Tüm Versiyonu Göster : Musluman bir ulkede eve cam agaci almanin mantigi nedir?
Sizce?
Bir hayli ozentiyiz..
M.Yasin Cakmak
26-12-04, 21:40
Özentiliktir, görmemişliktir ya da cam ağacı canlıysa olsa olsa çevreciliktir :)
Valla görüntüsü için alan olabilir canlı olmaması daha iyidir yazık günah ağaç kesilmesin..
yilbasi icinde alinabilri yani,bence bi sakincasi yok ama yinede Yasar nuri hocaya sormak lazim, çam agacı almak caiz midir diye
Müslüman bir ülkede mantığı nedir bilmiyorum ama laik bir ülkede görüntüsü güzel geliyor diye olabilir mesela.. Bana da çok saçma geliyor (christmas şarkıları, çam ağacı, hediye alma vs) Hıristiyanlara özgü şeyleri paylaşmamız ama sonuçta herkesin kendi tercihi..
Zaten herkes bunları yılbaşı kutlamalarının bir parçası zannettiği için, olayın fazla da bir dini boyutu yok bence..
Bence de olayın dinle hic bir ilgisi yok..Hristiyan dunyasını asıp tüm dünyaya pazarlanan Noel endüstrisi, Türkiye'de yılbası pazarı ve ruhu olarak palazlanıyor..
Bence hic bir sakıncası yok..Sonucta hoş bir sey çam agacı ve süsler..İnsan evine cam agacı koyunca dinden mi cıkıyor?
Ne dersin Zekeriya Hocam? :)
Bengü Cakmak
26-12-04, 22:25
ben farkli düsünüyorum.. nedenmis? Alinabilir? Belki ben yeni yil icin almiyorum... cocuklar böyle seylerden hoslanir onlarin gönülünü almak lazim...
müslümanlikla hic bir alakasi yoktur bunun!!!!!
Dindar biri yada basi kapali biri de evine cam agaci alip süsleye bilir yada süslerse onun müslümanliginimi tartisacagiz??? Sacma.
Hediye almak belki daha mantiksiz... ama evi güzel süslemek.. kis günü bu cok normaldir... insanin ici isinir cocuklar sevinir ve ortam daha hos olur
Bir benzeri de St. Valentinedir yaşasın tüketim toplumu :)
Sheva hocam yanlış bilgiyle din yorumu başka yerlerde tehlikeli olabilir. Hediyeleşmek sadece hristiyan dünyasında değildir, islamiyette de vardır, Hz Muhammed'in bazı hadislerinde insanları mutlu etmek için hediye almanın güzelbişey olduğu anlatılır...
Bengü Cakmak
26-12-04, 22:28
[
ya kendini bukadar elestiren baska bir millet yoktur! Genebile / Hala ileriye gidemiyoruz.. hayret ozaman bir yerde yanlis yapiyoruz!
Yada sölyeyenler elestirenlerde.. evinin bir kösesine cam agaci koyuyor. Ne bileyim 'ben izlemiyorum semrada kimmis?' diyenler, izleyenleri elestirenler sonra bir bakiyorumki kendileri 24 saat T V basinda... ne ilginc
Bengü Cakmak
26-12-04, 22:30
Noel Baba türktü... ne yani simdi müslüman degilmiyiz? anlamadim gitti ben bunu?
Sheva hocam yanlış bilgiyle din yorumu başka yerlerde tehlikeli olabilir. Hediyeleşmek sadece hristiyan dünyasında değildir, islamiyette de vardır, Hz Muhammed'in bazı hadislerinde insanları mutlu etmek için hediye almanın güzelbişey olduğu anlatılır...
Chivu Allaha şükür bizim de bayramımız seyranımız var, heralde Kuran'da kastedilen Christmas'ın yandan yemiş hali olan yılbaşı kutlamalarında hediye alıp vermek değildir..
Bengü Cakmak
26-12-04, 22:34
ya isteyen hediye alir isteyen almaz... almayanlar alanlari elestiremez bu dogru degildir. Demokratik hic degildir.
Herkes isteidgini yapmakta serbest... herkesin dogrusu kendine
Hehe pardon yahu, işime gereken yerleri okumuşum:) Benimki gibi okumadan çene yapmak da tehlikeli olabiliyor bazen :dislek:
M.Yasin Cakmak
26-12-04, 22:50
Ya bi dakka biz onların kendi dini bayramları ile özdeşleştirdikleri simgeleri niye kopyalayalım? Var mı bunun mantığı?
Hangi ramazan hangi hristiyan evinin duvarına hilal asmış?
Bengü Cakmak
26-12-04, 22:51
DINLE alakasi yok bu isin... alakasi yok...
bir kere dini neden karistirdik anlamadim
onlar yeni yildada cam agaci koyuyor sirf christmas da degilki!
bizdede bazi aileler koyuyor cam agacini yil basinda... bunun dinle ne alakasi varki?
Abicim ben de evimin duvarına hilal asmadım hic :)
M.Yasin Cakmak
26-12-04, 22:55
Ya nasıl ne alakası var dinle?
Noel baba, çam ağacı ve ıvır zıvır diğer levazamat Noel'in simgesidir.
Ne o her yeni seneyi çam katlederek mi kutluyolar?
eve çam ağacı almak hristiyanlıkta var mıdır?
veya hacca gidip döndükten sonra sakal bırakmak müslümanlıkta(islamiyette)?
bu örnekleri çoğaltabilirim.
bunlar,dinin yanlış algılanmasını sağlayan toplumlara özgü gelenekler!
ama evet,
din konusunda en tehlikeli olan,
geleneklerle dini birbirine karıştırma işi,
her dinin,her ülkenin yaptığı,
yanlıştan öte, bir gelenek!
bu yüzden zaten hala inanılan şeylerin aslında aynı olduğunun farkına varamıyoruz ya...
not:bir papaz veya imamın,
veya Papa'nın veya Halefi'nin yaptıkları tamamen kişiseldir;
bunları dine mal etmek yanlıştır!
ancak yanlış anlaşılmasın,
Ata'nın dediği gibi,her ne kadar tüketim toplumuna yapılan dayatmalardan biri de olsa,böyle hoş şeylerin taklit edilmesinde bir sakınca görmüyorum!
Yasincim, müslüman olup da o agacı evine koyan adamın zerre kadar aklından dini boyutu gecmiyor..Yani hristiyanlıga özenip de ulan ben de çam koyayım evime demiyor..Sadece hoşluk olarak koyuyor..Yeni yılını renklendirmeye calısıyor..Onemli olan da bu degil mi?
Bengü Cakmak
26-12-04, 23:02
deden dinleri karsi karsiya getiriyoruz? Her din güzeldir.. kendine göre
ben müslümanim ve en güzel benim dinim diyorum... ama diger dinlere yok cam agaci biz yapmayalim demiyorum herseyin dogrusunu örnek almak lazim... isik güzel birsey insanin morali de daha iyi oluyor..
ben müslüman sen hr.sin diye kavga etmek hic dogru degil her din güzeldir her din kendine göre baskadir
ben müslümanligi sectim cünkü onun dogru oldugunu düsünüyorum ... bir baskasi baska bir dini.. ama her dininde dogru bir uygulamasi vardir bence
St. Valentine=sevgililer günü
güme gitmesin bu,aslında topic'te herşeyi açıklayan benzetme!
M.Yasin Cakmak
26-12-04, 23:03
Abi dinle alakası olmayabilir, ama bizim hiç mi orijinalliğimiz yok?
Bu kadar basit, toplama bir kültürmüyüz biz? Kanımca bu adetleri kendi adetlerimizle yavaş yavaş değiştirmek yavaş yavaş asimile olmamıza sebep olacak.
Asimile evine çam agacı dikmekle olunmaz Yasincim..
Donuna kadar bir baskaları verdigi zaman baslamıssındır asimile olmaya, onlarca milyar dolar borçlandıgında da asimile olmanın doruguna varmıssındır..
Adamlar memleketimize incir agacı dikmisler, biz de evimize çam agacı dikmisiz, çok mu?
Bengü Cakmak
26-12-04, 23:13
Asimile evine çam agacı dikmekle olunmaz Yasincim..
Donuna kadar bir baskaları verdigi zaman baslamıssındır asimile olmaya, onlarca milyar dolar borçlandıgında da asimile olmanın doruguna varmıssındır..
Adamlar memleketimize incir agacı dikmisler, biz de evimize çam agacı dikmisiz, çok mu?
katiliyorum
M.Yasin Cakmak
26-12-04, 23:14
O kadar basitleştirme olayı abi. Ticareti almışlar en azından adetlerimizi almasınlar.
Adet nedir abi? Dünya gelisiyor, ilerliyor ve degisiyor..Bu degisime, gelişime adapte olabilenler kalır, olamayan adetlerse hangi dine, ırka, kültüre mensup olursa olsun, silinip gitmeye mahkumdur..Amerikalıların da silinip giden onlarca adeti var, ama mesela çam agacı dikmek oldukca evrensellesmis ve 21. yuzyıl geleneklerinden biri olmaya dogru giden bir adet..
Neden Cem Yılmaz gosterisine gidiyorsun da, Orta oyunu izlemiyorsun onun yerine mesela? Ve ya Karagöz-Hacivat? İzliyorum deme, kırk yılda bir rastlarsan izlersin, ama digeri varken yuzune bile bakmazsın...Stand-up da Amerikan Kültürünün bir uzantısı degil mi?
Yani böyle uzar gider..
UmBeRtO GS
26-12-04, 23:23
Yobazlara göre yılbaşında ağaç almak, kutlamak günah, kutlayanlar ve ağaç alanlar müslüman değil..
Düzgün insanlara göre yılbaşı bir hıristiyan inanışı falan değil sadece koca bir senenin bitmesinin kutlanması..
Biz her zaman yılbaşını kutlarız, ağaç alırız... Bütün tanıdıklarım da öyle...
M.Yasin Cakmak
26-12-04, 23:30
Gelişip değişen dünyada asıl benliğini koruyamazsan yok olmaya mahkumsun abi ben bunu bilirim.
Gelişen ve değişen dünyada bana evimin ortasına çam ağacı koymanın bir damla faydası olmayacağı gibi ona harcayacağım paraya ve doğaya (bir şekilde) yazık olacak. Bence hem başka bir dinin simgesi olması nedeniyle (alanın niyeti ne olursa olsun), hem başka kültürlerin adetlerini benimseyip kendi kültürümüzü yozlaştırma adına, hem de gereksiz para harcama adına gereksiz buluyorum.
Ha kişisel tercihtir koyan koyar ama bence saçma.
M.Yasin Cakmak
26-12-04, 23:31
Ha ek olarak ağaç almanın günah olması falan da en az evin ortasına yıl başında ağaç dikmek kadar saçma...neyin haram neyin helal olduğunun çizgileri gayet açık.
Valla yazilanlara sastim kaldim..
Göya cam agaci goze hos geldigi icin aliniyormus? Yani cam agacindan baska goze hos gelen birsey yok mu ? Niye ozellikle cam agaci? Cevap basit: ozentilik..
Bakin, bu soruni lisanimizda da yasiyoruz.. Ataturk'un dedigi gibi bir ulkeyi bolmenin en etkili yolu dilini ve dinini degistirmektir.. Turkiye'de binlerce misyonerin her gun yuzlerce insani hristiyan yaptigini gecen sene Hulki Cevizoglu'nun Ceviz Kabugu programinda acikca gosterildi.. Lisanimizda ayni yonde devam etmekte.. Resmen Amerikalilasiyoruz..
UmBeRtO GS
26-12-04, 23:54
Müslümanlık çok güzel din fakat ne yazıkki müslüman ülkeler eğlenmeyi hiç bilmiyorlar. Bakın bizim bayramlara hiç bir eğlencesi yok, el öpme gibi şeyler. Ama bakın hıristiyanların bayramlarına noeline, halloweenine ne kadar eğlenceli geçiyor. Adamlar bayramlarını nasıl geçireceklerini nasıl güzel hale getireceklerini biliyorlar.
Bence yılbaşında ağaç almanın ya da almamanın, kutlamanın ya da kutlamamanın hiçbir ayıp yanı yok, fakat kutlayanlara ne biçim müslüman ya da ağaç alanlara bizim dinimizle örtüşmüyor demek örümcek kafalılıktır.
Farklı kültürlere açık olmak her zaman güzeldir, eğer ben kapalıyım diyen varsa yalan söylüyordur, kardeşim sen hiç mi yabancı müzik dinlemiyorsun? Müzik de bir kültürdür.
Ben yılbaşını kutlarım ve yılbaşı kesinlikle hıristiyan bayramı değil, yeni bir yıla girmenin kutlamasıdır. Ağaç süslemek falan başka kültürlerde olabilr, ve bence öyle güzel adetleri kültürümüze katmalıyız.
cam agacina karsiysaniz yilbasinda ickide icmeyin o zaman :dislek:
dinimizde alkol haram degil mi i ???
alt tarafi bir agac ya...yesil,güzel,hos bi agac,odun yaaaaaa :) bu kadar büyütmeye ne gerek var
Serkan1905
27-12-04, 02:55
Yobazlara göre yılbaşında ağaç almak, kutlamak günah, kutlayanlar ve ağaç alanlar müslüman değil..
Düzgün insanlara göre yılbaşı bir hıristiyan inanışı falan değil sadece koca bir senenin bitmesinin kutlanması..
Biz her zaman yılbaşını kutlarız, ağaç alırız... Bütün tanıdıklarım da öyle...
simdiiii. böyle bir tartisma olur da ben olmazsam ayip olur.
arkadas yukarida biraz agir konusmus, insanlari birazcik siniflara ayirmis.
simdi ben diyorum ki, Yilbasinda cam agaci dikmek, günah degil ve dinden de cikmazsin. ama bana 10.000€ ver yine de dikmem.
sevgili umbertocum, ben simdi yobazmiyim yoksam düzgün bir insanmiyim?? :lol: istiyorsan yazdiginda ufak bir düzeltme yap :lol:
herkesi kendi düsüncesi baglar. kimisi sever kimisi sevmez. ben cam agaci olayini sevmem. nicin? cünkü "onlar" yapiyor diye. kellemi kessen onlara benzemek istemem. niye bizim kurban bayramimizda onlar da kurban kesmiyor? ;) niye onlar bizimle beraber oruc tutmuyor?
veya söyle sorim, neden hep biz onlara benziyoruz da onlar bize benzemiyor?
bir yerde noel baba türkdü denilmis. mümkün degil, cünkü o tarihte anadoluda türkler yasamiyordu (1071 Malazgirt zaferinden sonra girdik anadoluya).
bir yerde bizim bayramlarda hic eglence yok, onlarda hep eglence var denilmis. olabilir, onlarin bayramlari daha bi (tabiri caizse) "hoppa zippa" geciyor. ama sunu soralim bir de arkadaslar; bizim bayramlarda ise sevgi var, saygi var, onlarin bayramlarinda ise bu yok. ;)
o yüzden, elimizde dünyanin belki de en güzel kültürü ve (bence) en güzel dini mevcut. gelin bunlara sahip cikalim. bilhassa yurt disinda kalanlar olarak, "dejenere ve asimile" olmayalim.
ben türküm, ve müslümanim [arti cimbomluyum (hepsi icin elhamdulillah diyorum :lol: )], neyleyim elin bayramlarinla. benim bayramlarim cok daha güzel...
saygilarla...
Serkan1905 demiş ki :
simdi ben diyorum ki, Yilbasinda cam agaci dikmek, günah degil ve dinden de cikmazsin. ama bana 10.000€ ver yine de dikmem.
--------------------------------------------------------------
dikersin abicim dikersin :) hatta jest olsun diye 1 tanede ekstra´dan dikersin
:dislek:
ozentiligin alasidir,ne akla hizmet alirlar koyarlar anlamak mumkun degil.
Yobazlara göre yılbaşında ağaç almak, kutlamak günah, kutlayanlar ve ağaç alanlar müslüman değil.....
Yobaz degilim,ama bende boyle dusunuyorum.
gunah olmasa bile sacma,mantiksiz.
Muslumanligin takvimi var,Hicri Takvim sen kendi dininin takvimini takip etmiyorsan,seneyi devriye ne zaman oluyor bilmeyip christmas yilbasi zart zurt diyip Hristiyan aleminin geleneklerini yapiyorsan bu sacmaliktir,ozentiliktir.
Olay iyice karışmış anlaşılan batılı toplumlar gibi yaşamak istiyorsan tüm dünyanın kullandığı takvimi kullanmak zorundasın. Çam ağacının seçilmesinin sebebi kışın yapraklarını koruyan ağaçlardan birinin olmasıdır. Bunu hıristiyanlar yapıyor diye bizim de yapmamız kesinlikle günah falan olamaz, bunu söyleyen doğru okumamış demektir. Kendi adetleri koruyan varsa eyvallah onlar evlerine hilal asmaya devam etsinler. Ama evinde zevk için çam ağacı dikene kimse laf edemez, Genco ikincisi biz müslüman bir ülke değiliz laik bir ülkeyiz.
SuperCimBom
27-12-04, 10:33
bikere cam agaci noelde koyulur(hristiyan),yilbasinda degil(türkler gibi)
Yilbasina yakin türkiyede stüdyolar filan cam agaciyla süsleniyo neden anlamis degilim.Hristiyan onu noelde evine dikiyo,bide güzel süslüyo.Noel diye bide hediyeler aliyo,cam agacinin dibine koyuyo.Saat aksam 8i gösterirken aileler cam agacinin basina toplaniyor ve hediyeler aciliyor...Bu Cam agaclari birkac gün sonra cöpe yada kilere atiliyor...OKADAR...
Yilbasiyla ne ilgisi var ya...tamamen yillardir yanlis anlasilma,okadar...Özenti iste,cok merakliyiz...
;)
herkesin inancı kendine niye bişeyler ispatlanmaya calısılıyor ki.din insanın kalbindedir yaptıklarında degildir.Turkiye laik bir ulke bunu artık kabul edin.cam size estetik gelmeyebilir digerine gelir.Sizin benimsedikleirnizi herkes benimsemek zorunda degil.Müslumanlık yapılan bir işin icinde fesatlık aramık mı?
E tamam işte demek ki tam manasıyla onları taklit etmiyormusuz :). Onlar noelde çam agacı alıyorlar, bizse yılbasında :).
Haa bana soracak olursanız ben ne noel agacı alırım, ne de dışarda kutlarım yılbasını. Evimde ailemle güzel bir aksam yemegi, yanında 1 bardak kırmızı sarap yeter bana... Ama bunları yapanlara da "sen nicin böyle kutluyorsun yılbasını" demem. Dileyen diledigi gibi eglenme hakkına sahip.. Eger konu taklitcilikse bir başkasının olumlu oldugunu düsündügüm yönünü taklit etmekten (örnek almak) cekinmem.. Çam agacı alanlarda bunun güzel ve hos bir kutlama tarzı oldugunu düsünüyor olabilir. Biraz empati yapmakta fayda var..
Ancak lütfen burada kimse hicri takvim, miladi takvim tartısmasına girerek olayı din tartısması haline dönüstürmesin.. Tüm dünyanın kullandıgı ve kabul ettigi takvimi inkar etmenin hicbir tartısılır yanı oldugunu sanmıyorum..
maaslarimiz i fln hep normal takvime göre alyioruz,o zaman hic kimse aman hicri takvime göre maasimi verin demez :dislek:
http://www.antifenerbahce.net/v3/manset/myeniyil2005.jpg
http://members.lycos.co.uk/cyba1905/dry.gif
Gencocum madem bu kadar hassassın, neden New York'ta okuyorsun da, ne bilim söz gelimi Kahire'de El Ezher Üniversitesinde filan okumuyorsun? ( orda mıydı bu üniversite? )
Kuran-ı Kerim'i ezbere bilmeyenler kabul edilmiyormus galiba bu okula..
Gencocum madem bu kadar hassassın, neden New York'ta okuyorsun da, ne bilim söz gelimi Kahire'de El Ezher Üniversitesinde filan okumuyorsun? ( orda mıydı bu üniversite? )
Olayin temasini anlayamamissin ki gianim.. Bu topici acmamdaki sebep ozenti olusumuzdu yoksa dinsel baglamda hicbirsey soz konusu degildi.. Tahminen, benim bu yazdiklarimdan sonra benim koyu derecede bir musluman oldugumuzu dusunuyorsunuz :D Ki alakasi yok.. Hicbir dine mensup degilim.. Hicbir dinin Allah tarafindan geldigine de inanmiyorum.. Aslinda dinler hakkinda tam dusunduklerimi burada yazsam buyuk tartisma cikacagini da biliyorum, en azindan Turkiye'de herhangi biriyle bu konuyu tartistigimda "Sen seytansin", "Senle konusmak bile gunah" diyen bile oldu.. :) O yuzden o universiteye gitsem ya ben katil olurum yada onlar beni linc eder :D
Eger kendinize hakim olabileceksiniz tartisiriz eger olamayacaksaniz da hic o konuya girmeyelim..
M.Yasin Cakmak
27-12-04, 20:07
Bence hiç girmeyelim. İnsanların en kutsal inançlarının etrafında tartışmak kavgadan başka birşey getirmez böyle ortamlarda.
UmBeRtO GS
27-12-04, 21:00
Sevgili Serkan1905 ve painy_boy, ben diğer insanlar evlerine yılbaşı çamı alınca onların müslüman olmadığını iddia edenleri veya yılbaşını kutlayan insanların müslüman olmadığını iddia edenleri yobaz diye nitelendirdim. Yoksa insan ister eve çam alır, ister almaz; ister kutlar istemezse kutlamaz buna kimse karışamaz. :)
Bengü Cakmak
27-12-04, 21:02
Olayin temasini anlayamamissin ki gianim.. Bu topici acmamdaki sebep ozenti olusumuzdu yoksa dinsel baglamda hicbirsey soz konusu degildi.. Tahminen, benim bu yazdiklarimdan sonra benim koyu derecede bir musluman oldugumuzu dusunuyorsunuz :D Ki alakasi yok.. Hicbir dine mensup degilim.. Hicbir dinin Allah tarafindan geldigine de inanmiyorum.. Aslinda dinler hakkinda tam dusunduklerimi burada yazsam buyuk tartisma cikacagini da biliyorum, en azindan Turkiye'de herhangi biriyle bu konuyu tartistigimda "Sen seytansin", "Senle konusmak bile gunah" diyen bile oldu.. :) O yuzden o universiteye gitsem ya ben katil olurum yada onlar beni linc eder :D
Eger kendinize hakim olabileceksiniz tartisiriz eger olamayacaksaniz da hic o konuya girmeyelim..
Gencocum ama ozaman Müslüman kelimesini baslikta kullanmayacaktin
Ne alaka? Yahudi degilim ama Israil yahudi bir ulke diyemez miyim?
Gencocum İsrail yasalarıyla tanımlanmıs Yahudi bir ülkedir..Ama Turkiye'nin anayasasında dini tanımlanmamıstır..O yuzden ikisi biraz farklı..
Turkiye, nufusunun yuzde 99'unun musluman oldugu, laik bir ülkedir..Arada kücük gibi gozukuyor fark,ama aslında büyük..
Hayret bir olay yani.. Neden musluman bir ulke dedigimi herkes gibi cok iyi bildiginiz halde kelimeyi oradan buraya cekistiriyosunuz.. Ben Turkiye'nin anayasasi Suudi Arabistan gibi Kur'an-i Kerim demedim ki zaten.. Musluman bir ulke dememin amaci Turkiye'nin %99'unun musluman olmasi.. Gayet basit..
Olsun, bu vesileyle mesaj vermisiz, cok mu? :)
Olsun, bu vesileyle mesaj vermisiz, cok mu? :)
Gian beni El Ezher'e yazdııııırrr yazdııııırrrrrr :D
Yazdırmayan Canaydıncı olsun..Hatta beraber gidelim oglum..İcerden dagıtırız ortalıgı :)
Papa 2. John Paul'un ajanlari zannedip, asarlar valla bizi :)
Ben kör testereyi tercih ederim..Namımız yürür en azından.. :)
Olayin temasini anlayamamissin ki gianim.. Bu topici acmamdaki sebep ozenti olusumuzdu yoksa dinsel baglamda hicbirsey soz konusu degildi..
Daha oncede dedigim gibi insanlar hoş oldugunu düşündügü şeyleri taklit eder, onlara karsı özenti duyar. Bu gayet dogaldır..
Cok basit bir soru; arabanın arkasına sticker yapıstırıyor musun mesela? Peki bunu ilk kimler yaptı acaba diye düsündün mü? Veya umurunda mı? Sonucta kim yaptıysa yapmıs, bu senin hosuna gittigi icin arabanın arkasına sticker yapıstırıyorsun veya odanın duvarına poster asıyorsun.
Çam agacı konusuna gelirsek; hıristiyanlar bunu dini inancları icin alıyor olabilirler, bunun sebebini bilemem ama bildigim şey Türkler bunu sadece süs, hoş bir görüntü maksadıyla alıyorlar. Kimden görmüş olurlarsa olsunlar.. Tıpkı evinin duvarına hoş bir görüntü olsun diye poster veya arabasının arka camına sticker yapıstıran bir insan gibi.. Bu tür şeyleri abartmaya hic gerek yok. Elestirilecek yüzlerce yönümüz varken en sıradan insani bir tepkiyi elestirmek biraz gereksiz, bence..
Parma Maniac
28-12-04, 01:20
Genco'ya sonuna kadar hak veriyorum.. bunun dinle falan alakası, zira Genco'nun da öyle bi imasını görmedim.. bence kastedilen tamamen özentilik ve bunun sonucu oluşan kültür erozyonu.. herkesin çam ağacı alması evet bizim Hristiyanlığa yakınlaştığımızı falan göstermez, zaten isteyen de yakınlaşmakta serbesttir.. kim kendine hangi din yakın geliyorsa onu seçsin.. bu konuda Kuran-ı Kerim zaten insanı en çok serbest bırakan, özgürlüğü savunan kitaptır.. neyse orası ayrı..
şimdi bunda bir şey yok, isteyen kendine hoş gelen şeyi alabilir diyen arkadaşlar Amerikan bayraklı tişörtler giyen insanlara kızıyorlar mı merak ediyorum.. mesela orda da Amerikan bayrağı giyenler Amerikan mandacılığını, ya da o ülkenin vatandaşı olma amacıyla yapmıyorlar bunu ama bu kendi kültürümüzün, değerlerimizi delip geçiyor.. benim için bu da sorun değil diyen çıkarsa da susup konuşmamak gerekiyor heralde.. ne yazık ki adamlar böyle muhteşem bir şekilde bizim kültürümüzde varolmayan şeyleri sokuyorlar.. kültürel asimilasyon böyle yapılır, insanlar özünden böyle çıkarılır.. ve bu işi mükemmel bir şekilde başardıklarını söylemek gerek.. neden onlarda hiç böyle şeyler olmuyor diye düşündünüz mü? mesela Müslümanlıkta varolan bir şeyi alıp beğendikleri için neden kullanmıyorlar mesela.. neden Türk bayrağı olan bir şey giymiyorlar.. ya da başka bi ülke.. neden bizim kültürümüzde yer alan bir şeyi beğendikleri için kullanmıyorlar.. niye kullansınlar ki.. biz alalım çam ağaçlarını, bayraklarını giysilerimizde kullanalım.. din adamları Valentine'ın çıkardığı günü hep birlikte kutlayalım.. adamlar bu vesileyle sırtımızdan zengin olsunlar, resmen topraklarımıza sahip olmadan asimile etsinler bizi.. sorun değil.. ne güzelmiş.. böyle alttan alttan sokulan bu şeyler daha ne kadar devam edecek onu merak ediyorum ben..
M.Yasin Cakmak
28-12-04, 01:28
Benim 10 mesajda yazdığımı bir mesajda toplamışsın Parma. IMZA
Genco, Parma ve Yasin bir konuda aynı fikirde.. Boşuna dinler birleştiricidir demiyorlar :lol:
:lol:
Guzel kardeslerim, beni de Amerikan emperyalizmini savunur konumda bıraktınız ya, alacagınız olsun :)
Olaya din boyutundan yaklasıldı ve ben de din boyutundan cevap verdim..
Kültürel emperyalizm apayrı bir konu..Ha, bunu tartısmaya girdigimizde de çam agacı en masum seylerden biri olarak ve listenin en sonlarında kalır kanımca...
UmBeRtO GS
28-12-04, 03:11
Amerikan kültürünün egemenliği diyenler, artık ülkemizde neredeyse bütün mallar ithal, her tarafta yabancı markalar, ayakkabıdan tutun t-shirte kadar herşey Amerikan malları. Bu kadar şeyin içinde çam ağacı güzel bir kültür değişimi....
Serkan1905
28-12-04, 03:21
parmacim sana benden bir bravo :okey: :alkis:
Türkiye dünyanin belki en laik ülkelerinden birisi. nasil basardik bunu bilmiyorum, ama baya bi ileriyiz bu konuda diger ülkelere nazaran.
ama amerikali böyle bakmiyor, fransiz ingiliz vs. dinsiz dedigimiz alman bile fazla öyle laiklikle alakasi yoktur.
onlar icin Bati=Hristiyanlik. ayni sekilde kültürü de görüyorlar. yani amerikalilar kendi kültürünü Türkiyeye sokarken, hem ABD kültürünü hem de hristiyan kültürünü asiliyor. o yüzden ben her zaman mümkün oldugu kadar (ki ne kadar mümkün ki günümüzde?) onlara benzememeye calisiyorum.
nazar boncuguna gicik kapardim, kadin milleti buna asiri inaniyor diye. simdilerde ise sempati duymaya basladim, bizim kültürümüzün bir parcasi diye...
ama yine de, herkes kendi kafasina göre takilsin. cam agaci dikmek isteyen diksin, istemeyen dikmesin. önemli olan kimse kimsenin hakkina tecavuz etmesin, kimse kimseye karismasin.
bilhassa, (umbertocum sana söylemiyorum sakin yanlis anlama) cam agacina karsi olana yobaz, karsi olmayana ise dinsiz demiyelim. yoksam dinsiz bir yobaz olurum ben :D :karisik: ..
hepinize sari-kirmizi günler dilerim. eger aranizda hava-i fisek (böyle yaziliyor galiba) patlatan varsa, sari-kirmizi renklerde patlatsin. ;)
Savatage mukemmel bir sekilde aciklamis,GELENEKTIR.Birakin Turkiye'yi Dingiltere'de bile Avrupa'nin her yerinde gelenek oldugu icin kutlaniyor.Cam agaci olayi ise dunyanin bir cok yerinde gercek cam agaci kullanilmiyor.Ve cam agaci susleyenlerin cogu gelenek oldugu icin ya da cocuklarini sevindirmek icin yapiyorlar.Yoksa hristiyanlikta cam agaci suslenecek diye bir kural olmadigi gibi muslumanlikta da cam agaci suslemek gunahtir diye bir kural yok...
Mesela diger baska bir gelenek te Noel karti,bizdeki deyimiyle yilbasi karti.Hristiyanlikla ilgili olsaydi bana yuzlerce kart gelmezdi.Inanmayan varsa resmini cekerim kartlarin hepsi duvarda asili...
Bengü Cakmak
28-12-04, 19:44
önder abi bir cekip koysana :) :lol:
bence de çam ağacı fikri biraz özentiye kaçıyor.hakkaten onun yerine bizler de kendi simgemiz olan başka birşeyi yılbaşında ya da özel bir günümüzde evimizin baş köşesine koyabiliriz.evet dinle alakası yok ama bizim de yeni fikirler üretmemiz gerekirken hep özentiye kaçmamız da tartışılacak bişi.
Allah Allah..
Cok aradin mi bu topigi?.. 2 yil oncesinin topigini nerden buldun da cikardin yahu :lol:
araştırıyodum neler yapılmış ne konular açılmış diye.gözüme çarptı.beğendim bişiler yazmak istedim
Valla bu konuda buyuk bir dusunur soyle demis:
Her kim ki eder yilbasini bu dunyada bastaci,
maazallah olunce .otune girer susledigi cam agaci
yeni yiliniz simdiden kutlu olsun :)
Valla bu konuda buyuk bir dusunur soyle demis:
Her kim ki eder yilbasini bu dunyada bastaci,
maazallah olunce .otune girer susledigi cam agaci
yeni yiliniz simdiden kutlu olsun :)
M.Yasin Cakmak
01-11-06, 17:12
Isiniz yok mu sizin olm boyle topikleri cikariyorsunuz :)
Tobe tobe...
Ha Ceyhun ile 100 yilda bir de olsa ayni seyi savunmak guzelmis :)
M.Yasin Cakmak
01-11-06, 17:12
Isiniz yok mu sizin olm boyle topikleri cikariyorsunuz :)
Tobe tobe...
Ha Ceyhun ile 100 yilda bir de olsa ayni seyi savunmak guzelmis :)
vBulletin® v3.8.2, Copyright ©2000-2012, galatasaray.to