Tüm Versiyonu Göster : Komunizm
Bengü Cakmak
08-12-04, 15:02
Bir cok sey söylendi bir cok kez bu konu tartisildi. Her seferinde tartismaktan korktuk fikirlerimizi acikca belirtemedik... cogu insan kötü bir gözle bakar 'ben koministim' diyen bir diger kisiye... peki neden?
Biz insanlarin cok fazla kötü ve 'akilsiz' oldugumuzdan hayata gecemeyen ve bir cok ülkedede patlak veren bu yöntem halbuki huzurlu yasamanin ta kendisi degilmidir?
sizin görüslerinizi merak ediyorum bu konu hakkinda... güzel bir tartisma platforumu yaratmaya varmisiniz? Hadi ozaman...
"Bütün mallarin ortaklasa kullanildigi ve özel mülkiyetin olmadigi toplum düzeni."
Biz insanlarin cok fazla kötü ve 'akilsiz' oldugumuzdan hayata gecemeyen ve bir cok ülkedede patlak veren bu yöntem halbuki huzurlu yasamanin ta kendisi degilmidir?
Degildir...Cunku insanoglu refahina duskundur..Siz insanlari kisitlayarak onlarin mutlu olmasini saglayamassiniz...
Komunizm ''insanlarin degil DEVLETİN merkezci oldugu bir sistemdir''
Devletin kuvvetli olmasini saglar,insanlarin degil...
Her insan hayal kurmakta ozgurdur...Hayal ettiginin pesinden gitmektete ozgurdur...Eger siz insanlarin hayallerini elde etme sansini elinden alirsaniz; onlarin yasama baglanma gucunu calisma azimlerini arttirmakta guclenirsiniz...Bu da ortaya mutsuz bir toplum cikarir..
Siz bir topluluga ''hayallerinin pesinden gitme sansi verirseniz o insanin azmide bir o kadar artar''
İste burda bir celiski doguyor..Siz insanlara hayal kurmayi ve o hayallerin pesinden gitmeyi izin verirseniz, Bu sefer insanolgunun dogasinda olan bir paradoks ortaya cikiyor...Bu paradoksu örtmek icin insanlar buna Kapitalsim diyor...Kapitalism onlarin hayallerini gerceklestirceklerini vaad ediyor..Ancak;
Bu hayalleri ''HEMEN'' ve ''CABUK YOLDAN'' gerceklestirmek icin AHLAKSİZLİGA,CALMAYA,ORF ve ADETLERDEN ödün vermeye basliyor....İnsanlari ezmeye basliyor....Kucuk baslari kopararak en uste tirmanmak icin her yolu mübah goruyor....
Bu da toplumda yozlasma,sosyal sinif ayriligi gibi bir cok sorun ortaya cikariyor...
O yuzden yillarca her 2 sistemde kendi icindeki celiskileriyle yanlislariyla yadirgandi...İlla birisini secmege zorlandi insanoglu...
İki sisteminde dogruluguna ve gecerliligine inanmiyorum....
Serkan1905
08-12-04, 16:12
Degildir...Cunku insanoglu refahina duskundur..Siz insanlari kisitlayarak onlarin mutlu olmasini saglayamassiniz...
Komunizm ''insanlarin degil DEVLETİN merkezci oldugu bir sistemdir''
Devletin kuvvetli olmasini saglar,insanlarin degil...
Her insan hayal kurmakta ozgurdur...Hayal ettiginin pesinden gitmektete ozgurdur...Eger siz insanlarin hayallerini elde etme sansini elinden alirsaniz; onlarin yasama baglanma gucunu calisma azimlerini arttirmakta guclenirsiniz...Bu da ortaya mutsuz bir toplum cikarir..
Siz bir topluluga ''hayallerinin pesinden gitme sansi verirseniz o insanin azmide bir o kadar artar''
İste burda bir celiski doguyor..Siz insanlara hayal kurmayi ve o hayallerin pesinden gitmeyi izin verirseniz, Bu sefer insanolgunun dogasinda olan bir paradoks ortaya cikiyor...Bu paradoksu örtmek icin insanlar buna Kapitalsim diyor...Kapitalism onlarin hayallerini gerceklestirceklerini vaad ediyor..Ancak;
Bu hayalleri ''HEMEN'' ve ''CABUK YOLDAN'' gerceklestirmek icin AHLAKSİZLİGA,CALMAYA,ORF ve ADETLERDEN ödün vermeye basliyor....İnsanlari ezmeye basliyor....Kucuk baslari kopararak en uste tirmanmak icin her yolu mübah goruyor....
Bu da toplumda yozlasma,sosyal sinif ayriligi gibi bir cok sorun ortaya cikariyor...
O yuzden yillarca her 2 sistemde kendi icindeki celiskileriyle yanlislariyla yadirgandi...İlla birisini secmege zorlandi insanoglu...
İki sisteminde dogruluguna ve gecerliligine inanmiyorum....
niye yaaa, ne güzel tek tip insan yetistiriyorlardi..
sanirsam ünlü biri söylemisti su sözü: "Rusun altinda özgür yasayacagima, Amerikan dikta rejiminde yasarim daha iyi" diye..
Komunizm; teoriye yakin, pratige mümkün oldugu kadar uzak kalsin :okey:
Dunyada komunizmle yonetilen veya komunist politikalar uygulayan diyelim, cok az devlet kaldigina gore teoride cok muthis bir sistem/dusunce olsa bile (ki degil), pratikte gecerliligi yoktur.. Deneme yanilma yontemiyle bu kadar kesin bir sonuca varilmisken, biz burda bu isi en basindan tartisirsak biraz laklak yapmis oluruz bence..
Isin ilginc yani, bugun Polonya'ya Cekler'e hadi komunizme geri donun desen heralde oklavayla kovalarlar adami, dolayisiyla cok da matah bir sey olmasa gerek.. Tabi yine de dunya tarihine yon vermis dusuncelerden biridir diyerek hakkini da vermis olalim nezaket icabi..
teorik olarak sosyalizme inanmakla beraber,faydalı bir sosyalizm için üretim ilişkilerinin en az 1000 yıl öncesine dönmesi gerektiği kanaatindeyim. Şu an insanlara faydalı bir sosyalizmi bırakın, az çok sosyalist bir devlet kurulması(devrim) söz konusu değildir, zira sosyalizmin temelinde herkesin eşitliği (hegemon sınıf olmaması) yatar.( işçi diktatörlüğü kavramı sonradan çıkartılmıştır.Sosyalist felsefede böyle bir zevzeklik yoktur.) Fakat devrimin temelinde ise devrimi yapan kesmin hegemon olması yatar.Bu da demektir ki sosyalizmin en önemli iki öğesi birbiriyle çelişmektedir....
USAtaraftar
08-12-04, 23:15
Benim gibi 7 yilini Rusya'da gecirmis, son 3 yildir da Amerika'da olan bir adama sayfalar dolusu yazi yazdirir. O yuzden hic girmeyeyim ben :-)
NOT: Benque basligi yanlis yazmissin. Kominizm'in dogrusu Komunizm olacak.
Benim gibi 7 yilini Rusya'da gecirmis, son 3 yildir da Amerika'da olan bir adama sayfalar dolusu yazi yazdirir. O yuzden hic girmeyeyim ben :-)
NOT: Benque basligi yanlis yazmissin. Kominizm'in dogrusu Komunizm olacak.
Komunizm ile ilgili degilde, Rus kizlari ile ilgili sayfalar dolusu hatta 10 cilt kitap yazsan okurum :)
USAtaraftar
09-12-04, 08:55
Eee sey ben bilmemki :))
Sosyalizmden ayrılıdığı nokta, işçi sınıfının diktatörlüğüne dayanması olduğu için eninde sonunda baskın bir topluluk oluşturan bu sistem bugüne kadar hiç bir ülke de uygulanamadığından iyi, kötü diye bir şey söyleyemiyorum.
Tek söyleyebileceğim, hem sosyalist felsefe de hem komunist felsefede ulaşılmak istenen nihai hedef devletin kalkması ve insanların binlerce yıl önceki klan sistemine dönmesi. Ki bu zaten imkansıza yakın bir ihtimal. Gerçekleşebilmesi için 3 kuşağın atlanması gerektiği iddia edilmiş kurucuları ve geliştiricileri tarafından.
Kominist değilim ancak bir dönem dünya siyasi tarihini derinden salladığı ve sarstığı, bir çok devletin geleceğinde ve gelişiminde köklü değişikliklere yol açtığı için saygı duyuyorum kendilerine.
koministleri hic sevmem !
handedalay
09-12-04, 22:11
İnsanlar ve onların ''müthiş'' egoları var oldukça, komunizm sadece bir ütopyadır. Teoride muhteşemdir ama insanlar tarafından pratiğe konuldukça iğrençleşir. Olsa olsa ''koministlerden'' değil, ''komunizmden'' nefret edebilirsiniz. Kapitalizm ve globalizm varken tüketimde kim neylesin ''kominizm''i.... Bir şu eksik kalmış; ''gomonistler Moskova'ya''. Hangi Moskova? ;)
Ps; Özür, sadece ironiydi. Affedin. :buyuksun:
Parma Maniac
09-12-04, 22:16
şimdi komunizmin genelde başarılı olamamasında kendisine karşı uygulanan ambargolar da var bazı güçler tarafından.. öyle oldukça zaten var olması zor ama son zamanlarda hayvani atılım yapan Çin bence bu düşünceyi biraz baltaladı.. ben karma bi yapıdan yanayım, saf hali rahatsız ediyor beni ama rezil bir yapı, bi boka yaramaz da diyemem..
İyi de Parma, Çin zaten kapitalist ekonomiye geçti.Dünyada şu anda komünist olarak nitelenebilecek bir ülke yok bence.Bir tek Küba, ABD ambargosuna rağmen sosyalizmi sürdürmekte ve özellikle sağlık sektörü çok iyi.Tabii bir de Kuzey Kore var ama başlarındaki ruh hastası yüzünden orası da içler acısı durumda.
Doğru Bloğu ülkelerinden bazılarında demokrasiye geçlidikten sonraki 2. seçimlerde Komünist partiler iktidara geldi. Yani o ülkelerin komunizmle bizim sandığımız gibi büyük dertleri yoktu.
Bugün Küba bence Sosyalizmin güzel bir örenğini vermekte. Küba gibi bir ülkede sağlık ve eğitim bedava... ABD penceresinden bakmadığımız zaman başarılı örneklerin de olduğunu görebiliriz.
Parma Maniac
10-12-04, 03:09
Onur bence Çin'in gösterdiği kapitalist yapı tamamen göstermelik kanımca.. kapitalizme geçiyoruz dediler ama oldukça yumuşak bir geçiş oldu bu.. kapitalizmin en önemli özelliği özgürlüktür..(genel hak ve özgürlükleri kastetmiyorum tabii ki) ama Çin'de bu özgürlükler hala kısıtlı.. ayrıca yabancılar ülkede girişim yapmaya çalıştığında hala kapitalin yarısından fazlasının devletin olmasının zorunluluğu var.. bu da pek normal değil.. bence baskılardan ve ambargolardan kaçabilmek için yapılmış bir şey bu.. zaten kendileri de biz milli sosyalist bir ülkeyiz diyorlar hala :)
ama evet dediğin şekilde saf bir yapı hiçbir ülkede yok.. zaten o ütopik bir hadise.. kapitalizmi uygulayan ülkeler bile saf kapitalist değiller.. iki tarafı da saf bir şekilde uygulamak imkansız gibi bir şey..
Valla muhakkak olan tek bir şey var o da para.Sistemler falan hepsi fasa fiso aslında.
Komunizm, günümüzün pek rağbet edilen konusu olmasa da geçen yüzyılın faşizmle beraber dünyayı şekillendiren ya da en azından şekillendirmeye çalışan çok moda konularından biriydi.
Günümüzde kapitalizm ve de onun hegemonyası sayesinde artık kapitalizmin etkileri ve de ona gelen tepkileri gene onu sindirmesinden konuşuluyor. Daha komunizme geçmeyi başarmış bir ülke olmadığı gibi sosyalizmde bile zorlanmış eline yüzüne bulaştırmış birçok ülke gördü insanlar. Komunizmin tam olarak anşılmaması ve de uygulamalarının yanlış olması yüzünden artık bir şeilde herkes kapitalizme boyun eğmek durumundadır.
Karl Marx (ki kendisi babası sayılır komunizmin, hani baba sıfatı da gider, sakallı makallı bir amcadır)'ın felsefesinin temeli olan diyalektik materyalizme göre kapitalizm'e bir antitez olan sosyalizmin zamanla komunizme dönüşmesi süreci vardır. Ama dediğim gibi komunizme evrilememiştir bu süreç. İnsanların rekabetçi yapısı ve kendisi için istediklerini başkası için de istemediği için (bunu genel olarak da düşünebilirsiniz herhangi bir sendikanın kendi ücretlerini düşünürken diğer sendikaları önemsememesi olarak da) komunizme geçiş olmamış bilakis uygulamalarında kişilerin bi şekilde ön plana çıkmalarından dolayı birçok insan zarar görmüştür. Diktatörlerin yüzünden totaliter gibi gözüken bu sistemin pek ala öyle olmadığı aşikardır lakin aksini de yeryüzünde görmek pek mümkün olmamıştır ve sanırım olamayacaktır.
Komunizm aslında teoride ve pratikte çok farklı sonuçlar elde ettiğimizi göstermesi açısından da önemlidir ama işte bunu keşke Marx amcam da zamanında tahmin edebilseydi...
vBulletin® v3.8.2, Copyright ©2000-2012, galatasaray.to