Tüm Versiyonu Göster : korner asist sayilir mi ?
Mid-life Crisis
14-12-04, 15:42
gecenlerde burada bi kac arkadas ile bunu konustuk,
korneri kullanan oyuncu asist yapmis sayilir mi ? sayilmaz mi ?
ben sayilir diyorum, cunku atak gol ile sonuclanmis ve gol pasini / ortasini da korneri kullanan oyuncu vermistir, baskalarida gol pasi degil, oylesine ortaya atilan top asist olmaz diyor
:karisik:
O vakit yandan yapılan hiçbir orta ya da serbest vuruş da asist sayılmaz.Zira öyle ortaya atılmadığı ne malum?
Eğer atılan korner,tek vuruşla gol yapılmışsa sapına kadar asist olur.
Mid-life Crisis
14-12-04, 15:52
aynen,
onlarin dediklerine gore yandan gelen ortalarda, ortada fazla adam bulunmamaktadir, o yuzden de bilincli olarak yapildigi icin yandan orta asist ama korner vurusu degil diyorlar deli ediyorlar adami
O kornerleri düzgün kullanmakta önemli bir meziyet. O yüzden bildigim kadariylada asist olarak kabul ediliyor..
M.Yasin Cakmak
14-12-04, 17:52
Fm de ediliyor :)
Parma Maniac
14-12-04, 19:29
penaltı yaptıran futbolcu bile asistçi sayılırken bu sorunun sorulmasını gayet garip buluyorum.. sayılmazsa zaten kornerler de futbolu izlemeyi bırakırım ben..:)
Bu konuya gecen hafta Mustafa Denizli degindi..Biliyorsunuz, Denizli kornerden golleriyle unlu, cok iyi duran top kullanan bir futbolcuydu..Denizli aynen soyle dedi;
Ben 15 sene bu topları kullandım..Frikikten, kornerden orta yapan adamın herhangi bir kisiyi hedefleyip, topu onun kafasına indirmesi mümkün degildir..Cunku onlarca kisi olur icerde ve onlar da surekli hareket halindedir..Sadece guzel bir sekilde kesersin, dokunan dokunur ve gol olursa olur..Bu da asist sayılmaz..Mesela Alex'in kornerlerinden ve frikiklerinden atılan gollerin hic biri asist degildir dedi..
Tamamen katılıyorum..Bana gore de asist, tam anlamıyla gollük paslarda gecerlilik kazanmalıdır..Sen ortaya topu vur, biri de cıksın kafayı vursun gol olsun, al sana asist! Bence yok oyle bir sey..
Çağdaş'a ben de katılıyorum, asist dediğin Hagi'nin ara pasları gibi olmalı veya ne bileyim yerden adama direk pas olmalı salla ortaya gol olsun 10 asist.. Yok ya..
Aslan Suat
14-12-04, 22:34
bence futbolun iyi niyetine, ratgele ortaya vurulan kornerlerde asist sayilmali. örnegin bir TSYD Kupasi Besiktas macinda Hagi korneri "bilerek" ceza sahasinin disina kulandi ve Hakan Ünsal vole alarak golü cakmisti. yada daha gecenki Fenerbahce macinda Hasan uzun bir yan top atti Sabriye dogru bilerek, buda gol olsa yine asisti Hasan yapmis olacakti.
yani futbolun iyi niyeti icin rastgele ortaya vurulan kornerler, ortalarda asist sayilmali.
Bilmiyorum, benim asist anlayısım daha kısıtlı..Pası veren oyuncunun tamamen bilerek, isteyerek ve görerek gollük pas vermesi gerekiyor..Asistle gole donusen pası birbirinden ayırt etmek lazım..Mesela bana gore Super Kupa Finalinde, Fatih Akyel'in Jardel tarafından gol yapılan pası asist degildir, gole donusen pastır..Orda Fatih Jardel'i topla bulusturmamıs, Jardel topla kendisi bulusmustur..
Suat abicim o orta değil ki basbayağı pas Hagi resmen H.Ünsal'ın ayağına attı topu orada havadan gidiyor diye assist sayılmayacak mı :)
Burada anlatılmak istenen korner gibi kimin nerede oluğu belli olmayan bir kalabalığa atılan topların assist sayılmaması.
Aslan Suat
14-12-04, 23:08
biliyorum Ata,
ama benim demek istedigim kornerler asist sayilmazsa böyle bilerek verilen paslara iste yazik olacak. onun icin bunlara iyi niyetli yaklasarak asist sayilsinki o güzel asistler güme gitmesin ;)
Aslan Suat
14-12-04, 23:29
bu arada baktimda Hagi degilmis Emreymis o pasi veren :)
Öyle miymiş iyice bunadık desene ;)
Asist sayılır.Artık günümüzde orta kavramı kayboldu,oyuncular içeriye uygun arkadaşına pas veriyor.Emre'nin Inter'de gene Mihajloviç'in Inter'de ve Hagi'nin böyle çok asisti olmuştur kornerden ve yaptıkları yan ortalardan.
Yandan yapılan ortalarda kimin bilerek pas attığını nerden bileceğiz?
Ceza sahası içinde birsürü futbolcu var.yapılan ortaya birbirlerinişn üzerinden yükselip vuruyorlar.Orta yapılırken istatistikçiler kanaat mi getircek şuna orta yaptı diye.Mümkün değil.Misal Orhan'ın G.Birliği'ne attığı golde Sabri ortayı Orhan!a mı yaptı?Aynı yerde Hakan,Song ve Tomas da vardı.Nereden bilebiliriz?
Sonuçta asist'in tanımı da belli "sayıya çevirilen pas" demek.İster nişanla at,ister doldur boşalt.Kimin ne niyetle topa vurduğunu bilebilir miyiz?Zaten tüm istatistiki verilerde de kornerlerden,serbest vuruşlardan gelen goller asist yazılır.
O vakit Alex'in veya Hagi'nin futbol hayatlarının yarısı boşa geçmiş demektir...:)
Ayni mantik farki Avrupa basketbolu ve NBA arasinda da var.
Avrupa basketbolunda asist olmasi icin illa ki hani pota altina yakin veya arkadasini kolay sayi yapmaya uygun bir yerde topla bulusturman gerekiyor. NBA'da yanindaki herife son anda topu versen o da adamin uzerinden sutu soksa bile asist sayiliyor, ne yapsan asist.
Bence gol olan her pas, kornerler dahil asist olmali. Sonucta su ya da bu sekilde, sen o adami topla bulusturmasan gol atamayacak. Sans eseri, bilerek ya da bilmeyerek ne farkeder? Guzel atilmis bir korner ortaya yapilan asisttir, buyrun kim vurursa vursun gol olsun diye. Bos kaleye atsin diye ortada duran golcuye veriyorsan da o kafasina vura vura asist olur, hepsi asist bence sadece cesitleri farkli
Peki o zaman mesela Fener macında Hakan Şükür, Necati'ye asist mi yapmıs olmustur?
arada fark var benim dedigim, pasi veren kisi bunu gol olsun amaciyla yapiyor, sadece pasi verdigi kisi belli olmayabilir. kaza eseri bacagina kafasina carparak yapilan sey asist olmaz, ki yukarida yazdigimda da bunu soylemedim.
yani pasi verenin amaci gol attirmak olmali, ama verdigi kisi belli olmayabilir. oyle bir kural koyulursa asist olayinin tanimi iyice daralir cunku.
Parma Maniac
15-12-04, 18:31
Hakan Şükür topa değemedi ki gian.. yani ben öyle hatırlıyorum.. ama orda mesela düşerken ayağıyla Necati'nin önüne vursa asist olur.. mesela yine maçta Hakan'a bi top şişirdiler.. kafasıyla manyak bi şekilde arkaya indirdi Necati karşı karşıya kaçırdı.. orda özellikle Necati'ye atmadı belki.. 1 adam daha vardı yanılmıyosam ama tam Necati'nin önüne düştü top.. şimdi gol olsa Sukur'un o manyak indirişini asist saymayacak mıydık öyle tam bilerek vermedi diye.. adam görmeden yaptı zaten sırtı dönüktü.. kafasının arkasıyla lokum gibi bıraktı Neco'nun önüne.. top kesme meziyettir.. iyi top kesenle iyi kesemeyenin bi farkı kalmaz o zaman.. bi tarafta Hasan mesela, diğer tarafta Beckham.. şimdi ikisinin kestiklerinde Hasan'ınkiler dağa taşa gidiyor, Beckham'ın kestiklerinin yarısı gol oluyor nerdeyse.. ödüllendirmeyecek miyiz bu adamı iyi orta yapıyor diye.. bal gibi asist.. zaten dediğim gibi mesela ceza sahasında Neco düşüyor.. Sukur penaltıyı atıyor.. gol olursa asist Neco'ya yazılıyor.. her yerde böyle.. bu bile asistken kesilen toplara asist dememek aşırı saçma.. gol olan her pas asisttir.. gerisi yalan..:)
Luteum peki Hakan Şükür'ün Trabzon'daki pası için ne diyorsun? Solundaki adama yerden topu yuvarladı, Baliç önce bir adamı geçti daha sonra topu sürdü ve alakasız bir yerden köşeye vurdu. Bu da mı assist sayılmalı? Kesinlikle sayılmamalı bence topla son Hakan oynadı diye assist olmaz, olmamalı ..
Abi ben basketboldaki gibi mantik kullanilsin diyorum. Ozellikle NBAdaki gibi.
Orada da mesela sen yanindaki arkadasina versen topu, o boyle bi iki dripling yaptiktan sonra sut soksa asist sayilmaz, cunku kendi becerisiyle topu atmistir. Pasi veren ona bir avantaj saglamiyor yani. Bu da ayni sey.
Benim tek savundugum, futbol ile basketbol arasindaki fark olarak, futbolda pasi verenin illa da belli bir adama vermesi gerekmedigi. Korneri kullanan veya ortayi yapan hayvan gibi kavisle kalenin onune topu indiriyorsa, yani topa herhangi bir kazma bile dokunsa gol olacak gibiyse, adam illa belli birine atmamis diye asist sayilmamasi sacma olur. ya da 20 metre otede bile olsan kaleden, kendi uzerine 2 kisiyi cekip bir adam topuk pasiyla arkadan gelene bos sut pozisyonu hazirliyorsa, golu atan cok uzaktan attiysa bile sonucta asisti yapanin katkisi vardir gole. yoksa herkes yerindeyken adam vermis topu kenara, oradaki oyuncu 2 kisiyi gecip gol atmis tabii ki asist sayilmamali. adi uzerinde asist, yapan golu atana yardim etmis olmali.
vBulletin® v3.8.2, Copyright ©2000-2012, galatasaray.to