Tüm Versiyonu Göster : 17 Ağustos Yıldönümü..
Bazı olayların yıldönümleri insana mutluluk verir...
Bazı olayların yıldönümleri ise bir topluma,bir ülkeye acı verir...
Ama burası Türkiye ve o acılar gün geçtikçe unutuluyor.Aradan 7 sene geçmesine rağmen hala prefabriklerde yaşayan insanlarımız var...
Bugun 17 Ağustos...O acı günün yıldönümü...Tüm vefat eden vatandaslarımıza Allah'tan rahmet,yakınlarına sabır ve başsağlığı diliyoruz...Unutmamalı unutturulmamalı...
Devlet ? Nerde? Ne yaptı bugune kadar ?
Körfezdeki insanlar hatırlanacak anma törenleri yapılcak evet ama yine olay İstanbuldaki olası depreme gelecek...
Körfeze gereken hizmeti yapamayan devlet 12 milyonluk metropole ne gibi bi hazırlık içinde çok merak ediyorum...
Bu büyük afette yaşamını yitirenlerin topragı bolsun..Allahtan rahmet dılıyorum...Sadece yaşamını yitirenler değil yaşamını surdurupte halen daha bu olayın etkısınden kurtulamayıp psıkolojik destek alan vatandaslarımızada Allah yardım etsin
JackDaniels
17-08-06, 12:31
Hayatım boyunca unutamayacağım günlerin en başında gelir...
Mucizelerle dolu bir gündü...
Kısaca anlatayım...
O tarihte Yalovada'ydım...
Kız arkadaşımla, gecenin o saatine kadar beraberdik....Bizim yan sitede ortak bir arkadaşımızın bekar evi vardı ve o arkadaş bize evin anahtarını bırakıp Marmarise gitmişti...Bizde kız arkadaşımla gece 2'ye kadar dışardaydık..Gece 2'de sitemize geldik...Hadi dedik bekar evine gidelim orada biraz vakit geçirelim...İyi hoşta, arıyoruz arıyoruz evin anahtarı bulamıyoruz...Neyse dedim balkondan gireriz..Çünü ev zemin katta...
Neyse evin olduğu yere geldik..O sitede acayip çok yaşlı insanlar olurdu...Akşamları hep sitenin içerisinde yaşlı yaşşlı amcalar teyzeler akşam yürüyüşü yaparlardı...Evin önüne bir geldim etrafta bir sürü yaşlı insan var gözlerime inanamadım..Çünkü gecenin saat 2 buçuğu olmuş ve o saatte yaşlı insanların bahçede olması imkansızdı...Bugüne kadar hep akşam saat 10 gibi ortalıkta yaşlı insan kalmazdı hep gençler olurdu ama o gece saat 02:30 da ortalıkta yaşlı yaşlı insanlar geziyordu...Ne kadar canım sıkılmıştı..Neden? Çünkü yaşça büyük insanlar biraz pipirikli olur...Beni balkondan bir eve girmeye çalışırken görürlerse yanlış anlaşılmalar olabilirdi...O yüzden etrafta yaşlı insanlardan dolayı o eve giremedim saat gece 02:30!!!
Küskün bir şekilde denizin kenarında bir banka oturup yıldızlara bakarken...Ve hatta ben "Yahu bu yıldızlar bu gece neden bu kadar yakın..Sanki elimi uzatsam bir tanesini alacak gibiyim" derken aman Allahım o da ne....O nasıl bir ses..O nasıl bir kuvvet..Ve geçmek bilmeyen 45 saniye...
Neyse çok uzatmayım...Sabaha kadar tüm site dışarda bekledik...Gündüz oldu..Kız arkadaşımla beraber yan siteye, zemin katta yaşlı insanlardan!! dolayı giremediğimiz eve bakmaya gittik...
5 katlı apartmanın 3. kat balkonu zemindeydi...Bizim geceyi geçirmeyi planladığımız zemin kat yerin 2 kat aşağısına girmiş.
Demekki daha zamanımız gelmemiş dedim.İçim ürperdi resmen isteriksiz ağlamıştım o gireceğimiz evi görünce...
Hala o gün aklıma geldiğinde içim titrer... Evin anahtarını o gece neden bulamamıştım...Ve O saatte, o yaşlı insanların, o bahçede, neden gezdiğini hala kendi kendime sorarım...Resmen bahçede gezen insanlar hayatımızı kurtardı...
Abi tüylerim diken diken oldu resmen.Çok etkileyici bir olay. Onunla geçmiş olsun.
Ben Kayseri'de olduğumdan o sırada depremi hissetmemiştim. Hafif sallandı diyordu annemler ama uykuda olduğumdan hissetmemiştim.
Ben o saniyeleri yaşamadım belki ama yine de çok etkilenmiştim o depremden.
Yaşanan o 45 sn'yi düşündükçe elim ayağım boşalıyor. Mümkün mertebe depremle ilgili yaşananların anlatıldığı programları filan izlememeye çalışıyordum. Çünkü çok etkileniyorum.
Allah bir daha kimseye böyle bir an yaşatmaz inşallah.
Geçmiş olsun Miraç valla söylecek bişiy yok bu olay üzerine
hatırlamak çok üzücü..
ben de İstanbul'daydım o tarihte..
gerçekten mucizelerle dolu bir geceydi, demek ki Allah'ın sevgili kuluymuşuz ki..
Allah bir daha yaşatmasın böyle bir gece.. depremde hayatlarını kaybedenlere Allah rahmet eylesin..
O gün hayatını kaybenlere ALLAH rahmet eylesin. geride kalan ailelerine ve tanıdıklarına ALLAH sabırlar eylesin. Çok kötü bir gundu ve hala o gunu bugunmüş gibi hatırlıyorum. Ben o depremin 45 saniyesinide bi akrabamın villasında yatakta uyumaya çalışırken yaşadım. O gun nedense gözüme uyku girmiyor kalkıyor sigara içip yatıyordum. Sonra o olay oldu saniye saniye kare kare hayatımda deprem yaşamamışım ama başlar başlamaz dedim ev yıkılacak ve ölecem burda diye düşünmeye başladım sonra aklıma gelen bütün duaları okudum. bittiğinde dışarı attım kendimi ve ev yukarıdan aşağıya çatlaktı. 5 saniye daha olsa yıkılacak sanki sonra yıktılar zaten dayanmaz die..
Çok kötü bir gün. ALLAH bütün müslüman alemine bir daha böyle bir acı yaşatmasın inşallah..
Serkan1905
17-08-06, 18:54
Hayatım boyunca unutamayacağım günlerin en başında gelir...
Mucizelerle dolu bir gündü...
Kısaca anlatayım...
O tarihte Yalovada'ydım...
Kız arkadaşımla, gecenin o saatine kadar beraberdik....Bizim yan sitede ortak bir arkadaşımızın bekar evi vardı ve o arkadaş bize evin anahtarını bırakıp Marmarise gitmişti...Bizde kız arkadaşımla gece 2'ye kadar dışardaydık..Gece 2'de sitemize geldik...Hadi dedik bekar evine gidelim orada biraz vakit geçirelim...İyi hoşta, arıyoruz arıyoruz evin anahtarı bulamıyoruz...Neyse dedim balkondan gireriz..Çünü ev zemin katta...
Neyse evin olduğu yere geldik..O sitede acayip çok yaşlı insanlar olurdu...Akşamları hep sitenin içerisinde yaşlı yaşşlı amcalar teyzeler akşam yürüyüşü yaparlardı...Evin önüne bir geldim etrafta bir sürü yaşlı insan var gözlerime inanamadım..Çünkü gecenin saat 2 buçuğu olmuş ve o saatte yaşlı insanların bahçede olması imkansızdı...Bugüne kadar hep akşam saat 10 gibi ortalıkta yaşlı insan kalmazdı hep gençler olurdu ama o gece saat 02:30 da ortalıkta yaşlı yaşlı insanlar geziyordu...Ne kadar canım sıkılmıştı..Neden? Çünkü yaşça büyük insanlar biraz pipirikli olur...Beni balkondan bir eve girmeye çalışırken görürlerse yanlış anlaşılmalar olabilirdi...O yüzden etrafta yaşlı insanlardan dolayı o eve giremedim saat gece 02:30!!!
Küskün bir şekilde denizin kenarında bir banka oturup yıldızlara bakarken...Ve hatta ben "Yahu bu yıldızlar bu gece neden bu kadar yakın..Sanki elimi uzatsam bir tanesini alacak gibiyim" derken aman Allahım o da ne....O nasıl bir ses..O nasıl bir kuvvet..Ve geçmek bilmeyen 45 saniye...
Neyse çok uzatmayım...Sabaha kadar tüm site dışarda bekledik...Gündüz oldu..Kız arkadaşımla beraber yan siteye, zemin katta yaşlı insanlardan!! dolayı giremediğimiz eve bakmaya gittik...
5 katlı apartmanın 3. kat balkonu zemindeydi...Bizim geceyi geçirmeyi planladığımız zemin kat yerin 2 kat aşağısına girmiş.
Demekki daha zamanımız gelmemiş dedim.İçim ürperdi resmen isteriksiz ağlamıştım o gireceğimiz evi görünce...
Hala o gün aklıma geldiğinde içim titrer... Evin anahtarını o gece neden bulamamıştım...Ve O saatte, o yaşlı insanların, o bahçede, neden gezdiğini hala kendi kendime sorarım...Resmen bahçede gezen insanlar hayatımızı kurtardı...
hocam gecmis olsun. Allah korumus.
düzce...
memleketim...
3 ay içinde 2 kez yıkıldı...
evimiz yıkıldı...
7 yıl geçti...
ama...
hala geçmedi...
bi daha gelmesin.
yanımdan bile gecmesin.
Leotheking
18-08-06, 10:58
Şimdi herşeyden daha acısı, o günlerden beri ne devlet ne de vatandaş olarak 1 arpa boyu yol gidememiş olmamız....
Aynı kadercilik devam ediyor, bugün deprem olsa, yaşanacakların o günlerden pek farklı olmayacağını bilmek çok kötü...
Özellikle devletin "Saldım çayıra, Mevlam kayıra" mantığı ile hareket etmesi, bir yanda deprem gerçeği kapı gibi gözümüzün önünde dururken, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin göz boyamak ve gösteriş amaçlı şehrin dört bir yanını ağaç, çiçek, çimen döşemekten ileri gitmeyen icraatlar içinde olmasını görmek kahrediyor....
Diğer yandan yepyeni binalar yükseliyor şehirde, gökdelenler konuşuluyor.... Yeni projelerdeki ev fiyatlarında yüzbinlerce dolarlar telafuz ediliyor... Hukumetin yakını müteahhitlerin yaptığı inşaatlar için devletimin imkanları öncellikli kullanılarak şehir içi veya dışındaki araziler bu müteahhitlere veriliyor ve oralara ulaşım için yeni yollar inşaa ediliyor..... Fakat insanların yüzde kaçı yüzbinlerce dolar verip bu yeni evlere geçebiliyor ? Kısacası devletim olası depreme karşı vatandasını korumak icin gercekten somut olarak ne yapıyor ? Koca bir soru işareti... :(
Biraz moral bozmak gibi olacak ama böyle bir konuda bildiklerini aktarmalı insanlar bence..
Birkac ay evel Discovery'de BBC'nin hazırladıgı bir belgesel seyretmiştim.. Büyük kentlerde beklenen felaket senaryolarıyla ilgili.. Los Angeles, Tokyo, Mexico City vs.... gibi 7-8 büyük metropolu gösterdikten sonra en sona geldi ve bizim bogazı ve Sultanahmet'i göstererek "ve işte en büyük felaketin beklendigi kent, İstanbul" dedi.. Beklenen depremin nüfusunda yogunlugundan dolayı 21. yüzyılın en büyük felaketlerinden biri olabilecegi ve tüm dünya ekonomisini sarsacagından falan bahsettikten sonra çözüm önerisi olarak Rusların Sovyet döneminde geliştirmiş oldukları deprem makinasıyla enerjinin yavas yavas bosaltılabilecegi ancak bununda cok büyük riskleri oldugundan söz ettiler..
Uzun lafın kısası şu deprem ne zaman olacak bilmiyoruz ama o belgeselde anlatılanların yarısı kadar bile olursa büyük bir felaket bekliyor bizleri veya cocuklarımızı/torunlarımızı.. Böylesine büyük bir yıkım olursa Türkiye bunun üzerinden nasıl kalkar, düşünmesi bile korkutuyor insanı..
Bu arada galiba depremin ardından Sakarya'da şehir fay hattının daha kuzeyinde yer alan bölüme taşınmış.. İlerde yeniden deprem oldugunda 99'daki kadar büyük bir yıkım olmaz sanırım..
Cozker espirin gerçektir... Yıllar önce bir taşra belediyesinin (yanlış hatırlamıyorsam Trakya da yer alan ) imar planları hazırlanırken kasabanın içinden geçen fay hattının bulunduğu bölge imara kapatılır...
O bölgede arsaları bulunan belediye meclis üyelerinin oy çokluğuyla aldığı karar ibret vericidir ve yIllardır inş.müh.dergilerinde baş köşeye yazılır :
" ilçemiz kuzeyinde yer alan adı geçen fay hattının meclis kararıyla ilçemiz sınırları dışına alınmasına......"
İstanbul Türkiye nin en önemli şehri o nedenle deprem denince ilk akla gelen yer oluyor. Ama bana göre yakın zamanda İstanbul da deprem olmayacak...
Oysa depreme İstanbul dan daha yakın bir dolu Anadolu şehri ve kasabası var. Örneğin İzmir , Örneğin Fethiye , örneğin Erzincan...
Deprem kaçınılmaz. Yer küre dönüyorsa eğer , ara sıra balansını yapmak zorunda... Depreme kahretmek yerine inşaa ettiğimiz binaların iskeletleriyle ilgilenmek doğrusu olur... Allah bir daha deprem göstermesin demek gerçekçi olmayacaktır. Çünkü gösterecektir... Allah bir daha depremde yıkılacak evlerde oturmayı nasip etmesin demek daha gerçekçi olur... Allah o acıları inşallah ulusumuza ve tüm dünyaya bir daha yaşatmaz...
vBulletin® v3.8.2, Copyright ©2000-2012, galatasaray.to