Tüm Versiyonu Göster : Curling
TRTde kış olimpiyatlarında Buz Hokeyi maçlarının arasında yayınlanırdı, ütü gibi birşeyi atıyor biri ikisi süpürgeler ile önünü açıyorlar ne saçma salak bir spor derdim, nerden nereye şimdi müptelası oldum, okuldayken boş boş oturup dev ekranda Curling izleyip kurallarını çıkarmıştık, küçümsememek lazımmış hiçbirşeyi ne taktikler ne varyasyonlar var, Eurosportta Dünya Şampiyonası yayınlanıyor bu ara, işi gücü olmayanlara tavsiye edilir :)
konyAslan42
21-03-07, 17:48
Bana da saçma geliyordu ama baya bir zevkli .. Bu işin bir tekniği varmıdır merak ediyorum ??
duncanferguson
21-03-07, 22:10
abi harbiden şu spordan biraz bahset yav
Mesela buzun üstünde olması lazım illa demi
Bide bu ütü gibi şeylerin ağırlığı ne kadar :D
Bide acayip tuhaf bir spor yav o şeyin önünden süpürmenin amacı ne :D
Firlattiklari caydanliklarin isimleri stones.
Kış olimpiyatlarının dallarından biri olan curling sporu dogrudan granit blokların dairesel bölgelerin içerisine gönderilmesi şeklinde oynanmamaktadır. Nitekim takımlar mutlak surette dairelerin önüne, kritik yerlerine gönderirler bazılarını. bunlar hem koruma görevi yapar, hem de çarptırma vasıtasıyla potansiyel daire içindeki bloklarda sayılabilir. Yani oyunun büyük bölümü rakip ta$lara çarptırma, onları bölgeden dışarı itme veya kendi taşlarını koruma şeklinde geçmektedir.her takimda dort oyuncu bulunur. sirayla ikiser tas kaydirilir (bir elde toplam 8+8=16 tas), son kaydirmayi -genellikle- takimin en tecrubeli oyuncusu, takim kaptani, yapar.
Hangi takimin tasi cemberin merkezine daha yakin? Kritik durumlarda kocaman bir pergel gelir ve oyuna el koyar.
Her takimda dort oyuncu bulunur. sirayla ikiser tas kaydirilir (bir elde toplam 8+8=16 tas), son kaydirmayi -genellikle- takimin en tecrubeli oyuncusu, takim kaptani, yapar.
oyundaki buz fırçalama atraksiyonunun nedeni tam olarak yüzeydeki pürüzleri gidermek değil, buzun yüzeyini eriterek kayganlığı arttırmaktır. nesneler buz üstünde değil, buzun üstündeki ince bir su tabakasının üstünde kayarlar
sekiz taşın sonunda en çok puanı toplayan takım oyunu kazanıyor. bir curling maçı on oyundan oluşuyor. on oyunun ve yetmiş beş dakikanın sonunda kazanan takım ortaya çıkıyor. yetmiş beş dakikanın sonunda maç berabere biterse iki takıma da on dakikalık oyun süresi tanınıyor. yine sonuç alınamazsa, maç takımlardan biri matematiksel olarak elenene kadar sürüyor.
curling oyun sahası göründüğü kadar düz değil. oyun öncesinde buzun üzerine “çakıl” diye adlandırılan kum tanesi büyüklüğünde buz parçaları seriliyor. süpürgeler bir yandan buzun üstündeki bu parçaları temizleyip bir yandan da ortaya çıkardıkları enerjiyle buzun üst tarafını eritiyor ve taşın hızlanmasını sağlıyor. ayrıca süpürgelerle taşa yön de verilebiliyor. taşın hedeften uzaklaştığı anlaşılırsa, taşın önündeki alan hedef yönüne doğru süpürülüyor böylece taş hedefi şaşırmıyor. ilginç bir ayrıntıysa süpürülmeyen bir taşın süpürülene oranla yolundan dört kat daha fazla sapma ihtimali bulunması.
puanlama işlemi basit bir prensibe dayanıyor. oyun bittiğinde hedefe, rakip takımın en yakın taşından daha yakın olan her taş bir puan olarak değerlendiriliyor. hedef bölgeye “house”, yani “ev” deniyor.
Eurosport'a bu işkenceyi bize cektırdıklerı ıcın az kufur etmemişimdir zamanında...
Gerçekten oyun hakkında hiç bir fikri olmayan bir insanın televızyonda gorunce yapacagı tek şey "kıçınla gülmek" olur...
Seyrederek anlaşılması çok zor...
Ama sonuçta;
Dünya standartlarında kabul gormus bir oyun,hala sevmesemde ve anlayamasamda en azından saygı duyuyorum yaptıkları şeye ;)
Bazan çarpışma etkisi ile çaydanlıklar kırılabiliyor. Ben 1 kere denk gelmiştim. Tuzla buz oldu çaydanlık. O zaman en büyük kırık parçasının koordinatı baz alınıyormuş galiba :lol:
Buz sporlarından bir tek bobsleigh denen zımbırtıyı severim. Bir de Downhill(iniş) kayak müsabakası hoşuma gider. Onun dışındaki kış sporlarından ve özellikle de artistik patinaj denen zımbırtıdan hiç hoşlaşmam kaçarcasına uzaklaşırım.
Eurosport'a bu işkenceyi bize cektırdıklerı ıcın az kufur etmemişimdir zamanında...
Gerçekten oyun hakkında hiç bir fikri olmayan bir insanın televızyonda gorunce yapacagı tek şey "kıçınla gülmek" olur...
Ama sonuçta;
Dünya standartlarında kabul gormus bir oyun,hala sevmesemde ve anlayamasamda en azından saygı duyuyorum yaptıkları şeye ;)
Özür dileyerekten çok kısa araya girmek istiyorum bu noktada.
Ben de Snooker için aynısını düşündüm uzun süre, bunun yerine normal bilardo koysalar da seyretsek dedim hep. Sonra önce seyirci, ardından oyuncu olarak çok büyük keyif almaya başladım. Hatta en zevkli sporlardan biri ve uzak ara en muhteşem bilardo türü diyebilirim şimdi.
Konuyu bağlamak için; demek ki bunu da izlemek lazım diyeyim, aradan çıkayım ;)
Ray52Lewis
22-03-07, 01:12
Siz Ekim den itibaren American Football´u da izlemeye baslayin derim ben, aynen burda curling icin bahsedilen " ne yapmaya calisiyor bunlar yaw" düsüncesinden "hayatda izledigim en keyifli spor" düsüncesine hangi hizda gectiginize sasiracaksiniz... :)
duncanferguson
22-03-07, 10:14
ya ray bu nfl i izleyebileceğimiz bir adres biliyormusun uydudan felan ?
Herhangi bir sporu kurallarını ogrenmeden degerlendirmemek lazım. O manada Curling'i degerlendirmeyeyim :)
duncanferguson
22-03-07, 12:23
bide o attıkları şey harbiden çaydanlık değil dimi latife yapıyorsunuz :D ben ütüye benzettim onu da az yukarda da dediğim gibi :D
Ray52Lewis
22-03-07, 13:29
ya ray bu nfl i izleyebileceğimiz bir adres biliyormusun uydudan felan ?
Su anda sezon bittigi icin izleyemezsin, ancak Eylül´de sezon basladiktan sonra uydudan ya da internet den bayagi izleme imkani oluyor... :)
Curling konuşun kardeşim amacından saptırmayın topici :) Forza Kanada bu arada :)
duncanferguson
22-03-07, 22:03
bunların neresini çaydanlığa benzettiniz yav :D bildiğiniz ütü işte :D
http://img441.imageshack.us/img441/7660/adszmr1.jpg (http://imageshack.us)
Sol taraftaki duş zımbırtısına da benziyor.
Koskoca spor ne hallere düştü elinizde yok size Curling falan :)
Iskoç Aslanimiza yakisti :)
http://philadelphiacurlingclub.org/images/curlinglion.jpg
Bırakın curling'i...
Eurosportta dunya yuzme şampiyonası var acın onu izleyın...
Gözünüz spor görsün :)
senelerdir ne zman tv'de karşıma çıksa 15 dakka mal gibi seyrederdim ve sonunda pes edip kanalı değiştirirdim. Nihayet burada oyun hakkında bilgi vermiş bir arkadaş ama onu okurken de sıkıldım ve vazgeçtim. Curling ile olan maceram sürecek
Ama sonuçta;
Özür dileyerekten çok kısa araya girmek istiyorum bu noktada.
Ben de Snooker için aynısını düşündüm uzun süre, bunun yerine normal bilardo koysalar da seyretsek dedim hep. Sonra önce seyirci, ardından oyuncu olarak çok büyük keyif almaya başladım. Hatta en zevkli sporlardan biri ve uzak ara en muhteşem bilardo türü diyebilirim şimdi.
Konuyu bağlamak için; demek ki bunu da izlemek lazım diyeyim, aradan çıkayım ;)
Eurosport'u açın ve izleyin derim, World Snooker Championship finali var 10 dakika sonra.
duncanferguson
23-12-08, 20:30
şöyle bir curling maçı olsada izlesek ;)
şöyle bir curling maçı olsada izlesek ;)
Vardı bu gece eurosportta.. 20 sene ve yaklaşık 100 saat oradan buradan curling seyretmişlikten sonra diyebilirim ki;
beşer atış sonunda puan bölgesindeki top/pak/taş/düdüklü tencere lerin skoru toplanıyor :D
Ulan bir spor bu kadar mı anlaşılmaz olur arkadaş, yemin ederim çok çabaladım ama olmadı :lol:
snookerı karıştırmayın bu muhabbete, snooker curling yanında el classico gibi birşey, kıyaslayacaksanız biathlon diye bişey va kışın onla kıyaslayın, hani ince kayakla yokuş çıkıp tüfengle tavuk vurmaca oyunu :lol: :lol: :lol:
duncanferguson
14-12-09, 13:30
Bu yıl İskoçya' daydı Avrupa Şampiyonası eurosport da vardı geçen bayanlarda Almanya İsviçre maçına denk geldim, millet ne ciddiye alıyo ne yırtıyorlar kendini yav,alt tarafı ütü işte atıyon süpürüyon,:)
Bu yıl İskoçya' daydı Avrupa Şampiyonası eurosport da vardı geçen bayanlarda Almanya İsviçre maçına denk geldim, millet ne ciddiye alıyo ne yırtıyorlar kendini yav,alt tarafı ütü işte atıyon süpürüyon,:)
strateji işin içine girdiği zaman daha heyecanlı oluyor ondan bagırıyorlar :D
duncanferguson
18-12-09, 08:48
şu aralar gösterime giren Süppürr filmi bu oyunu konu alıyormuş merak ettim doğrusu ;)
Zaytung.com'dan
Kanada Curling Milli Takımı Kaptanlığına Seçilen James Bishop, mutlu haberi vermek için gittiği evinden babası tarafından yaka paça dışarı atıldı.
2010 kış olimpiyatları için hazırlıklarını Ottawa'da sürdüren Kanada Curling Milli Takımı, dün yaptığı kaptanlık seçmelerinde en çok oyu alan James Bishop'u kaptan olarak atadı. Ülkesini olimpiyatlarda en iyi şekilde temsil etmek için elinden geleni yapacağını ve kaptan seçildiği için çok mutlu olduğunu söyleyip evine dönen James, akşam mutlu haberi vermek için gittiği evinden babası tarafından yaka paça dışarı atıldı.
Son bir haftayı milli takımlar teknik direktörünün evinde geçirdiğini ve çok mağdur olduğunu belirten James; "Hocamız sağolsun evini bana açtı, kendisine buradan teşekkürü bir borç biliyorum. Kaptan seçildiğimi akşam yemekte aileme söylediğimde, babam sinir krizi geçirdi. Kendisini hiç böyle görmemiştim. Beni neden evden kovduğu hakkında bir fikrim yok." dedi.
Baba Charlie Bishop'ın ise oğluna tepkisi dinmek bilmiyor. James'i curling'den uzak tutabilmek için yıllardır elinden geleni yaptığını belirten baba Bishop, "El alemin oğlu okudu, doktor oldu, mühendis oldu. Bizimkinin yaptığı işe bak? Bir de bana gelmiş yemekte kaptan seçildim diyor; gururlanıyor, yazıklar olsun." dedi. Oğlunun curling oynadığını arkadaşlarından yıllardır saklamayı becerdiğinin altını çizen baba, "Hobidir dedim, alttan aldım; aklı başına gelir dedim. Ama Milli takıma seçilip maçları televizyonlarda yayınlanmaya başladığında bütün arkadaşlarım oğlumun bir curling oyuncusu olduğunu öğrendi. İş yerinde arkadaşlarımın yüzüne bakamaz; akşam kahveye gidemez oldum. Evden kovmaktan başka çarem kalmamıştı. James o oyunu oynamaya devam ettiği sürece benim evimden içeri giremez" dedi.
Gözü yaşlı anne Hillary Bishop ise oğlunun bir curling oyuncusu olduğunu hiçbir zaman içine sindiremediğini ama kabullenmekten başka bir çaresi de olmadığını söylerken "ana yüreği işte, ne yapayım? anne olunca siz de anlayacaksınız." diyerek toplantıyı sonlandırdı.
Curling hikaye de , zaytung.com u çok tuttum. Eski Korcan Karar'la ŞOK u anımsattı bana... :)
vBulletin® v3.8.2, Copyright ©2000-2012, galatasaray.to