PDA

Tüm Versiyonu Göster : Dersimiz ATATÜRK

Giga
02-10-09, 23:11
DERSİMİZ:ATATÜRK
Halit Ergenç’in Atatürk rolünü üstlendiği, yılın iddialı yapımlarından ‘Dersimiz Atatürk’ün çekimleri başladı.

Halit Ergenç’in Atatürk rolünü üstlendiği, yılın iddialıyapımlarından ‘Dersimiz Atatürk’ün çekimleri başladı Senaryosunu ‘Çılgın Türkler’ ve
‘Diriliş’ kitaplarıyla çok konuşulan yazar Turgut Özakman’ın kaleme aldığı, yönetmenliğini ve yapımcılığını Hamdi Alkan’ın üstlendiği, ‘Dersimiz Atatürk’ filminin çekimleri başladı. Başrollerini Halit Ergenç, Çetin Tekindor ve Batuhan Karacakaya’nın paylaştığı filmde, Haliç
Ergenç, Mustafa Kemal Atatürk rolünü üstlendi. Atatürk’ü en doğru ve yalın şekilde anlatmayı amaçlayan yapımda, filme ismini veren dersin hocasını yani ‘Tarihçi Dede’yi usta oyuncu Çetin Tekindor oynuyor. Çocuk ve gençleri hedef alan bu yapımda belgeler ve kanıtlar filmin
ana omurgasını oluşturuyor. Masalsı bir dille anlatılan filmin senaristi Turgut Özakman, projeyle ilgili olarak, “Birliğimizi, dirliğimizi, geleceğimizi korumak için herkese gerçek Atatürk’ü anlatmak zorundayız. ‘Dersimiz: Atatürk’ bu büyük ödevin bir adımıdır” diyor. Tarihçi Özakman, Can Dündar’ın çektiği ‘Mustafa’ filmindeki bazı sahneleri eleştirmişti

FİLMİN HİKAYESİ

FİLM, ilkokul 5. sınıfta okuyan bir grup çocuğun, Atatürk’ü daha iyi anlamaları için verilen ödevle başlıyor. ‘Tarihçi Dede’ fantastik bir dille çocuklara gerçek Atatürk’ü anlatıyor.

Can Dündar'ın saçmalığından sonra böyle bir filme ihtiyaç vardı, ders çıkarması gerekenler kafalarını kuma gömmeye devam ederlerse de ne gam...

ozden
03-10-09, 00:16
Düşüncelerine kesinlikle katılıyorum.Geç bile kalınmış bir proje ama zararın neresinden dönülse kardır.
Mustafa filmini Can Dündar’a çok güvenmediğimiz için öğrencilere izletmemiş sonrasında çıkan eleştilerle de çok doğru bir karar verdiğimizi görmüştük. O’nu daha iyi anlatmak için böyle bir filme ihtiyacımız var.

Ali
03-10-09, 00:27
Bende merakla bekliyorum bu Filmi. Umarim Can Dündar denen Adamin Filminden daha iyi olur.

Namelessonegs
03-10-09, 02:36
Bu donemde fazlasıyla unutturulmaya cabalanan ulu liderimizi,tekrardan gercek ve duzgun oykusuyle,beyazperde'ye aktaran bu ismin emeklerine saglık..

M.Yasin Cakmak
03-10-09, 02:41
Beyler daha vizyona girmedi herhalde degil mii bu yapim?

Izlemeden yorum yapmamak lazim, yonetmeni bildigimiz "Gazman" "Reyting Hamdi" Hamdi Alkan imis. Kendisinin yonetmenlik tecrubesi bir belgesel ve 3 bolum diziye dayaniyor. Hani Mahsun`un yonetmen oldugu ulkede cok sasirmamak lazim fakat Ataturk filmini de adam gibi bir yonetmen yonetseymis keske.

yersiniapestis
03-10-09, 04:31
Yasin'e katiliyorum. Hatta ve hatta keske film yerine guzel bir dizi yapilsa. Konusulan sadece Ataturk'u kimin oynayacagi olmasa. Rutkay Aziz'in resmettigi mekanik Ataturk ya da Can Dundar'in romantik Ataturk'u yerine hakki verilerek, tarihe bagli kalinarak komple bir portre cizilebilse.

Ata'yi unutturmaktan ziyade ben son zamanlarda siddetlenen bir biktirma, tahrif etme, dezenformasyon cabasi oldugu kanaatindeyim. Kisiler ya da kurumlar bilerek ya da bilmeyerek Ataturk'u bir takim kaliplara oturtmaya calisiyor kendi Ataturk'lerini yaratip, kendi dogrularini telkin etme amaci guduyor.

Insanlarin okumadigi, arastirmadigi memleketlerde dogmalarin olusmasi, ve bu dogmalarin dogru kabul edilmesi kacinilmaz ve cok korkutucu.

Nacizane tavsiyem Mango'nun Ataturk kitabinin -ki orjinalini ben okudum, ve Turkcesini esime alip karsilastirdik, guzel bir ceviri olmus- okunmasidir. Gerek Kinross gerekse Toynbee'nin kitaplari da kutuphanemde bulundugundan karsilastirma imkanim oldu. Mango'nun eseri digerlerine gore daha butunluk teskil ediyor.

Ataturk'un yasamini, donemi, mucadeleleri ogrendikce ben Ata'yi cok daha fazla takdir eder oldum. Yanlislar, dogrular lakin kararlari olusturan sartlar ogrenildiginde Ata erisilebilir, anlasilabilir bir vucut kazaniyor. Kulaktan dolma oykulerden, dogmalardan, hurafelerden ariniyor.

Libraleon
05-10-09, 11:43
Esas sorun günümüzde M.Kemal'i filmlerden ya da dizilerden öğrenmeye çalışmak sanırım. Oysa M.Kemal'in yaşamını Şevket Süreyya'dan , Kurtuluş Savaşını Doğan Avcıoğlu'dan , mücadele yıllarında içinde bulunduğu ruh halini bizzat kendi kalemi Söylev'den , yabancıların bakışını da Kinross'tan Toynbee'den hatta Armstrong'tan okumak gerek. Bir film bunların hepsini kapsayamayacağına göre hep bir kesim için bir tarafı eksik kalacaktır.

Ha o kadar kitap okunur mu şimdi? Evet esas sorun da budur zaten , tv ler dizilerden geçilmezken , gençler Türk romanlarının klasiklerini , hatta yakın geçmişimizi bile dizilerden öğrenirken kim okumaya zahmet etsin ki?

yersiniapestis
07-10-09, 20:54
Sevgili Libraleon,

Kitap okumak da spor yapmak gibi disiplin gerektiren bir faaliyet. Cogu kimse icin sabah saat 5'te kalkip kosmak ne kadar anormal bir isse, 3 ciltlik Makedonya'dan Orta Asya'ya Enver Pasa, onu muteakip 3 cilt Tek Adam, 3 cilt Ikinci Adam ve Menderes'in Drami kitaplarini okumak da o derece abuk.

Yazili kaynaklara ragbet edilmeyince de lafazan kimselerin hurafeleri aliyor gercegin yerini. Hasbel kader biri gercegi dile getirince de ciddi bir sosyal tepki ile karsilasiyor. Hele hele mevzuu "dokunulmaz" bellenmisse bu sosyal tepkinin dozu daha da artiyor.

O bakimdan -her ne kadar dogrulugu tartisilir olsa ve abartilar barindirsa da- Armstrong'un "Bozkurt" kitabini (ki yasaklidir bildigim kadariyla) Turkiye'de gundeme getirmek "Seytan Ayetleri"ni tartismaya kalkmak kadar elim sonuclara gebedir.

Kaynaklari referans alarak (ve bu sekilde tarafli ya da dogrulugu ispatlanmamis bilgileri eleyerek) tartisabilme disiplinine haiz olmadigimizdandir ki, tartismalarimiz kavgaya donmekte, netice itibariyle de belinde "makine" tasiyan galip gelmektedir.

Hulasa, insallah bu "Dersimiz Ataturk" yapimi yeni kusakta yakin tarihimizi tahrif ve hamasetten uzak bicimde ogrenmek isteyecek bir merak uyandirir.