olan bitenleri.
Siyasiler, sağlık bakanları bile çaresiz. Aşıyı olun, gerisini abartılacak birşey yok diyemiyorlar. E tutar, ölümcül bir mutasyona uğrar H1N1, dünyada 10-20milyon kişi ölür, alır başına belayı. Tıpta kesin birşey yokki zaten.
Nezleden bile gümleyebilirsin. Nezle direnci düşürür, komplikasyon üstüne komplikasyon doğurur en sonunda zatürreden gidersin.
Herkes kafasına göre takılsın , fazla dert etmeyin:)
Tabi heyecan arıyor dünyalılar, 2012 olsun, domuz gribi olsun, kuyruklu yıldız olsun, bizde heyecan yapalım. Yoksa sıkıcı olabiliyor hayat gerçekten bazen.
Aksiyon filmine gidip para ödemekten daha mantıklı. Filmdende uzun sürüyor, aylarca vizyonda.:)
2012 nin filmini şimdiden yaptılar 3 yıl heyecan var:) Gündem Aztecler, mayalar, domuz gribi.
Edit: Şuda var. Koparılan bunca fırtına sonrası, insanların heyecana kapılmalarıda çok doğal. Artı virüs, dahada tehlikeli bir mutasyona uğrayabilir. Ama dediğim gibi, fırsat bu fırsat, binbir türlü meze ekleyerek, servisi güçlendir. Heyecan gerek.
yaw zaten bende biliyorum az çok bilinçli biriyiz...
zaten maili yazanın ne adı var nede kaynağı :)
Aşıya yönelik hiçbir ciddi eleştiri yok derken. Tabiki var.
Fakat kastettiğim, bu tür hurafik eleştiriler. Bana göre en ciddi eleştiri, DSÖ nün önerilerinde, ilaç firmalarının payı olup olamayacağı. İlacı satabilmek için, DSÖ nün buna alet edilmesi.
DSÖ , birilerini zengin etmek için, dünya çapında böyle birşey yaparmı derseniz, tarihte böyle bir vukuatı yok. TÜm dünyadaki konunun uzmanlarının en güvendiği kurumlar bunlar. Bunada hiç ihtimal vermiyorum.
Artı başbakanın aşı olmayacağım açıklaması. Ya popülist bir siyaset, yada cahillik. Ve daha önemlisi, altının başka üstünün başka konuşması.
Üstü şöyle diyor. "Aşı olmayacağım". Yaptığı ima, bu işte iş var. Yabancılar para kazanmak ve hatta bizlere birşeyler yapmak istiyor.
Altı ise şöyle yapıyor: Yerli ilaç sanayine destek vermiyor, hedef göstermiyor, kimyasal sentezli ilaçlardan, biyoteknolojik ilaçlara geçişin planlamasını yapmıyor. Bunlar planlanmadığı için, stratejik önemdeki yerli ilaç sanayi rekabette her geçen gün geriliyor.
Sen bi bunları yapta, ondan sonra böyle boş boş konuş.
İlaç sektörü, dünyanın en ileri 1-2 sektöründen biridir. Uzay araştırmaları yarışır ancak. Kalite, profesyonellik, yüksek teknoloji ve devlet denetiminin bu düzeyde olduğu sektör dünyada yok. Ve hayati derecede stratejik.
Bu aşıların hepsi Türkiye de üretilebilir.Hatta meslek örgütlerinin mücadelesini yaptığı konulardan biridir, bu öneri hükümete hep yapılır.
Yabancılar, bu çok yüksek teknoloji siz yapamazsınız desede toplantılarda,Türkiye de bunun bilgi birikimi hatta altyapısı var.Birkaç senede aşı yapabilir hale gelir ülke. Biyoteknolojik tüm ilaçları üretebilir. Ki tıp, kimyasal ilaçlardan, biyoteknolojik ilaçlara geçiyor. Sen bunların hiçbirini hayata geçirme herşey hazır olduğu halde, ondan sonra ben aşıyı olmam bu işte iş var. Hadi ordan.
Gülüp geçin olan bitene. Aşı olun ama bence:) Biraz tehlikeli bi mutasyon bu:) Olamazsanızda çok dert edilecek bişey yok ama:)
Çok haklısın :)
Bilim İlaç fabrikasına üretimde çalışmak için iş görüşmesine gitmiştim...Adamlar ilacın üretildiği ortamı o kadar steril hale getiriyorlarki...
mutasyon sebebi ile elde patlayan tıbbi malzeme..
Şimdi birkaç yerde okuduğuma göre, virüs mutasyona uğramış ve bu sürekli devam edecekmiş. Şöyle bir soru geliyor aklıma: Domuz gribi aşılarının yapıldığı virüs değişmiş oluyor böylelikle; yani virüsün DNA'sı değişiyor; hal böyle olunca domuz gribi aşısının yararı ortadan kalkmıyor mu? Domuz gribi aşısı, virüsün ilk haline (mutasyona uğramamış) göre yapılmamış mıydı?
Bir soru daha var aklımda, maruz görün. Bizim Biyoloji hocası şöyle demişti: "Bir bilim insanını dinlemiştim geçenlerde, şöyle diyordu: Ya herkes aşı olacak, riskleri göze alıp; ya da hiç kimse aşı olmayıp, bağışıklık kazanmayı göze alacak, riskleri göze alıp."
Şimdi böyle bir durumda, ikincisini ele alırsak, diyebilir miyiz ki; "domuz gribi bir doğal seleksiyondur, güçlü olan yaşar, güçsüz elenir" diye?
GSoldier1905
28-11-09, 19:48
Zaman herşeyin ilacı.Ben yeni gelişmeleri bekleyeceğim şahsen.Kusursuz,yan etkisi olmayan bir aşı icat edilirse onu olurum.Olanlarda da ses seda yok henüz.Kendine dikkat ettiğin sürece aşı olmayı gerektiren bir durum yok bence.TAbii böyle beklerken hastalığı kapmamanın da hiçbir garantisi yok.Onun çelişkisi içindeyim sadece.Şu bayramı kazasız belasız atlatmak lazım.Öpüşme koklaşma faslı fazlasıyla zorlayacaktır titiz kişileri.
Serkan1905
28-11-09, 20:12
...güçlü olan yaşar, güçsüz elenir" diye?
Hayat hep böyle degil mi zaten? :)
Şimdi birkaç yerde okuduğuma göre, virüs mutasyona uğramış ve bu sürekli devam edecekmiş. Şöyle bir soru geliyor aklıma: Domuz gribi aşılarının yapıldığı virüs değişmiş oluyor böylelikle; yani virüsün DNA'sı değişiyor; hal böyle olunca domuz gribi aşısının yararı ortadan kalkmıyor mu? Domuz gribi aşısı, virüsün ilk haline (mutasyona uğramamış) göre yapılmamış mıydı?
Bir soru daha var aklımda, maruz görün. Bizim Biyoloji hocası şöyle demişti: "Bir bilim insanını dinlemiştim geçenlerde, şöyle diyordu: Ya herkes aşı olacak, riskleri göze alıp; ya da hiç kimse aşı olmayıp, bağışıklık kazanmayı göze alacak, riskleri göze alıp."
Şimdi böyle bir durumda, ikincisini ele alırsak, diyebilir miyiz ki; "domuz gribi bir doğal seleksiyondur, güçlü olan yaşar, güçsüz elenir" diye?
Virüsler mutasyona uğruyor . Özellikle domuz gribi dünyanın her yanında gözleniyor. Mutasyona geçen seneden beri uğradı ve bu devam ediyor ama, açıklamalara göre, bunlar salgın yapmadı henüz, belkide hiç yapmayacak.
Şu andaki aşı etkili. Mutasyon yapanlardan biri, dünya çapında salgın yaparsa, yeni aşı gerekir evet. Zaten grip aşıları her sene güncellenir.Mutasyonlardan önemlisi, tehlikeli ve çok bulaşıcı bir versiyonun ortaya çıkıp çıkmayacağı.
Domuz gribi doğal seleksiyon diyemeyiz. Biyologlar daha iyi bilirde, mutasyonlar bazen yararlı bazen etkisiz bazen zararlı oluyor. Virüse özel incelemek gerek. İşe yarıyorsa kendisi adına iyidir. Güçlü yaşar, güçsüz elenir ama yararlı mutasyonsa.
Gerçi domuz gribi çok bulaşıcı, güçlü bir tür ortaya çıkmış gibi gözüküyor:)
Üzerinde yaşayabildiği tüm canlı türleri bağışıklık kazanmadıkça kökü kurumayacak galiba:) Ben aşı oldum bağışıkım, %90:D Garantisi yok yani %10:D
Namelessonegs
05-12-09, 02:36
Kamanan domuz gribi
Sivasspor'un golcü futbolcusu Yannick Kamanan, domuz gribi şüphesiyle tedavi altına alındı.
İlişkili fotoğrafları göster
NTV Spor ve Ajanslar
Güncelleme: 19:02 TSİ 04 Aralık. 2009 Cuma
Dünyayı sarsan domuz gribinin etkileri Turkcell Süper Lig'de görülmeye deva mediyor. Galatasaraylı Arda Turan'ın ardından Sivassporlu Lamanan da domuz gribi şüphesiyle tedavi altına alındı. Burun akıntısı, ateş ve halsizlik şikayetleriyle hastaneye kaldırılan Fransız futbolcuya, domuz gribi ön teşhisi konuldu.
Kamanan'ın tedavisinin hastanede devam edeceği, bu yüzden Kasımpaşa maçının kadrosuna alınmadığı açıklandı.
maraton
---
Salgın cok artıcakmıs Ocak itibariyle...Doktorlar, herkesi ası olmaya davet ediyor..Asıda bir sıkıntı yokmus..Grip asısından bir farkı yokmus..Aynı maddeler Grip asısında da varmıs..
Vaxgrip adında bi aşı oldum bende normal grip aşısı...
vBulletin® v3.8.2, Copyright ©2000-2012, galatasaray.to