PDA

Tüm Versiyonu Göster : Ali Kirca'dan Hagi ve Canaydın'a Acık Mektup!

tyisik
25-12-04, 02:52
Üçüncü kuşağın dramı

(Hagi'ye ve Canaydın'a açık mektup!).

Sevgili Hagi... Sayın Başkan...
Bu açık mektuptaki düşüncelerimi sizlere özel olarak da iletebilirdim. Buna olanaklarım vardı elbette... Lakin, sizlerle paylaşmayı istediğim duygu ve düşüncelerimin; üç kişinin arasında kalacak kadar "özel" olmadığının farkındayım.
Üstelik yalnızca Galatasaray taraftarlarının değil; öteki takımların taraftarlarının, ulusal takımın ama ondan da öte ülkemiz insanının önemli bir kesiminin de ilgi ve duygualanına girdiğini, girmesi gerektiğini biliyordum. Özel bir "rica"nın; bu gazetenin sayfalarındaki açık mektupla, toplumsal ve insanbir "çağrı"ya dönüşmesi ondandır.

Asıl soruna geçmeden, Galatasaray'ın "efsane adam"ı hakkındaki duygu ve düşüncelerimi de belirtmek isterim. (Ki o sizsiniz sevgili Hagi...) Yalnızca Galatasaray tarihinde değil, Türk futbol tarihinde yalnızca iki ismin benim yüreğimde ayrı bir yeri oldu hep; biri Metin Oktay, diğeri Gheorghe Hagi... Yani siz... Neden biliyor musunuz? Futbolun meşin kaplı tarih kitabına silinmez biçimde nakşedilmiş olağanüstü başarılarınızdan ötürü değil yalnızca... Hiçbir "geçici" başarısızlığın gölgeleyemeyeceği olağanüstü insanlığınızla...
İkinizin de... Metin Oktay'ın ve sizin de...

Galatasaray Teknik Direktörlüğü'ne getirilmenize en çok sevinenlerden biriydim. Başarılı olacağınıza adım gibi emindim. Başka takımlara "taraftar yazarlar"ın gelmenize sevinmemelerini anlıyor, onların bu tavrına saygı duyuyorum. Ama Galatasaraylı olduğunu sanan "körler ve sağırlar"ın daha geçen yılki son altı maçta; ağır bir hastanın nasıl ayağa kalktığını görememiş olmalarını şaşkınlıkla karşılıyorum.
Benim inancımsa buralardan çok uzakta, New Jersey'de, çıplak gözle izlediğim Porto maçında pekişti.
Galatasaray'ın, sahaya "tam kadro" çıkan Şampiyonlar Ligi şampiyonunu nasıl devirdiğini gördüm.
Aslında bunları görmeye de gerek yoktu ya... Türkiye'de, futbolu, bütün teknik direktörlerden ve bütün "ahkam kesen"lerden daha iyi bilen "adam", neden başarılı olamayacakmış, neden? Oluyor da işte... Olacak da...
Bir başka "muazzam" avantajı daha var ki... İşte onu hiçbir kulüp başkanının milyonlarca dolar harcayıp sağlayamayacağını biliyoruz: Türkiye'de taraftarın "taparcasına" sevdiği bir başka teknik direktör var mı? Var mı?
"Tecrübeli" teknik direktörler bulunabiliyor da; sevgi, parayla ve transferle satın alınamıyor işte!

Bu mektubun yazılma nedenine gelince... Şu Ümit Karan sorunu...
Bu mektubu, Ümit Karan'ın Galatasaray'dan gönderilmemesini isteyen milyonlarca Galatasaray taraftarı adına kaleme aldığımı söylersem dürüstlük yapmış olmam. Hayır... Bu mektubu Ümit Karan için yazıyorum. Kendini bir türlü doğru dürüst savunamayan, çünkü aslında "sorun"un neden kaynaklandığını kendisi de bilmeyen, kendisini çözememiş genç bir "insan" adına... Evet... İnsan...
Siz sevgili Hagi... Siz dememiş miydiniz: "İnsanlık futboldan önemlidir!" diye...
Biliyorum, Ümit Karan'sız da Galatasaray'ı şampiyon yapabilirsiniz... Futbol dehanız, cesaretiniz ve yaydığınız sevgi iklimi bunun için yeter de artar bile...
Yani, bu mektubu bazıları gibi "Ümit Galatasaray'a lazım" diye yazmıyorum. Haklısınız... Galatasaray'ın Ümit'e hiç de ihtiyaç duyurmayan çok büyük golcüleri var. Sorun bu değil...
Siz "Hagi" olmasaydınız, bunu sizden isteyemezdim... Bir başka teknik direktöre bunlar söylenemezdi... Çünkü pek çoğu için futboldaki geçici başarılar; "insanlık" tan önce gelirdi. Acımadan, gözlerini kırpmadan harcarlardı geçici başarılar için gencecik çocukları... Siz yapmazsınız. Yapamazsınız. Biliyorum...

Şaşıracaksınız ama ben "sorun"un nereden kaynaklandığını da biliyorum. Sorun Hakan Şükür'le filan ilgili değil. Doğrudan sizinle ilgili. Ümit çocuğun size karşı tavırları, sizin için söyledikleriyle ilgili. Biliyorum. "Nereden?" diye sormayın, biliyorum işte...
O nedenle kırılmakta haklısınız... Ama yine aynı nedenle sorunu çözebilecek olan da sizsiniz.

Ama ben size başka bir "hikaye" anlatacağım... Bu hikaye, bir dramdır aslında... Üçüncü kuşağın dramı... Ümit de bu "hazin" hikayenin kahramanlarından biridir. Şimdi bu ülkede futbolla ilgili herkese bir soru sorsam, desem ki:
"Son beş yılın en iyi beş golcüsünü sayın!"
İlk beşteki şu isimlere kimin itirazı olur:
İlhan Mansız, Ahmet Dursun, Ümit Karan ... (İsterseniz, öteki Ümit'i, Davala'yı da ekleyebilirsiniz.) Peki neredeler şimdi?.. Son Ümit'ten de bavullarını hazırlaması isteniyor... Futbolu bildiğini sanan, ama insanlıktan sınıfta çakanlar, "bunalımlı" damgasını vurup kestiler çocukların sürgün biletlerini. Benim, içim ağladı onlar giderken. Türk futbolundan, kulüplerinden, milli takımdan gidişlerine değil... Hikayelerinin böyle bitişine içim acıdı.
Siz yapmayın bunu sevgili Hagi... Almanya "acı vatan"ın kimlik bunalımındaki "üçüncü kuşak çocukları"nın dramına seyirci kalmayın!.. Ötekiler gibi olmayın!.. İsteseniz de olamazsınız zaten...

Ve sayın Başkan... Bu iş yönetimin işi değil... Bu sorunun çözümü
"idareci"lere bırakılamayacak kadar zor. Ve önemli... Ve de insanHagi olmasaydı bu mektubu yazmazdım. Siz olmasaydınız bu çağrıyı yapmazdım.
Ümit'i bulun... Hagi gelsin... Siz gelin... İsterseniz ben de gelirim... Ne sıfatla derseniz, onu da söyleyeyim: Ne zamandır "Ümit gitmesin!" diye, tribünlerde yüreklerinin sesini duyurmaya çalışanlar ve Hagi'yi de çok sevenler adına; "sıradan" bir "taraftar" sıfatıyla... Tamam, kulaklarını çekelim bu çocukların... Ama "anavatan gurbeti"nde öksüzlüklerine ve yetimliklerine de seyirci kalmayalım olmaz mı? Babasız koymayalım orta yerde! Hem şair sormamış mıydı hepimize:
"Sizin hiç babanız öldü mü?"

eline saglik ustad keske herkes olaya senin gibi bakabilse

Serkan1905
25-12-04, 03:10
vay be. bende o kusagin bir cocugu olarak, gercekten duygulandim.

Ali Kircaya tesekkürlerimi sunarim...

gian
25-12-04, 13:34
tyisik, izninle daha cok kisiye ulasabilmesi adına baslıgı degistiriyorum..

reallion
25-12-04, 16:39
tüylerim diken

Sheva
25-12-04, 18:22
Gerçekten çok güzel bir yazı, Ali Kırca da yazarsa böyle yazar zaten.. Ancak bazı kararlardan geri dönmek için çok geç bence, bir işin suyu çıktı mı eski haline döndürmek çok zordur..

Yalnız bu yazı bize gelecek için rehber olmalıdır.. Avrupa'dan gelen Türk oyuncularımız şimdiye kadar uyum sağlamakta hep zorlandı ve Ali Kırca'nın da yazdığı gibi çoğunun sonu, futbol kabiliyeti ile doğru orantılı olmadı..

Hani bir kaza olur da bu yönetim Uğur Yıldırım'ı getirirse, oyuncularımız Uğur'un uyum sağlaması için ellerinden geleni yapmalı ve çeşitli davranışları farklı diye kesinlikle dışlamamalıdırlar..

25-12-04, 19:47
Çok güzel yazmış gerçekten ama sorunun köküne inildiğini sanmıyorum, bugün Altaylı da yazısında Hagi saçmalıyor diye yazıp Ümit'in Galatasaray içindeki bazı kişiler tarafından dışlandığını yazmış.

savatage
25-12-04, 21:10
Hagi'nin Ümit Karan'ı ilk 11'de oynatmayı düşündüğü bir maçın öncesi hafta,
Karan'ın iki tane idmana "oram buram ağrıyor" bahanesiyle çıkmamasını "GS içindeki bazı kişiler" sağlamış olamaz.
hele hele oynadığı dönemde koşmaması yüzünden eleştirilmesine rağmen hiç bir idman kaçırmamış olan Hagi karşısında idmandan kaçan kişilerin tutunması pek de mümkün değil zaten.
bu kararı başka yöneler çekerek GS'a zarar vermekten başka birşey yapmıyoruz.

Bu karar karşısında Hagi'yi sonuna kadar destekliyorum;hatta geç bile kaldı bence.

ayrıca Ümit'in kalmasını istemiş olsaydım bile,
şu dakikadan sonra faydfalı olacağına inanmazdım.
artık yapılması gereken bu konuyu kapatıp ilerki hayatında(belki tekrar GS'da) Ümit Karan'a başarılar dilemek.

25-12-04, 22:35
Can bu iddiaları ispatlamanı bekliyorum.. Bence Hagi Ümit Karan'ı hiçbir zaman ilk 11'de oynatma isteğinde olmadı, Hagi'nin şu yaptığı açıklamalar taa Ağustos ayına dayanıyor istersen arayıp kopyalayım buraya..

savatage
26-12-04, 00:34
Hagi'nin Ümit Karan'ı ilk 11'de oynatmayı düşündüğü bir maçın öncesi hafta,
Karan'ın iki tane idmana "oram buram ağrıyor" bahanesiyle çıkmaması
heralde bu kısmı kastediyorsun.
H.Özer veya H.Uluç bahsetmişti bu olaydan.
zaten konu H.Şükür olunca her söylentiye inanılırken Ümit Karan'ın idman kaçırdığı söylenince ispat beklenmesi biraz garip kaçıyor!

not:ilgili(ilk 11 oynayacağı) maç sanırım bir ankara deplasmanıydı.Sami Yen'de sonradan oyuna girip de gol attığı bir maçın sonrası.

ben de,idman kaçırmayan Hagi'nin idmandan kaçan futbolcuyu takımında istememesi konusundaki düşüncelerini ve bu olayda H.Şükür'ün o veya bu şekilde rolünün olup olmadığı konusunda düşüncelerini merak ediyorum!bana aşırı saçma geliyor da...

M.Yasin Cakmak
26-12-04, 00:40
Üstü duygu yüklü, içi boş bir yazı.

Bendeki etkisi daha öteye gidemedi ne yazık ki.

Karan'ın gitmesine sadece Arif'in oynama ihtimali olduğu için karşıyım. Verin Ersen'i alın Karan'ı desek ne derler acaba.

26-12-04, 01:36
Can idman kaçırma olabilir istersen bir araştır bakalım geçen sene Hakan Şükür kaç idmana çıkmamıştı. Ama kasıtlı olarak çıkmama ayrı bir olaydır. Şimdi ben şunu merak ediyorum senden.. Ben Ümit'i bütün maçlarda izledim, bana hiç formsuz, fizikman güçsüz veya eksik gelmedi. O yüzden beni başka ne yaptığı hiç mi hiç ilgilendirmiyor, Hagi bu oyuncuyu açık bir şekilde sildi ve kazanmaya da çalışmadı. Paramız olmadığı halde bu oyuncuyu göndermek istiyor üstelik yerine de Arif ve Ayhan(!)'ı koyabileceğimizi söyleyerek. Ama bu konuda Altaylı'nın da dediği gibi Hagi saçmalıyor.

savatage
26-12-04, 01:54
Ü.Karan'ı bu sezon tek bir 90 dakika izledim(zaten tek 90 dakika oynadı),
Aek maçında tek forvet oynadı,elinden geleni yaptı ama çok basit goller de kaçırdı(kaleci yokken veya laubali davranarak kaçırdıkları).ama yarım saat,45 dakikalık performanslarıyla eleştirmek(fizik gücü yerinde vs. demek) yanlış!
idmanda çalışmayanı oynatmayacaksın!
bunu Del Bosque bjk'ta yapıyor ve hayranlıkla izliyorum adamı.

ikinci yarıda kazanmamız gerekn maçlar çok sayıda ve bunların pek çoğu kendi evimizde kapanan rakiplere karşı olacağı için Ümit Karan'ın en azından kadroda olması çok büyük fayda sağlardı;
buna katılıyorum ama Hagi'yi de istediklerini (ısrarla)yapmayan bir futbolcuyu,sırf alternatifsiz(!) olduğu için yollaması yüzünden de eleştirmek hata,
hele bi de bu olayda Hagi ve Karan dışında suçu başka yerlerde aramak saçmalık geliyor bana!

ayrıca Baljic topiğinde geçiyor,
GS'dan alacaklarını alamamış bazı futbolcuların dışarıya haber sızdırdığı ve bunlara karşı gereken önlemlerin alınacağı yazılıyor.
Ersun Yanal'ı H.Şükür konusunda düşündüklerini mertçe söylemediği için eleştirirken,
bu kişileri açıkça söylemeyen GS yönetimini haklı bulduğumu belirteyim!
istenildiği kadar tribünlerde futbolcu lehine bağrılsın,
Ümit Karan'ın değerini Hagi ve yönetimimiz kadar bilen yoktur ve öyle yazıldığı gibi bir çırpıda silmediklerinden de eminim.
ama dediğim gibi,
geç bile kalındı...

not:Hakan Şükür'ün sakatlığı veya dinlendirilmesi dışında,yani sağlık heyeti veya teknik direktörün bizzat isteği dışında idmana çıkmadığını geç,idmana geç geldiğini dahi duymadım!
aynı Bülent Korkmaz gibi,aynı Hagi gibi...
zaten bu yaşta bir futbolcunun idman kaçırarak her maç 90 dakika(veya hatta 45 dakika) oynaması mümkün değil!

26-12-04, 02:03
Son cümlen öyle doğru ki oynayamıyor zaten kendisi çünkü fizikman bitmiş durumda..
Gerisine söyleyecek bir şeyim yok o konularda anlaşmamız mümkün değil zaten.. İç sahada değil tam tersi dış sahada bize lazım olan bir oyuncu çünkü kendisi..
NEden mi? Çünkü 9 maçta 9 golümüz var dış sahada Sebatspor'un bile 11 golü var yanlış duymadın 11..

savatage
26-12-04, 02:14
son cümleye hak vermişsin ama bardağın boş tarafına bakıyorsun!
bir hafta boyunca düzenli idman yapan birisi 90 dakikayı rahatlıkla oynar!
ve H.Şükür de her hafta idmanlarda en çok çalışan kişilerden birisi.Fizikman bitmesi imkansız yani!
ayrıca deplasmanda gol atma istatistiği yanlış bir istatistik olmuş.
bu verdiğin istatistik ancak orta sahada(ortada veya kanatta) topu hücuma çıkaracak oyuncu eksikliğinin olduğunu gösterir.lakin toplu olarak hücum yaptığımız Sami Yen yerine deplasmanda bireysel yeteneklere ihtiyaç var gol bakımından.ve bu bireysel yetenek de orta sahada olmalı ki top çıkartabilelim.
yoksa Ronaldo'yu da koysan gol sayımız değişmez.

gerçi Ü.Karan'ın bize iç sahada mı deplasmanda mı lazım olacağı gereksiz bir konu;
sonuçta öyle ya da böyle senin istediğin cümleyi yazmışım:
Ü.Karan (en azından) kadroda olması gereken bir oyuncu!

ama kadroda olmak istemiyorsa da(bunun için gerekenleri yapmıyorsa da) varlığı zarar!özellikle sondan bir önceki paragrafta belirttiğim nedenden...

Parma Maniac
26-12-04, 02:21
Ali Kırca'nın dedikleri iyi güzel, herkes manyak hak vermiş.. peki Hagi'nin onu silme nedeni olarak söylediği şeye neden bir yorum yok..

26-12-04, 02:27
son cümleye hak vermişsin ama bardağın boş tarafına bakıyorsun!
bir hafta boyunca düzenli idman yapan birisi 90 dakikayı rahatlıkla oynar!
ve H.Şükür de her hafta idmanlarda en çok çalışan kişilerden birisi.Fizikman bitmesi imkansız yani!
ayrıca deplasmanda gol atma istatistiği yanlış bir istatistik olmuş.
bu verdiğin istatistik ancak orta sahada(ortada veya kanatta) topu hücuma çıkaracak oyuncu eksikliğinin olduğunu gösterir.lakin toplu olarak hücum yaptığımız Sami Yen yerine deplasmanda bireysel yeteneklere ihtiyaç var gol bakımından.ve bu bireysel yetenek de orta sahada olmalı ki top çıkartabilelim.
yoksa Ronaldo'yu da koysan gol sayımız değişmez.

gerçi Ü.Karan'ın bize iç sahada mı deplasmanda mı lazım olacağı gereksiz bir konu;
sonuçta öyle ya da böyle senin istediğin cümleyi yazmışım:
Ü.Karan (en azından) kadroda olması gereken bir oyuncu!

ama kadroda olmak istemiyorsa da(bunun için gerekenleri yapmıyorsa da) varlığı zarar!özellikle sondan bir önceki paragrafta belirttiğim nedenden...

Valla ben gözümle gördüğümü söylüyorum idmanda iyi çalışıyor mu bilemem benim gördüğüm kadarıyla fizik güç olarak çok ama çok zayıf.. Yaşından dolayı mı onu da bilemem beni ilgilendirmez. Ama ne pres yapıyor ne hava topu alıyor, ne de çabukluğu kalmış. Üstelik tüm maçlarda 70'ten sonra komik hatalar yaparak kendini güldürüyor. Ha bu arada deplasmanların bir çoğunda orta sahadan çıkarma yüzünden değil de çabuk ve araya kaçan bir forvet olmayışından dolayı atamadığımız bir sürü gol var. Buna bir çok örnek de verebilirim. Orta saha eksikliği zaten hep var, ama görülüyor ki hızlı forvet eksikliği özellikle deplasmanlarda kontraya çıkmamız gerekirken bariz belli.

JORDAN
26-12-04, 20:08
Bosuna tartisiyorsunuz Hagi Umit'i kotu oyuncu icin gondermiyor sokaktaki adam bile biliyor bu sratlarda Umit'e ihtiyacimiz oldugunu fakat Hag'nin kisisel inanci Umit'i istemiyor.Inatci oldugunu bildigimiz Hagi de fikrini degistirmez...

JORDAN
26-12-04, 20:11
Bu arada unutmusum,Haginin harcadigi ilk oyuncu degil Karan daha bir suru oyuncumuz var sans verilmemis,hattta verilen sansi iyi kullandigi halde gonderilecekler arasinda olan...