PDA

Tüm Versiyonu Göster : Futbol oyun kurallarında büyük değişiklikler

Sheva
08-01-05, 18:17
Ofsayta Neşter!

FIFA, ofsaytın sadece ceza alanı içinde geçerli olması yönündeki önerileri önümüzdeki ay değerlendirecek.

Dünya futbolunun patronu FIFA, önümüzdeki ay ofsayt kuralında radikal değişiklikler içeren önerileri tartışmak için Cardiff'te toplanacak. Galler Futbol Federasyonu tarafından sunulan öneride, bir futbolcunun ancak rakip ceza sahası içindeyken ofsayt olması öngörülüyor. Öneri, kabul edilmesi durumunda 1925'ten beri futbol oyun kurallarında yapılan en büyük değişiklik olarak tarihe geçecek. Son yıllarda tüm dünyada gol ortalamasının düşmesi ve seyircilerin futbola olan ilgisinin azalması teklife gerekçe olarak gösteriliyor. Gündemde, oyun kurallarını kökünden değiştirecek başka öneriler de var. Bariz gol şansını engelleyen futbolcunun kırmızı yerine sarı kart görmesi ancak hücum eden takım lehine penaltı verilmesi, böylece "bariz gol şansı"nın iade edilmesi en dikkat cekici gündem maddelerinden birini oluşturacak.

----------------------------------------------------

Ofsaytla ilgili kural değişikliği biraz fazla sulu ve futbolun güzelliğini bozacak cinsten geldi bana ama diğeri oldukça ilginç..

Örneğin bir forvet oyuncusu ceza sahasının 5-10 metre kadar dışında kaleciyle karşı karşıya kalmaya doğru koşuyor fakat tam o sırada rakip defans oyuncusu formadan çekerek ceza sahasına giremeden düşürüyor.. Bu pozisyonda şu an için defans oyuncusuna kırmızı kart ve hücum eden takıma da ceza sahası dışından serbest atış veriliyor..

Yeni önerilecek uygulamaya göre ise bu hareket penaltı ile cezalandırılacak ve defans oyuncusu da hareketi herhangi başka bir bölgede yapmış gibi sarı kart ile cezalandırılacak.. En başta ceza sahası dışında yapılan bir harekete penaltı verilmesi garip gözüküyor ama hücum eden takımın kaybolan avantajını telafi etmek için uygun bir karar aslında..

luteum
08-01-05, 20:10
Yahu,
hadi gole giden adami dusurmeye penaltiyi anladim da, futbolcunun rakip ceza sahasi icindeyken ofsayt olmasi nedir? Bu sefer de adam cizginin orda yakalanirsa "ceza sahasi icinde miydi, disinda miydi" diye tartisma cikacak. ofsayti yakalamak zaten zor, bi de yan hakemler ceza sahasi cizgisiyle mi ugrasacak?

gian
08-01-05, 23:13
Futbolun su guzelim kurallarını bozarlarsa omru hayatım boyunca bozanlara bela okurum..Degismeye hic gerek yok..Futbol boyle güzel..

Ote yandan o ikinci degisiklik tamamen yeni tartısmalar yaratacak bir olay..İmkansız bir sey uygulanması..Bariz gol sansı, cok kesin bazı pozisyonlar haric bir cok tartısmaya sebep olurken, bir de tutup bunu penaltıyla cezalandırmak bence iyice bomba koymak olur oyuna..

Yani dusunseniz bir pozisyon, yok iste onu gecse defans oyuncusu yetisir miydi, su olur muydu bu olur muydu gibi tartısmaların yasanabilecegi bir pozisyona penaltı veriyorsun..Bence olacak is degil..

duman
08-01-05, 23:28
Türkiye gibi, zırt pırt şike iddialarının gündeme geldiği bir ligde, eğer böyle bir şey gerçekten varsa, hakemlere büyük bir kolaylık yaratılmış olacak skoru değiştirmek adına.

Ofsayt kuralı değişirse bu durumda defanslar çakılı oynamak zorunda kalacaklar. Sarkık liberodan sonra bir de defansın arkasında top bekleyen sarkık forvet kavramı ortaya çıkacak. Karışık işler bunlar. Gerek yok bu tarz değişikliklere. Biz futbolu olduğu gibi seviyoruz.

Parma Maniac
08-01-05, 23:47
Futbolun su guzelim kurallarını bozarlarsa omru hayatım boyunca bozanlara bela okurum..Degismeye hic gerek yok..Futbol boyle güzel..

Ote yandan o ikinci degisiklik tamamen yeni tartısmalar yaratacak bir olay..İmkansız bir sey uygulanması..Bariz gol sansı, cok kesin bazı pozisyonlar haric bir cok tartısmaya sebep olurken, bir de tutup bunu penaltıyla cezalandırmak bence iyice bomba koymak olur oyuna..

Yani dusunseniz bir pozisyon, yok iste onu gecse defans oyuncusu yetisir miydi, su olur muydu bu olur muydu gibi tartısmaların yasanabilecegi bir pozisyona penaltı veriyorsun..Bence olacak is degil..imza

Sheva
09-01-05, 00:00
Gian zamanında Korcan abi benzer bir topic açmıştı (ki onun önerileri çok daha basit bir ölçekteydi, şu an tam hatırlamıyorum ama oldukça akla yatkın bir şeydi) o zaman da böyle bir yorum getirmiştin konuya..

Bu kurallar için demiyorum ama örneğin kale çizgisine kamera koyarak gol kararlarının buna göre verilmesi gibi değişiklikleri ben doğru buluyorum.. Ayrıca ikinci sarı karttan kırmızı kart, kaleciye geri pas yasağı, uzatma dakikalarının gösterilmesi gibi şimdiye kadar hiçbir zararını görmediğimiz yenilikler yapıldı futbolda son 10-15 sene içinde.. Dolayısıyla futbolda değişiklik/yenilik konusunda böyle kökten reddedici bir tavrı doğru bulmuyorum açıkçası..

gian
09-01-05, 00:03
O soyledigin degisikliklerin hic biri oyunun özüyle ilgili degisiklikler degil Shevacım..Onlar tali degisiklikler..Sen tutup da tacı ayakla kullandırırsan, ofsaytı kaldırırsan, abuk subuk bariz gol sansını penaltıya dondurtursen, bence oyunun özünün icine edilir..Futbol boyle guzel...

M.Yasin Cakmak
09-01-05, 00:33

Kesinlikle imza. Cok sacma bir degisiklik ofsayt olayi. Oteki olayda da bariz gol sansi varmiydi yokmuydu derken Erman'a ekmek cikar o kadar.