Tüm Versiyonu Göster : Toparlanmanın Şartı - 3'lü Defans
Parma Maniac
01-11-05, 17:48
evet son zamanlarda özellikle geriye giden futbolumuzda bence artık bu konuyu tartışmak elzem oldu.. Herkes bilir ki tamamen 4'lü defans hastası bir insanım, 4'lü oynamanın modern futbol gerekliliği olduğunun da farkındayım, lakin ne yazık ki bunu gerçekleştirmek için yeterli malzemeye sahip değiliz, 2 yılda bunu kavradım.. Kavratan insanlar da sağolsunlar Orhan ve Cihan oldu..
öncelikle şunu açıklamalıyım ki Cihan 2 senedir mütemadiyen dökülüyor, Orhan Ak'ın da iyi olduğuna hiçbir şartta katılmıyorum, soldan hücuma getirebildiği tek bir zenginlik yok, pozisyon hatası nedeniyle savunmada Cihan gibi 2 yıldır sonsuz iş açtı başımıza..
şimdi 4'lü defansı neden tercih edersin, uyumlu bir tandemin varsa(ki bizde var idi) sistemde çok önemli iş yapan kalifiye(buraya dikkat) beklerle hücumda fazla adamla zenginlik yaratmak için.. bu bekler hem hücuma sonsuz destek verirler, hem de tandemin arkasına atılan topta stoperler hata yaparsa onların arkasını da süpürürler ters kademeyle.. bizim beklerimizin iki konuyu da iyiyi bırakın normal bir şekilde yerine getirdiklerini söyleyemeyeceğim.. en basitinden K.Hakan ve Fatih Akyel'i hatırlayın işte Terim dönemindeki.. lütfen onlar süper oyunculardı falan da demeyin.. daha sonra ne hale geldiklerini de gördük, öyle çok kaliteli adamlar falan değiller ama bu iş için son derece yeterlilerdi ve gerçek beklerdi.. biri ön liberodan, diğeri stoperden bozma değil.. hem hücuma çift taraflı çıkıp sonsuz destek sağlayabiliyorlardı, hem de özellikle Fatih'in çabukluğuyla Popescu ve Bülent'in ağır kaldığı pozisyonlarda ters kademe yapıp inanılmaz müdahaleleri oluyordu son anda.. Cihan ve Orhan Ak bu adamların yanına bile yaklaşamadı.. 4'lü defansı niye oynarsınız? elinizde iyi bek varsa bunlardan verim almak için.. yahu bizim elimizde iyiyi bırakın bek denebilecek tek oyuncu yok.. bir Song var geçmişte bek oynamış o kadar.. o zaman bunda ısrar etmenin bir anlamı yok ki? varsa da nedir ben anlayamıyorum.. evet aslında geç bile kaldım ben bunları yazmak için ama 4'lü defans sevgim ve ha şimdi düzelirler, artık alışırlar demem buna engel oldu.. ama artık görünen köy kılavuz istemiyor.. Orhan ve Cihan'la bir takım 4lü defans oynayamaz, oynasa da onlardan hücum eden bir sistemde yararlanamaz.. ancak Hagi gibi hücuma fazla çıkmayın, belirli bölümlerde orta sahayı bile geçmeyin diyerek sadece savunma yönünde bir nebze yarar sağlanabilir.. ama Gerets gibi devamlı bekleri ileri sürme çabası içinde olan bir hocayla(ki Orhan ve Cihan'ın geçen seneden farkını görebilirsiniz bu anlamda, ha ama efektifler mi? alakaları yok..) imkansız olduğunu düşünüyorum artık bu konunun..
artık 4lü defansa çok alışmış tandemimiz var, bunu bozamayız bahanesi de yok oldu.. Tomas-Song sene başından beri perişan oluyorlar savunmada..
benim önerim şudur ki Gerets 3'lüyü denemelidir.. hem işe yaramayan beklerden kurtulacak böylece, hem de orta sahada tek kalan Saidou'nun yanına bir yardımcı gelmesini sağlayacaktır bu şekilde.. tek taşla iki kuş olduğunu düşünüyorum yani.. ki savunmada perişan olmamızın en büyük nedeni de Saidou'nun tek kalması zaten burda..
elimizde stoper oynayacak 3 tane insan var.. ortada Tomas libero olur, sağ stoper Song, sol stoper Orhan(en azından gerçek yeri) olarak bunu sağlayabiliriz diye düşünüyorum.. 4lü defanstan giden bir kişi de Saidou'nun yanına yerleşecek böylece.. mesela Ayhan..
solda Marek Heinz, sağda Hasan Şaş, ortada Saidou ve Ayhan.. supporter'da Necati ya da Iliç.. forvette de buna göre Sukur ve Karan ya da Iliç oynarsa Necati, Sukur ve Karan'dan ikisi.. ki Necati, Karan, Sukur 3lüsü tercihimdir..
şimdi elbet Heinz ve Şaş açıkta ne olacak gibi yaklaşımlar gelebilir ama şu andan kötü olacağını düşünmüyorum kanatların.. zira Heinz bence ciddi anlamda beklere yardımı olabilen bir oyuncu, Gençler maçında hiç iş yapmadı bu anlamda ama önceki maçlarda Orhan'a çok faydası ve yardımı olduğunu gördüm, Hasan ise daha büyük sorun olur ama eskisinden daha az çıkartarak bunun da önüne geçebilir, bu küçük ayrıntılar da hocanın işi.. ek olarak açıklar bindirdiği zaman 3lü defansın kayarak bek gibi o bölgeyi kapatmaları da zaten 3'lü defansın temelinde olan bir sistem işi, yani soldan Orhan ve sağdan Song o çizgiye elbet yardım edecekler..
içinde bulunduğumuz ortamda bunun artık elzem olduğunu düşünüyorum.. hem çok daha sağlam bir savunmamız hem de çok daha sağlam bir hücum gücümüz olacak bence.. 3lü defansın önündeki 7 kişi çok daha iyi bir parselleme yaparak savunmanın da yükünü hafifletecekler ki bunun Saidou'nun burdaki yalnızlığından dolayı yapamıyoruz.. noluyor şu anda, Saidou orda tek kalıyor, el kol sallaya sallaya savunmamıza geliyorlar.. bekler çok iyi değil direk karşılayamıyoruz, ama bu şekilde orda Ayhan ve Saidou, kanatlardaki adamların biraz yardımı, önde Sukur, Karan ve Necati gibi adamların her zamanki işlerini yapmalarıyla çok daha iyi bir takım savunmamız olacağını düşünüyorum.. zaten 3'lü defans genel olarak çok daha uygun bir sistem savunma için.. e 4'lü defansı zaten hücum yönünden kullanamıyoruz beklerimiz nedeniyle, o zaman bunda daha fazla diretmemizin bir anlamı var mıdır? bence yoktur
kesinlikle Eric Gerets 3lü defansı denemelidir.. kesinlikle..
Güzel yazmışsın da Parma,3'lü defans oynamak da pek kolay bir iş değil...
Hatta bence gerekli tarzda oyuncuların yoksa 4'lü oynamaktan çok daha zor...
Parma Maniac
01-11-05, 17:57
kesinlikle katılıyorum, ikisi de kendisine göre özel şartlar gereken sistemler ama elimizdeki hamur bence 2 yıldır 3lü oynamalıyız diye bağırıyor.. sonuçta senin elinde gerçek bir bekin yok ama 3 tane stoperin var.. stoperden, ön liberodan adam bozup 4lü oynamaktansa 3 gerçek stoperle 3lü defans oynamayı her türlü yeğlerim ben.. ek olarak hem bu açıdan yararı olacak, hem de dediğim gibi Saidou'nun yalnız kalmamasını sağlayacak bu..
Serkan1905
01-11-05, 18:46
Sene basinda uyguladigimiz Futbol zaten bozuldu. Kücük capta bir revizyonun gerektigini de belirtmistim baska bir topikte. Hatta Gencler macindan sonra 3lü savunmaya dönmeyi teklif edecektim, yalniz fazla tepkiden cekindim. Madem konu acildi:
Bu düsünceye kesinlikle katiliyorum. Bundan sonra ki maclara 3-4-3 seklinde cikabiliriz. Takim buna müsaittir. Türkiye icin de bu sistem yeterlidir. Parma zaten bütün ayrintilara deginmis. Yalniz tek püf noktasi var bu isin, iyi kötü 4lü savunmayla bu kadar puan topladik. Takim da 2 senedir 4 lü savunmaya alisti. 3 lü savunmaya dönmek icin takima bir uyum dönemi gerekecektir. ve bu dönem icerisinde puan kaybedeliriz. Ki üc hafta sonra Fener ve bes hafta sonra Besiktas maclari var.
Peki parma şöyle olsa nasıl olur sence ben bunu gs-diyar maç topiğinde yazdım bak şöyle;
Tamam üçlü defans ama uğur, song, tomas şeklinde, tabi orhanda var ama heinz'ın tek başına
şu ana kadar sol kanatta başaılı olamadığı göz önünde bulunduracak olursak orhan daha çok
ileri çıkıp destek olsun. Hasan zaten sağ açık olarak tek başına olsada bir şeyler
yapabiliyor,bir şekilde çizgiye inip orta yapar hasan,yani uğur'un ona yardımcı olması çok fazla
gerekmez,orhan'ın yerine uğur çakılı kalsa defansta sanki daha iyi olur gibime geliyor. Orta
saha tabiki ayhan ve saidou vazgeçilmez.
3'lu defansa geçmek olsa olsa devre arasına kadar takımın savunmada daha az problem yaşamasını sağlayacak bir önlem olabilir. Genel olarak mantıklı geliyor ama hucum zenginliğimize yapacağı negatif etkiyi de düşünmek gerekir. 3'lü defansa geçmek demek , büyük ölçüde defanstaki 3 oyuncudan hucum anlamında ümidi kesmek anlamına gelir bana göre.
Bence devre arasında defansın soluna ve sağına yapılacak 2 takviyeyle bu problemleri atlatabiliriz. Onun için bize uzun vadede başarı getiremeyecek bir sistemi kullanmak daha doğrusu benimsemek bence yanlış bir tutum...
sonuna kadar katılıyorum zaten Parmayla sene başından beri bu sorunu konuşuyorduk. Burdaki tek sorun şu olur bence Song ve Orhan hücuma gerekli desteği verebilceklermi çünkü Lucesculu Beşiktaşı hatırlarsak gerideki stoperler Zago ve Ahmet Yıldırım hücuma geriden inanılmaz bi destek veriyolardı. Song ve Orhan bu desteği geriden verebilermi bence verebilirler. Ama şu anda bu sisteme dönmek risk olabilir bence devre arasını bekleyip o zaman dönmesi gerekir diye düşünüyorum Geretsin hem böylece bu sistemle Cihandan orta sahada yararlanabiliriz. Ama şu anda riskli olur bence bu sisteme geçmek.
Bosuna tartisiyoruz, Gerets asla ama asla 3'lu defans oynatmaz.. Oynattigi da gorulmemistir..
Ha, oynatsa toparlanabilir miyiz?.. Bence muhtemel..
Gerets'in sisteminden vazgeçmeyeceğine ben de her daim katılıyorum...
3'lü defansa geçmek için bunu yönetecek çok akıllı bir savunma oyuncusuna ve hem defansif hem de ofansif olarak çok yeterli kanat oyuncularına ihtiyaç var...
Ne yazık ki kadromuzda bunlardan hiçbirisi bulunmamakta...
Gerets'in sisteminden vazgeçmeyeceğine ben de her daim katılıyorum...
3'lü defansa geçmek için bunu yönetecek çok akıllı bir savunma oyuncusuna ve hem defansif hem de ofansif olarak çok yeterli kanat oyuncularına ihtiyaç var...
Ne yazık ki kadromuzda bunlardan hiçbirisi bulunmamakta...
takımda blunup bulunmaması bence hiç önemli diil.3 lü defans anlayışı maalesef bize hiçbir sonuç vermez.hatta daha çok gol yememize neden olur.ayrıca günümüzdeki futbol anlayışına göre 3 lü defans çok saçma bence.eğer iyi hücum etmek istiyorsan 4-2-3-1 oynarsın.1 forvetin olur geleni gol yapan.2 sağlam ön liberon olur vurduğunu yıkan.diğer orta alandaki 3 lün olur heinz-iliç-hasan olmayan...işte bu takımla bişiyler yaparsın.ama maalesef bizde diil.3 lü defans denenmemesi gerek bi yanılgı diye düşünüyorum...
hıı illa ki denensin diosan alırsın songla tomasın ortasına alpayı denersin.ancak ben pek sıcak bakmıyorum.
bu takım derwall den beri 4 lü defans oynuyo.ve bence iyi yapıyo.şu andaki kötü durumunsa kötü transferlerden başka açıklanacak ve takımda oynayan bazı oyuncuların istekli olmamasından kaynaklanıyo.
geçen sene başlarında ben de benzer bir sistemin sağlıklı olacağını düşünüyordum. bence de bu kadrodan 4-4-2 ile iyi futbol beklemek zor. ancak geçen sene bülentin arkada süpürücü olabileceğini düşünüyordum ve kanat için ergünden hala bir umut çıkabilir diyordum.
ancak mevcut kadroda bence 3 lü savunmayı toparlayacak adam eksiğimiz çok büyük. ayrıca 3-5-2 de kanat adamlarına binecek yük bana göre asla 4-4-2 den az olmayacaktır. tamam göbeğimiz güçlenecektir ancak 2 kişiyle bile sağlıklı kullanamadığımız kanatlarımızı tek kişiyle nasıl idare edebiliriz bilemiyorum.
marmara uni nin yukarda belirttiği sistemi ben de 2 gün önce önermiştim. bu sistemde kanat adamlarından mucize beklersek hiç bir şey elde edemeyiz kanat organizasyonları ön liberoların önündeki 3lünün becerisiyle olabilir.
şu an için kadroyla fazla oynama şansımız olmadığından ciddi anlamda sistemde revizyon yapmamız gerektiğini düşünüyorum.
bir kere saidooyu tek bırakmak defans dengesinin içine ediyor onun için ön liberoyu yine ikili yapmak zorundayız. ancak geçen sene de görüldüğü gibi bu mevkide viera gibi makalele gibi oyunun ofans yönünü de iyi oynayabilecek oyuncumuz olmadığından forvet arkasında oyunu çözebilecek top atan bir adama ihtiyacımız var. kanatlardan da vazgeçemeyeceğimize göre benim kafadaki sistem 4-2-3-1 gibi bir şey oluyor.
isimleri oturtursak
uğur-song-tomas-orhan
saidoo-ayhan
hasan-necati-heinz
ümit(hakan)
bu sistemde iliçi bile daha verimli kullanabiliriz.
tek bildiğim bir şeyler yapmak zorunda olduğumuz tamam bu hakemlerle işimiz çok zor ama gerçekten futbol olarak bir şey yapamıyoruz acilen çözüm üretilmeli.
bu kadroyu
uğur-song-tomas-orhan
saidoo-ayhan
necati-iliç-hasan(heinz)
ümit(hakan)
olarak kullanmak daha faydalı bile olabilir
Ben elimizdeki oyuncular ile 3lü defansın riskli olacağını düşünüyorum...Onun yerine iyi bir orta saha-oyun kurucu alınana kadar çift önliberoya dönülerek Saidonun ve defansın yükünün hafifletilmesini daha mantıklı bulmaktayım..Tabii forveti de 2 ye indirmemiz gerekiyor.Zaten sağ ve sol açıklarımızın da Geretsin sisteminde birer forvet gibi oyunun içinde olduğunu düşünürsek forvetten adam eksiltilmesinin takımın hücum gücüne direk bir etki etmeyeceğini savunuyorum.Bence defansı üçlemek yerine çift önliberolu rakibi daha geride karşılayan ve biraz ingiltere tarzı kontrollü oyuna dönen bir sisteme geçmeliyiz.En azından elimizdeki kadro buna daha uygun duruyor...
aslında 4-5-1 sistemiyle oynamamızın daha yararlı olacağı düşüncesindeyim. Kanat oyuncuları tıpkı tripotter'ın da dediği gibi birer forvet gibi oyunun içinde olurlar. Eksilen forvetten doğan boşluğu, saidou'nun yanına aynı tipte bir elemanla kapatırsak(hemde topu kullanabilsin yaarebbim), e Gallardo,Lincoln ayarında bir de amc buldukmu allah derim.
Hücum gücümüzün ve pozisyon zenginliğimizin azalmasına yol açmayacaktır asla bu sistem.En az 4-4-2 kadar, hatta deplasmanlarda kontraataklarla bol bol pozisyon buluruz. Tabi bu sisteme göre oyuncularımızın olması şartıyla. Tıpkı şu anki kadromuzun 4-4-2 yi becerememesi gibi mort oluruz yoksa.
Ben elimizdeki oyuncular ile 3lü defansın riskli olacağını düşünüyorum...Onun yerine iyi bir orta saha-oyun kurucu alınana kadar çift önliberoya dönülerek Saidonun ve defansın yükünün hafifletilmesini daha mantıklı bulmaktayım..Tabii forveti de 2 ye indirmemiz gerekiyor.Zaten sağ ve sol açıklarımızın da Geretsin sisteminde birer forvet gibi oyunun içinde olduğunu düşünürsek forvetten adam eksiltilmesinin takımın hücum gücüne direk bir etki etmeyeceğini savunuyorum.Bence defansı üçlemek yerine çift önliberolu rakibi daha geride karşılayan ve biraz ingiltere tarzı kontrollü oyuna dönen bir sisteme geçmeliyiz.En azından elimizdeki kadro buna daha uygun duruyor...
abi o zaman Hagi'nin sucu ne idi?onu niye gönderdik biz o zaman.sözüm sana değil tabiki de.gecen sene böyle oynuyorduk ve de gayet başarılıydı bence.çift önliberoya dönmemiz gerekiyor.ve bu çift önliberonun ikincisi de Ayhan olursa hucüm yönünden sıkıntı cekmeyiz topu diğerlerine göre daha iyi kullanır.forvetten bir adam eksiltmenin bize bir zararı dokunmaz.zaten kanatlarda oynayan heinz ve hasan hucum yönü daha yüksek olan oyuncularımız.her ne kadar heinz dan pek hazetmesemde.yani kısacası gecen seneki sistem uygun olunabilir.
3lü defansa gelince kağıt üzerinde gayet mantıklı duruyor fakat 3lü defansda sag ve sol kanatta oynayan kişiler çok önemlidir.hem hcuma hem defansa yardım etmeleri gerekiyor.ve bizim elimizde de böyle kanat oyuncuları yok maalesef.biraz sabri sagda bu işi yapabilir.yoksa ne heinz ne hasan ne altan bu görevi yerine getirebilir.hoş şimdi ne kadar işliyor kanatlar diyeceksiniz ama böyle olunca kanatlardan rakibe cok daha fazla acık veririz.ama defans olarak 3lü defans daha iyi.buna cok uygun 3 stoperimiz var.hatta Ugur(ki gercek yeri stoperdir) Yalcın ve hatta hatta Suat Usta'dan yararlanabiliriz.o da Ümit milli takımda orda oynuyordu ve gayet basarılıydı.
bende yazacaktım ama arkadaşlar benden önce yazmışlar.roberto baggio ve marmara üni arkadaşların yazdıgı sisteme bende sıcak bakıyorum.su an Chelsea ve Barcelona'nın oynadıgı sistem olan 4-2-3-1 çok verimli bir sistem.ilerde tek forvet arkasında hucum yönü yüksek 3 adet oyuncu onun arkasında 2 saglam ön libero.bizde bu sistemi denemeliyiz.tek önlibero ile bu lig bitmez.daha derbi bile oynamadık allah korusun derbilerde daha büyük hezimet yasarız.ki gecen sene derbilerde bence gayet basarılıydık.ahh su riberyi kaçırmasaydık su sistem cok kıyak olurdu.sagda ribery solda hasan veya heinz.neyse keşkeler acizdir o yüzden gerçeklerimiz bunlar ve buna göre kurmalıyız takımı.aslında bu iş için de tek forvetimiz yetersiz kalır.bu da ya hakan ya da ümit olacak.nerden baksak kadro yetersiz kalıyor.ama bildiğim ve yapmamız gereken sudur ki tek önliberodan vazgecip çift önliberoya dönmemiz gerekiyor.hemde acilen.
kafamdaki ideal onbir:
ugur-song-tomas-orhan
saidou-ayhan
hasan necati heinz
hakan ş.
ama bu forvet arkası üçlünün hucüm gücünün cok yüksek olması gerekiyor.
Emre naptın abi sen? Gerçekten bir kanadında Heinz bir kanadında Hasanın oynadığı bir 3-5-2 öneriyor olamazsın.
ASLAN 1905
02-11-05, 15:02
pardonda , takımda 3-4-3 için gerekli , orta sahada ileri geri çalışacak kanat adamı gören varsa söylesin...
fred frith
02-11-05, 15:35
suan icin riskli, ama devre arasinda saidounun nispeten top yapanindan 2 orta saha alinirsa denenebilir bence, alinmazsa da ergün ve cihanla idare edilebilir
direk 3-5-2 diil de
3-4-2-1 gibi bsi oynanabilir
---------stoper stoper stoper---------
???------------saidou-------------???
----------------ayhan----------------
------necati--------------hasan---------
----------------sükür------------
gibi
orta sahadan paldir küldür rakip ceza sahasina inebilen ve gol tehlikesi yüksek necati heinz hasan gibi oyunculariniz +
hakan sükür gibi(hali vakti yerindeyse tabi) ilerde top indirip onlari beslicek cok iyi bi forvetiniz var
gs kadrosu cok kisitli ama taktigini esnetebilicek bi takim bana göre
muratermengu
02-11-05, 16:22
3 DEFANS DİYONDA KIM BU 3LU
BEN BULAMADIMDA:) DEFANS SORUN DEGIL BOSVER
GERETS EFENDI KOSKOCA ORTA SAHADA BIR KISIYLE OLMAYACAGINI ANLAYAMIYORMU
ORTAYI DUZELTSIN GERISI GELIR
Serkan1905
02-11-05, 17:52
Galatasaray icin 4-2-3-1 taktigi 3-4-3 taktiginden daha verimsiz olur. Elimizde tuttugunu atan Forvet mi var da, tek forvet oynicaz? Her mac Necatiyle Hakanin gol kacirma yarisina girdigini ne cabuk unuttunuz?
Ben bir kere su an ki 3lü forvetten kesinlikle vazgecilmemesinden yanayim. Mac ceviremiyouz mac. 1-0 geriye düstük mü o maci kaybediyoruz. rakip kim olursa olsun. en son ne zaman mac cevirdik biz? Galatasaray ilk iki golü kendi atmali ki, o maci kazansin.
Kisaca, sene sonuna kadar mümkünse Hakan, Necati ve Ümit forvet oynamali.
3'lü defansla ilgili fikirlerimi de yazmak istiyorum ama şimdilik düşündüğüm ideal kadroyu yazıyım zira çok olumsuz düşünceler görüyorum, bence abartılıyor.. Yok orası eksikmiş, yok şuraya transfer lazımmış, her zaman daha iyisi vardır ama bu kadronun lig için kesinlikle yeterli olduğunu düşünüyorum..
Mondragon
Cihan Song Tomas Orhan
Hasan Saidou Ayhan Heinz
Necati Ümit (Hakan)
Yukarıdaki mesajlarda aynı kadro, 4-2-3-1 şeklinde verilmiş, kadro aynı olduktan sonra bu dizilişler de saha içinde çok farketmez bence.. Kadro istikrarını sağlayabilirsek, takımda huzursuzluk veya disiplinsizlik olmadığı sürece ligdeki her takımı yenebileceğimizi düşünüyorum.. Ayhan'ın halen hazır olmadığını varsayarsak, yerine Necati ile 3 forvete de devam edebiliriz, o taktik de Anadolu takımlarına karşı rahatlıkla işler.. Bizim problemimiz, bu klasik şablondaki 4-4-2'de sakatlık olduğu zaman çok fazla etkilenmemiz, örneğin Hasan sakatlanıyor yerine Cihan oynuyor, bu da o kanadı bütün maç kaybetmemiz anlamına geliyor (Sabri'nin sakatlığı da kotu zamana denk geldi).. Neticede ben kötü bir kadromuz olmadığını düşünüyorum, bu hafta Hasan'ın cezasının bitmesine bu açıdan çok sevindim çünkü bir tek Saidou dışında bu kadroyu izliycez ve iyi de oynuycaz sanıyorum..
Bu kadroyla kesinlike 3'lu defans oynayamayiz. Sorun o gerideki 3'lude degil, sorun boyle bir sistemde kanat oyuncularinin (yani ortadaki 5'linin) cok guclu ve hem ofansif ve hem defansif ozellikleri olmasi. Bizde de boyle elemanlar zaten mevcut degil. Ayrica dunya futbolunda bu sistemi kullananda kalmadi.. bir tek besiktas var ;) onlarinda durumu ortada.
Ben de 3'lu defansi savunanlardanim. Elimizde sag ve sol bek yok, israrla 4'lu defans oynuyoruz. Orta sahada butun yuk Saidou'ya biniyor.
Her turlu 3-5-2 kombinasyonu su anda oynadigimiz sisteme gore bizim icin cok daha fazla avantajlidir ama ben de Gerets'in 4'lu defanstan vazgececegini hic sanmiyorum.
3'lu defansta Orhan Ak'in yerine Ugur'u tercih ederim.
Parma Maniac
05-11-05, 21:33
3'lü oynayınca açıkalr kim olacak diyen arkadaşlar ısrarla iki yıldır takımın beksiz oynadığını görmüyor heralde.. takımda 4 tane bek oynatabildiğimiz oyuncu var.. 2si stoper(Orhan ve Uğur), 2si orta saha(Cihan ve Ergün) Böyle komik bir şey dünyanın kaç tane takımında görülmüş? bakın diğer topiclerde okuyorum Uğur da sırf bu yüzden laf yemeye başladı.. neymiş en az şey vaad eden oyuncumuzmuş.. yahu bu çocuk futbola 7 yaşında başladıysa o zamandan beri stoper oynamış.. yokluk yüzünden sağ beke çekildi, orda da vasatın altına düşmedi diye bu adam bek oldu.. gençler liglerinde tandemde takımın en yetenekli gösterilen 2-3 oyuncusundan biriydi.. bu çocuğu da harcıyoruz sağ bekte.. Bülent Korkmaz'dan sonra oraya hem kişilik hem de oyuncu vasıflarıyla harika bir potansiyel bulmuşken çocuk ısrarla sağ bekte oynatıldığı için bi anda gözden düştü, ne uğruna? 4'lü defans..
3'lü oynarken sol ve sağ açıkların hem hücumu hem savunmayı düşünmeleri elbette önemli ama öyle elzem, olmazsa olmaz falan değil.. iyi beklere sahip olmadığı için 3'lü oynayıp açıkları da çok hücuma yönelik adamlardan seçen yığınla takım gördüm.. daha önce de dediğim gibi 3'lü defansta bir açığın ileri gidip geri dönmemesi durumunda önce ortadaki sol ya da sağ içten biri(artık hangi açık gittiyse) o bölgeyi kapatabilir, olmadı stoperlerden biri yanışıp diğer 2 oyuncuyu tandem gibi bırakıp açığın arkasını kapatabilir.. sol ya da sağ iç nasıl yapacak bunu, alanını nasıl boşaltacak derseniz, bunu yaptığında ortada tek oyuncumuz kalacak, şu anki Saidou'nun durumundan farklı olmayacak yani.. stoperlerin çizgiyi kapatması da daha önce de dediğim gibi zaten 3'lü defans optimizasyonlarının temelinde yatan bir sistem gerekliliği..
daha önce de 3'lü ve 4'lü defansların faydaları, zararları defalarca tartışıldı, konuşuldu burada.. temel olarak 4'lü total futbolu uygulamaya daha yatkın, özellikle hücum yönünde kendisini hissettiren bir olgu.. bekleri düzenli ileri sürüp bunlardan gerektiği zaman orta saha gibi faydalanarak hücuma zenginlik getirmek.. Gerets'in de tam kafasında olan şey.. zira Hagi'nin Galatasaray'ından sonra Gerets'in bekleri her maç defalarca ileri çıkıyorlar, sayısız bindirme yapıyorlar.. ama yeteneksizlikleri(bek oynama açısından) ve yetersizlikleri efektif olmalarını engelliyor, hücuma en ufak bir katkı yapamıyorlar, bunun yanında geçen senenin kralı Tomas ve Song ikilisinin yok olmasına neden oluyorlar.. şimdi biz bunları hücum yönünden kullanamıyoruz, defansta da aksamamıza neden oluyorlar özellikle Gerets'in sisteminde.. e ek olarak sene başından beri en etkili olduğumuz alan supporter ve iki forvetimiz üstünden yarattığımız üçgen.. bu nedenle 4lü defans oynayınca ortadaki ön liberomuzun yalnız kalmaması gibi bir durum sözkonusu bile değil.. e 4-4-2'ye dönelim Hagi gibi? Hakan, Karan ve Necati'den biri yedek kalsın.. eywallah.. peki son maçların en etkili adamı, herkesin iyi futboluna katıldığı, takımda mutlaka olması gerektiği söylenen İliç ne olacak? İliç'i oynatıp 2 forvet gibi oynamaya çalışırsan Necati, Karan ve Sukur 3'lüsünden ikisi yedek kalacak.. bu da içinde bulunduğumuz kadro yapısı nedeniyle inanılmaz büyük bir lüks..
o zaman tek çare olarak zaten 3'lü defans çıkıyor.. defans göbeğimiz çok daha sağlam olacaktır böylece, kanatlardaki sorunların da gerek orta sahalar, gerekse sol ve sağ stoperler tarafından kapatılacağını ve büyük bir soruna neden olacağını düşünmüyorum.. özellikle Orhan ve Cihan'ın neden olduğu sorunlar gözönüne alınırsa..
Serkan1905
06-11-05, 02:03
Ve özellikle Türkiyede oynanan Futbol göz önüne alinirsa.
o zaman tek çare olarak zaten 3'lü defans çıkıyor..
3lü defans kesinlikle olmaz diyenlerden değilim. şu anki sistemimizin yürümediğini ve değişmesi gerektiğini düşünüyorum. ama yukarda karaladık bir şeyler tek çare 3 lü defans demek biraz abartı oluyor. işte örnek kadro
uğur-song-tomas-orhan
saidoo-ayhan
necati-iliç-hasan(heinz)
ümit(hakan)
Parma Maniac
08-11-05, 17:57
o zaman tek çare olarak zaten 3'lü defans çıkıyor..
3lü defans kesinlikle olmaz diyenlerden değilim. şu anki sistemimizin yürümediğini ve değişmesi gerektiğini düşünüyorum. ama yukarda karaladık bir şeyler tek çare 3 lü defans demek biraz abartı oluyor. işte örnek kadro
uğur-song-tomas-orhan
saidoo-ayhan
necati-iliç-hasan(heinz)
ümit(hakan)şimdi nasıl örnek kadro bu ben anlayamadım.. öyle isimleri 11 tane dizmek iyi, güzel de nasıl olacak bu adamların görevleri onu bilelim, ona göre konuşalım.. Karan tek forvet, supporter Iliç, sağda Necati ve solda Hasan mı? forvetten supporter'a aldığımızda bile performansını düşürüyor muyuz acaba diye tartıştığımız Necati'yi sağ açığa almak nasıl bir düşüncedir ki? Hagi zamanında bazı maçlarda belirli bölümlerde sol açık ve saç açık olarak oynamıştı ve maalesef çok kötüydü..
Necati açık değilse forvette.. yine 2 forvet ve arkasında Iliç oluyor düzen.. solda ya da sağda Hasan.. 2 önliberoyla birlikte diğer açığımız kim peki?
ah ah oradaki dizilişin ne olduğunu anlamayacak kadar futbol bilgin olmadığına inanmıyorum parma. yine her zaman yaptığını yapıp konuyu tartışacağıma bir açık bulup yüklenirim diyorsun.
sen 3-5-2 tek alternatif diyorsun ben de hayır tek alternatif değil 4-2-3-1 oynayabiliriz diyorum. yukarıda uzunca yazdığım konunun da özeti olarak kadroyu koyuyorum. hala 11 ismi yanyana koyunca olmuyor bilmişliğindesin.
necati olmadı mı hasanı sağa çek heinzı solda oynat. heinz forvet arkasında sol tarafta rahat rahat oynayabilir. sistemin olabilirliğini geçip necatinin mevkisine takılman 3-5-2 den başka alternatif olmadığının açıklaması mı oluyor?
+ bana göre 4-4-2 orta saha kanatlarının görevi 4-2-3-1 deki forvet arkası üçlünün kanatta görünenlerinden oldukça farklı. bu sebeple necatinin denenebileceğine inanıyorum.
Parma Maniac
08-11-05, 20:41
yahu ne açık bulması gayet net bir soru sordum.. bak ne güzel cevaplamışsın o zaman cevaplamadan önce bilmişlik, açık bulmalar ne oluyor? gerekçelerimle çok net bir soru sordum bunlar nerde oynayacak diye..
ha cevaplara gelince 4-2-3-1'le 4-4-2'nin kanatlarının farkını bir zahmet anlatabilirsen bana memnun olacağım.. ne gibi farkları var 2 kanadın.. 4-4-2'deki adamlar daha mı çok yardım etmek zorunda defansa.. 4-4-2'yle hiçbir farkı yok bunun.. ikisinde de hücum yönünde görevleri benzer, defans yönünden aynı.. savunmaya yardıma gelen bir Necati düşünemiyorum ben, zaten ondan kaleye olabildiğince yakın olmasını istiyoruz, bi de kanada atalım mükemmel olsun..
ha olmazsa neymiş, Heinz'ı dene Necati'yi yedek bırak.. ben diyorum ki şu anda Karan, Sukur, Necati üçlüsünden ikisini yedek bırakabilme lüksüne sahip olan bir takım değiliz.. sene başından beri bütün varyasyonlarımızı bu 3lü düzen üzerinden yapmışken(isimler çok önemli değil hadise önemli, ki isim olarak da takımın en kalite adamları bunlar hücum yönünden) bu 3lüden ikisini yedek bırakamayız.. supporter'lı düzende bu takımın iki önliberolu oynama şansı yoktur bu takım kurgusu içinde 4lü defansla.. ha anca işte Necati'den sol açık yapabilir miyiz, Kabze'den sağ açık olur mu gibi düşüncelerle abuk şeyler denenir, hüsrana uğranır geriye dönülür..
4-4-2 ile 4-2-3-1 in kanatları arasındaki farkı şöyle anlatmayı deneyeyim. geçen sene fenerin tek forvet oynayıp anelka alex tuncayla onun arkasını beslediği sistemi ele alalım. burada sağ kulvarda oynayan anelka ne kadar geri geliyordu parma? onların
önder-servet-luciano-ümit(4)
aurelio-selçuk(2)
anelka-alex-tuncay(3)
nobre(1)
olarak uyguladıkları sistemden bahsediyorum. buradaki kanatların klasik 4-4-2 ile aynı işlevi yaptığını söylemiyorsun herhalde. burada necati anelkanın görevini üstlenebilir. ha belki başarısız olur o apayrı bir konu ama geçen seneki sistemdeki kanat oyunuyla bu değerlendirmeyi yapamayız diyorum.
sen diyorsun ki o 3lüden 2sini yedek bırakma şansımız yok ben de diyorum ki o 3 lüyü senin önerdiğin 3-5-2 sisteminde oynatabilmek için küçük hakanın eski hali gibi 5 sene önceki ümit davala gibi oyunun hem hücum hem de savunma yönünü oynayabilecek kanat adamlarına ihtiyacımız var ve maalesef biz de böyle adamlar yok. heinza tek başına emanet edilmiş bir sol kanat da bana tamamen abukluk olarak görünüyor.
Düşündüm taşımdım, bir türlü üçlü oynayabilecek bir yapı oluşturamadım :)
Birinci problem, liberomuz yok. İstediğiniz kadar üç stoper ile üçlü savunma yapılabilir diye söyleyin beni buna ikna edemezsiniz :)
Olmaz, öyle veya böyle o adamın savunma görevlerinden daha önemli görevi oyun kurma katkısıdır. Savunma daki esas görevi ise tüm takım savunmasını yönetebilecek bir oyun zekasına sahip olmasıdır. Bizde böyle bir futbolcu olduğunu düşünmüyorum. Song u Kamerun Milli Takımın da libero olarak izlediğim bir kaç maç oldu ve iyi değildi. Tomas zaten olmaz. Akla en yatkın isimler Ergün ve Orhan oluyor zorlasak. Ergün ün, Glatasaray ın oyun temposunu ne kadar düşürdüğünü söylemeye gerek yok herhalde. Takım ofsayt takitği yaparken, başka dünyalarda kalıp gol yememize neden olduğu maçları hele hiç hatırlatmayayım. Bence Orhan da olmaz. Ben Orhan ın çok sayıda olsa da oynadığı bir kaç Ümit Milli maçı izlemiştim geçmişti. Birinde oyun kurucu olarak oynamıştı ve iyi performan göstermişti. Lakin biliyorsunuz çok büyük iki sakatlık geçirdi Orhan. Zaten bu kadar umut vadeden bir oyuncunun gelişiminin bu kadar yavaş olmasının en büyük sebeplerinden biridir bu geçirdiği sakatlıklar. Velhasıl o sakatlıklardan sonra stoperden başka mevkii de oynadığını görmedim.
İkinci problem kanatlar. Şimdi öncelikle şu söylemek isterim Galatasaray bugünkü oyun yapısı ile kanatlardan fazla pozisyo verdiği söylemez. Orta saha bir kişiye kalıyor gibi efsanaye dönüşmüş spor yazarı deyimleri yerine izlediğiniz Galatasaray maçlarını bir hafınazın öneünden geçirin ve Galatasaray ın kanat akını ile zor durum da kaldığı maç sayısını söyleyin bana. Ya da ben söyliyeyim -hiç-. Yani bekler ve önündeki kanat adamlarını takım savunmasına zararları bahsi edilen düzeyde değildir. Elbette maç içinde risk alan takım bunun bir kaç dejavantajını da görecektir tabii, ama bu ap ayrı bir konudur. Üçlü obir savunma ile oynarsak, işte o zaman acırım Hasan ve Marek e. Öyle veya böyle olmaz, neresinden baksan olmaz. Bir kere saha içindeki kat edecekleri mesefa yarı oranında artar. Bu da yıpranma düzeylerini inanılmaz boyutlara çıkarır. İstediğiniz kadar ben ön liberolar ile kademe yaparım deyin veya stoperler ile kademe yapalım deyin, yine de olmaz. Zira üstüneze gelen rakip herhalde bir kişi olarak gelmeyecektir. Sizin kademeye soktuğunuz adamların bölgesine de başka rakip oyuncular dalacaktır aynı zaman da. E o zaman akıl almaz bir saha içi rotasyonunuz olması lazım ve bu olsa bile yine bütün takımın sarf edeceği efor fazlasıyla yine artacaktır.
Böyle savunma anlayışı ile oynayan takımlara bakarsanız, kanat adamlarının hep, gavurların Wingerback dediği tarzda adamlar olduğunu görürsünüz. E haliyle ne Hasan, ne Marek hatta ne Ayhan böyle oyuncular değil. Önder in de belirttiği üzere bu tür oyunculara en güzel tarif, Ümit Davala ve Hakan Ünsal oluyor Türk futbolundan hatırlayabildiğimiz kadarı ile. Rıza Hoca mesela, bu sene Beşiktaş da, sol da Adem ve Üzülmez, sağ da Tandoğan ve Ali Güneş i kullandı. Şöyle bir örnek vermek gerekirse. Bizim böyle bir taktik dizliş ile sağa Hasan ve sola Marek i koymamız. Onun sağa Ahmet Hassan ile sola Tümer i veya İbrahim Akın ı koyması gibidir.
Üçüncü bir sorun yine defansdan oyun kurmada zorlanmamızdan çıkacak bir türev olarak, oyun yapımızın sadece uzun toplara endekslenen bir hal alması olacaktır. Defansdan oyun kuramayınca, risk de almamak için belli bir süre sonra tüm topların şişirileceğini ve kısır bir futbol anlayışının ortaya çıkacağını düşünüyorum kendimce.
Defansif tedbirleri arttıralım desek ki mesela, kanatlar da problem olmasın diye onları iyice geri çekelim, işte ne bileyim daha düşük tempolu ve daha az adamla hücuma yönelsek, bu sefer de Hakan-Necati-Karan-İliç içinden çıkarılacak bir üçlünün esprisi kalmaz zira hücum girişimi sayımız azılmış olacak.
Keşke zayıf bir rakip de olsa, Mersin e karşı bu tür bir üçlü diziliş ile oynayasdık, çok daha sağlıklı yorumlar yapabilirdik izleyip. Aklıma yatmasa da görmek isterim doğrusu böyle bir kurgu ile sahada neler yapabileceğimizi.
Bir diğer husus ve bence en önemlisi Galatasaray ın baklava dizilişli oyun kurgusunun yanlış olmadığı. Zaten istediğiniz sistemle oynayın, her zaman inişler ve çıkışlar olacaktır takım grafiğinde, her inişte, köklü bir şeklide sistem değiştirmek bence gereksiz de bir risk oluşturur. Sorun zorluk düzeyi yüksek maçlar ise, bu maçlardan baklava dizlişi yerine iki önlibero oynayıverirsiniz olur biter. Ya da köklü bir sistem değişikliğine gitmeden o zaman ki maça göre ufak rötuşlar ve oyuncu seçimleri ile o maçı geçersiniz. Her maç böyle oynanacak diye bir kural olmadığı gibi, zaten her maç ta böyle oynamıyoruz. Bırakın her maçı, bir maçın tamamını böyle oynamıyoruz. Son maçımızı, 4-5-1 şeklinde bir diziliş ile tamamladığımızı hatırlatırım.
olm sendeki bu pembe gözlüğü harbi kıskanmaya başladım.
ya serkancım berbat futbol oynuyoruz her rakip çözdü bizi olmuyor işte. dah bu sistemin yanlış olmadığını söyleme allah aşkına.
sen bir de benim 4-2-3-1 i (geçen seneki fenerin 2. yarı oynadığı futbolu düşünerek) bir analiz et bakalım ne çıkacak
Önder Abi, şu berbat futbolu falan geçeceksin bir kere, gözlük işi kolay :)
Galatasaray, Barça ya göre berbat bir futbol oynayabilir, ama Fenerbahçe ye göre falan berbat futbol oynadığını söyleyenin aklına şaşarım. Zaten bir Ergün Gürsoy söylüyor bu şekilde, ordan hesap et. Ha Galatasaray ın şampiyonluk mücadelesi içinde olması bile beni şaşırtıyor o ayrı, lakin hepsi saha dışı sebeplerden. İstersen madde madde sıralayalım ama gerek yok. Bu hafta ki Sivas maçı hariç Fenerbahçe nin tüm maçlarını da izledim, aklımın futbola az-çok erdiğini ve izlediğim şeyin ne olduğunu anlayabildiğimi de kolaylıkla iddaa edebilir. Ha belki bu seneden fazla bir beklentim olmadan girdiğim içinde olabilir sezona şu pembe gözlük hikayesi :) Ayrı yetten o kadar emek ve zaman harcayıp karaladığı bu yazılardan çıkarta bildiğin şey, üstelik onca eleştiriye, düşüş olduğunu söylememe rağmen bir pembe gözlük oluyorsa o da ayrı bir tebrik konusu.
Önce ben de bir soru sorayım, sonra devam edeyim. Sen de Galatasaray ın sahip olduğu bu kadro ile, yani şu an ki oyuncu profili ile oynadığı şu baklava düzeninin ne gibi zaafları var bir anlat bakalım ama lütfen orta saha bir kişiye kalıyor saçmalığına girmeden. (Bakınız son maç orta saha koca bir ilk yarı Volkan a kaldı değil mi, kaç poziyon verdik ilk yarı). Bana söz gelimi derbiler veyahut daha geniş bir genelleme ile Galatasaray için zor geçmeye aday hadi diyelim bir 10 maçı çıkar ve bu taktiğin rötuşlanmadan zaaflarını bir anlat. Tabii bu futbolcu kadrosu ile, bu futbolcular ile oynanan bu dizilişi.
Gelelim şu 4-5-1 hikayesine. Bunun analiz etmek için fazla düşünüp taşınmaya gerek yok, hele Fener e hiç gerek yok. 2. Terim zamanında yazdığım ve bu şekilde bir dizilişin Galatasaray ın yapısına o zaman ne denle uygun olduğunu anlattığım bir yazım vardı, okumamışsın muhtemelen. Yani bana yabancı bir diziliş değil, bunu çok daha önceleri de yazdım, böyle oynamamız lazım diye, o günkü kadro yapısı ile, muhtemelen bir kopyası duruyordur bende, paste ederim gerikirse. Ancak sadece geçen seneye gidersen, yerden yere vurduğunuz Hagi nin de takımı böyle oynattığını görebilirsin aşağı yukarı. Biz boşuna mı dedik, Galatasaray ın bir sene emek verdiği, oturtup yerleştirdiği düzeni bozmayın diye. O zaman ne diye dır dır yaptınız Hagi hakkında anlamıyorum doğrusu (yalandan hırsız muhabbeti de yapmayalım lütfen). Ne yapıyordu Hagi, önlibero da Conse-Ergün önünde Ayhan-Ribery-Hasan üçlüsünden ikisi ve tabii Hakan ın arkasında Necati ve nihayte Hakan. Yeni bir keşif de sayılmaz yani. Bu takım bozulmayıp ona göre takviye yapılsaydı ne olurdu bir onu düşünün bakalım. Şimdi 4-5-1 oynayalım diyelim bu da güzel yani. Sanki bu forumlarda, ne diye iki önlibero ile oynuyor diye Hagi ye bir yığın sitem yapılmamış gibi geçen sene, daha önce Terim e de olduğu gibi. Daha dün gibi hatırlıyorum mesela bu Ayhan dan ön libero olmaz laflarını, mesela (Terim zamanı). Şimdi herkes de bir orta saha bir kişiye kalıyor lafıdır gidiyor. Bende gülüyorum haliyle. Ne istediğimize bir karar verelim yahu değilmi. Şimdi oranın aranan oyuncusu Ayhan. E biz de o zaman Ayhan dediğimizde bir yığın dır dır oluyordu.
Neyse dallanıp budaklanmadan, bahsettiğin oyun şablonu, bazı maçlarda yapılması gereken zaruri bir hadise, o veya ona daha yakın mesela çift önlibero ama çift forvetli bir oyun veya 4-1-3-2. Hepsi maçın zorluk derecesine göre uygulanabilir. Ama mesela bu andan itibaren bütün sene 4-2-3-1 oynayamazsın. Sebebi bu sistemde takımda oynacakları kesin gibi görülen (bak oynatılmalı demiyorum) oyuncular nedeni ile uygulanmasının zor olduğu. Yani öyle veya böyle takımında Hakan, Necati, Karan, İliç den üçü oynayacaklar ve Hakan banko. Olmaz işte, bütün sene olmaz. Geçen sene de gördük ki böyle bir oyunda Hakan dan yeterli verim alamıyoruz. Bu halde oynayan bütün takımların forvetlerine bakmak lazım. Mesela Barça da Eto, mesela Arsenal de Henry yani hızlı, bire biri çok iyi olan, tekniği çok iyi olan en önemlisi top saklayabilen oyuncular. Çünkü zaten tek forvet ile oynuyorsun ve üstelik sana karşı oynayan takımlar kapanıyor. Haliyle hızlı ve süratli atak yapabilmen lazım. Ya da, orta sahan ileri çıkıp rakip sahaya yerleşene kadar, aldığı topu ayağın da tutabilecek bir forvetin olması lazım. Kanatlara gidip oralardan içeri dalışlar yapması lazım, zira markaj altında kalacaktır ki tek forvet olduğunu bir daha hatırlatayım o kalabalık içinde. Hakan ise bir hedef santrafor. Ha bence Ümit de böyle bir sistem de aranılan santrafor olamaz. Zira o da top saklama yeteneği üst düzeyde olan bir oyuncu değil. Böyle bir sistemde akla yatkın tek forvet Necati olur ancak. Fakat bu da elindeki önemli silahları efektif kullanamaman anlamına geliyor. Yani Ümit ve Hakan ı yok sayıyorsun. Necati nin herhangi bir durumda yedeği yok. Nerden baksan bu kadro yapısı ile takviyesiz olarak bütün bir sene götürebileceğin bir sistem değil. Ha oynarsın ille ısrarcı olacaksan, ama girdiğin pozisyon sayısı bugünkünün beşte biri azalır, fovetlerinin son vuruş zaafları da cabası, sana karşı deli gibi kapanacak takımlar da cabası (hele ikinci yarı puan aslanın ağzına girince, unutmamak lazım ikinci yarılar her zaman birinci yarılardan zorlu geçer). Üstelik sene ortasında yapacağın bu sistem değişikliğinin getireceği uyum sorunu da cabası. Tabii bunların hepsi benim futbol anlayışıma göre yoksa, her tür futbolcu ile her diziliş oynanır ve oynanıyorda. Mühim olan efektifliği sağlayabilmek yani bu lakırdıların tek sebebi o. Elinde olan kadrondan maksimumunu alabilmek. Yani Emre nin dediği bu nokta da çok doğru oluyor, Hakan-Necati-Karan-İliç gibi bir oyuncu topluluğundan en çok verim alacağım sistemi oyna olsun bitsin ha işte bazı maçlar çıkarırsın birini yerine defansif yönü kuvvetli bir oyuncu koyarsın, birinide geriye çekersin olur biter yahu atla deve değil.
Ben derim ki şu ilk yarı bir bitsin hele, bakalım durumumuz nedir. Götüremiyecek gibi olursak bize gerek kalmaz merak etmeyin, ilk önce GeretS arayışlara girecektir zaten. Olmayacak duaya amin diyecek hali yoktur ya da ne bileyim işte deli falan değildir herhalde.
Bir tek şu şeyi açıklasana Serkan (lütfen): Galatasaray'ın baklava (elmas) dizilişi ile oynadığını...
offf özlemişim şu kadroyla yaptığımız kavgaları. bir kaç kişi kaldı onlarda katılırsa değmeyin keyfime.
bu arada serkan fazla zamanım yok detaylı cevabı sonra yazacağım. ancak geçen sene bziim oynadığımız sistemle fenerin oynadığı sisteme aynı diyebiliyorsan sana bir şey demiyorum.
ben necati-karan-iliç-hakan dan üçünü asla oynatmamalıyız falan demiyorum yanlış anlamayın. benim dediğim sistemde de necati iliç ve ümit beraber oynuyor.
ayrıca bizim geçen seneki kadromuz(özellikle 2.yarı) bu seneye göre daha iyiydi. yani geçen sene beğenmediğimizi bu sene de beğenmeyeceğiz gibi bir saplantı içine giremeyiz.
İki küçük detaya değinmek istiyorum; 1) hadi zaten futbolda 3-4 tane olan temel dizilişlerden doğru olanını bulduğunu farzedelim, Saidou ve Conceicao gibi Türkiye'nin uzak ara en iyi orta sahası olacak iki oyuncuyu bir kez, bir dakika bile yanyana oynatmayan biri için geçmişi yadedecek fazla bir sebep göremiyorum ne yazık ki.. Yani bunun bu sene Daum'un Aurelio-Appiah'ı yanyana oynatmamasından en ufak bir farkı bile yoktur, o yüzden affedilemez ve td'lik diplomasını geçersiz kılabilecek ölçüde büyük bir hatadır..
2) Korcan abi imalı bir soru sormuş gibi geldi, ancak düşündüm taşındım neyi ima ettiğini bulamadım.. Saidou ön libero, iki kanat oyuncusu ve forvet arkası İliç ile Galatasaray düpedüz baklava diziliş 4-4-2 oynamaktadır, böyle basit ve alenen ortada olan birşeye korcan abi açıklama istiyorsa, o işin altında birşey vardır diye düşünücem ama dediğim gibi nedir bulamadım..
Önder abi'nin yazdığı 4-5-1'i Chelsea de şu kadro ile uyguluyor;
Cech
Ferreira Terry Gallas Del Horno
Essien Makalele
Robben Lampard Duff
Drogba
Oyuncu karakterleri olarak da bizimkine baya benziyor (kalite değil oyun karakterleri), bir tek Lampard'ın İliç'e göre çok daha fazla çalışan bir oyuncu olduğunu söyleyebiliriz.. Chelsea'de bu taktik iyi işliyor, bence denenebilir ama Gerets'in böyle değişikliklere fazla açık olduğunu düşünmüyorum açıkçası..
Uzatmayayım... Hem çok iddialı değilim (bu diziliş tartışmalarında bile 'herkesin doğrusu kendine' yaklaşımı iş görüyor), hem de Serkan o iki satırı okuyacak, lütfedip cevap yazacak veya tenezzül etmeyecek; beklemenin doğru olmadığına kanaat getirdim.
Dedim ya; ne iddialıyım ne de ısrarcıyım: Elmas dizilişnde orta sahanın iki ucundaki oyuncular -en azından kağıt üzerinde- kanatlarda değil de; eskiden sağ iç, sol iç tabir edilen bölgede bulunurlar, diyecektim. (Elbette, her iki türlü de, oyunun gelişimine göre kademelerde kanata ya da içeri doğru hareketlenirler. Langırt değil, neticede futboldan bahsediyoruz.) Klasik 4 - 4- 2 veya İngiliz 4 - 4- 2'si diyelim; şu ahir zaman modası 4 - 2 - 3 - 1 veya türevlerinden esas olarak bu nedenle de farklıdır. Yani -kanaatimce, az miktar bilgim ile, bence, bencileyin- gerek elmas gerek işte 4 - 2 - 3 - 1 ve türevlerinde orta sahanın ortası kalabalık olur.
Naçizane gözlemime göre, Gerets'in Galatasaray'ının dizilişindeki esas gariplik takımı hücumdakiler / savunmadakiler olarak ikiye bölmesi değil de; bu görüntüyü de yaratan, orta sahanın iki ucundaki oyuncuları kanata yapıştırmasıdır. (Tabii futbol veya en azından diziliş anarşisti Hasan Şaş istisna.) Dolayısıyla, bir; -kıt aklım yetersiz gözlem becerim ile vardığım kişisel fikrim- Galatasaray elmas dizlişi ile oynamamaktadır, iki; bir çapa bir de forvet arkası denen mevkii kullanıp, orta sahanın iki kenarındaki oyuncuyu da kanata yapıştırırsanız ciddi bir orta saha zaafı yaşarsınız, kanaatindeyim.
Haa, iddialı mıyım? Tabii ki hayır! Uzayan ve bana pek manalı gelmeyecek tartışmalarda bu fikrimi cansiperane savunur muyum? Buna da tabii ki hayır!
Uzatmayayım... Hem çok iddialı değilim (bu diziliş tartışmalarında bile 'herkesin doğrusu kendine' yaklaşımı iş görüyor), hem de Serkan o iki satırı okuyacak, lütfedip cevap yazacak veya tenezzül etmeyecek; beklemenin doğru olmadığına kanaat getirdim.
Dedim ya; ne iddialıyım ne de ısrarcıyım: Elmas dizilişnde orta sahanın iki ucundaki oyuncular -en azından kağıt üzerinde- kanatlarda değil de; eskiden sağ iç, sol iç tabir edilen bölgede bulunurlar, diyecektim. (Elbette, her iki türlü de, oyunun gelişimine göre kademelerde kanata ya da içeri doğru hareketlenirler. Langırt değil, neticede futboldan bahsediyoruz.) Klasik 4 - 4- 2 veya İngiliz 4 - 4- 2'si diyelim; şu ahir zaman modası 4 - 2 - 3 - 1 veya türevlerinden esas olarak bu nedenle de farklıdır. Yani -kanaatimce, az miktar bilgim ile, bence, bencileyin- gerek elmas gerek işte 4 - 2 - 3 - 1 ve türevlerinde orta sahanın ortası kalabalık olur.
Naçizane gözlemime göre, Gerets'in Galatasaray'ının dizilişindeki esas gariplik takımı hücumdakiler / savunmadakiler olarak ikiye bölmesi değil de; bu görüntüyü de yaratan, orta sahanın iki ucundaki oyuncuları kanata yapıştırmasıdır. (Tabii futbol veya en azından diziliş anarşisti Hasan Şaş istisna.) Dolayısıyla, bir; -kıt aklım yetersiz gözlem becerim ile vardığım kişisel fikrim- Galatasaray elmas dizlişi ile oynamamaktadır, iki; bir çapa bir de forvet arkası denen mevkii kullanıp, orta sahanın iki kenarındaki oyuncuyu da kanata yapıştırırsanız ciddi bir orta saha zaafı yaşarsınız, kanaatindeyim.
Haa, iddialı mıyım? Tabii ki hayır! Uzayan ve bana pek manalı gelmeyecek tartışmalarda bu fikrimi cansiperane savunur muyum? Buna da tabii ki hayır!
Oehh epey çuvallamışım, tabi langırt değil futbol ama 4-4-2 elmas (baklava) dizilişte sağ-sol açık değil sağ-sol iç olur ki bizde Hasan ve Heinz kesinlikle o şekilde oynamıyor.. Hal böyle olunca, hakiki baklava dizilişte yaşayacağımızdan daha fazla orta saha zaafı yaşadığımız konusundaki yoruma da katılıyorum..
Güzel kardeşim, cevap verecek bir şey yok. Daha önce de söylediğim gibi (kesin eminim söylediğime), bahsi geçen diziliş isimlerinin ben koymuyorum. Maalesef, genel futbol litaratüründe böyle bir etkinliğim yok, dünya üzerinde futbola kazandırdığım, keşfettiğim bir diziliş şekli olmadığına göre isim de veremiyorum haliyle, yeşil saha üzerinde uygulanacak bütün dizilişleri bulmuş işte adamlar yıllar önce, sonra da isim koymuşlar, kuşbakışı görünüşüne göre. Ben baklava dedim, sen şokella de, ne diyeyim yani.
Elin gavuru, şu bizim oynadığımız, iki kanat(evet çizgide), bir önlibero ve forvet arkası durumuna Diamond demiş, bizdekilerde baklava diyorlar, bende ülkemin yeteştirdiği bunca değerli futbol adamı ne söylüyorsa onu söylüyorum. Sen şokella de.
Sen bildiğin şokellaya da herhangi bir mücevver sıfatı eklemeden 4-1-2-1-2 diyorlar. Maalesef böyle diyorlar. Şu GeretS in oynattığına Diamond diyorlar. Yine maalesef böyle diyorlar. Ben demiyorum. Sıradan bir menejerlik oyununu açıver, taktiklerine girip bakıver, atla deve değil. Doğanay la beraber bakınız çuvallama durumu nedir. Yani hakiki hem de öz hakiki baklava dizilişi maalesef GeretS in oynattığı oluyor. Ve evet, ikisi birbirinden farklı oyun anlayışları içeriyor. Sahayı geniş kullanmak ne demektir bilirmisin güzel arkadaşım. Eğer biliyorsan bu GeretS in öz hakiki Diamond baklavası sahayı geniş kullanıp, ağırlıklı olarak kanatları kullanıp, rakibi açmak için tercih edilen bir diziliş oluyor. Kanat oyuncularının hücum özellikli olması gerekiyor ve hücum ağırlıklı bir sistem oluyor. Oyun kanat ağırlıklı olduğundan, top kanatlara geldikten sonra yapılan kayıplar, diğerleri gibi rakibe etkili kontra şansları vermiyor(hoş benim takımım yine de bu konuda mucizeler yaratabilir ya). Yine kanatlar iki oyuncu ile kapatıldığından, savunma halinde, bu bölgeleriniz, daha güvenli olur. Vs. diye gider, biraz mantık yürütürsen değilmi atla deve değil bu da.
Senin şokellan yani 4-1-2-1-2 ise orta saha özelliği taşıyan yani kanatlar ile oynamada becerikli oyuncuları olmayan ve orta saha da oynayabilen oyunculardan kurulu takımların tercih ettiği bir sistem oluyor. Amaç kısa paslar ile derinlemsine dedikleri -bu futbol bilirlerinin- bir hücum anlayışı ile oynamak oluyor genel olarak. Orta saha da küçük küçük üçgenler kuruluyor mesela, verkaçlara giriliyor. Yani mesela hızlı olmayan orta saha oyuncuları kanatlarda oynayamaz(oynamamalı en azından), ama bu adamlar teknik, efendim mesela geniş alanda oynayacak bir kondüsyon yapısına sahip değiller de, alan daralınca daha efektif oluyorlar. İşte böyle adamlarla da bu dizlişle oynamak olası. Bu dizliş daha sade, pasa dayalı bir sistem, diğerinde, kanat oyuncuları bire bir de adam aksiltmekle de yükümlü, mümkün olan en dip noktaya inmek için. Yine sen şokellanda top o kısa paslar içinde merkezde kaptırılıyorsa, tehlikeli kontralar yeme ihtimalin oluyor. Fakat işin savunma yönünde bu sefer senin şokellan daha az efor gerektiriyor, bir kere oyuncular birbirlerine yakın oldukları için alan daraltabiliyorlar. Hücum pres daha toplu bir biçimde yapılabiliyor. Diğerinde genişcene yayılıyorduk ya sahaya, haliyle etkili bir pres oluşturmak için daha tempolu hareketler gerekiyor. Diye yine vs. şeyler diyeyim ben sana.
Normal bir takım kurulurken, farklı zaafları olan rakiplere karşı farklı hücum planlarını uygulayabilmek için, mümkün olduğu kadar çeşitte oyuncu seçerek bunların her ikisini de hatta diğer 4-4-2 versiyonlarını da uygulamak amaçlanır. Elbet biri senin esas çocuğun olur. Heleki büyük takımsan, güçlü takımsan. Heleki senin o diziliş için biçilmiş kaftanların varsa elinde.
Ben sana Suat, Emre, Okan ve Hagi yi vereyim mesela, sen diz onları orta sahaya. Bak senin şokellan çıkar. Ben sana Conse, Ribery, Hasan ve İliç veriyim diz bak bu sefer benim baklavam çıkar tabii 4 savunma ve iki forvet ile oynuyorsan illaki. Ha baklava da kanat oyuncuları ortaya hiç gelmeyecek diye bir kural olmadığı gibi, şokellada da iç oyuncuları hiç kanatlara gitmeyecek diye bir kural yoktur.
Ha Saidou, Marek, Hasan, İliç(Necati) den baklava mı olur şokellamı olur dersen, elbet ikisi de tam olmaz bence de, artık rakibe göre en uygunu hangisi ise o olur. Ona da GeretS karar versin. Bizde izleyip beyenmezsek dır-dırını büyük bir zevkle yaparız bak biz demiştik diye.
Son olarak, şu -ciddi bir orta saha zaafı- kelamın da ise bambaşka şeyleri de külliyen hesaba katman lazım güzel kardeşim. Elli defa söylediğim şeyleri tekrar söylemekten gına geldi, hep boşa yazıyormuşum bunca zaman gibi geliyor ama bir daha aslında senin de bildiğini tahmin ettiğim şeyleri -bir daha- yazayım. Sen hem kendi formda oyuncularının yapısını hemde rakibin kuvvet ve zaaflarını göz önüne alarak çıkartırsın takımını sahaya ve buna göre dizersin. Senin şu baklavanda, kanat oyuncuların ve diğer hücum oyuncuların forumda ise, rakip senden zayıf ve kısıtlı varyasyonlara sahip bir futbol oynuyorsa, sen sahaya çıktığında öyle bir hücum yaparsın ki, adam sana önlem almaktan hücuma çıkamaz. Bakınız Sivas maçı mesela. Yani senin Hasan ın öyle bir bindirir ki sağ kanattan formda ise, o rakip otomatikman o bölgede ki oyuncularını geriye çekmek zorunda aklır. Sen forvetlerin öyle etkilidir ki, adamları orta saha oyuncuları savunmalarının içine girmek zorunda kalır. İşte güzel kardeşim bundan daha güzel savunma da yapamazsın. Senin şu meşhur tek kişi kalan orta sahana da gelen oyuncu sayısı bir olur iki olur. Sözün özü, senin Hasan ın ve Ribery in varsa, senin rakibin şöyle bir durur güzel kardeşim, biraz yavaş gelir. Oyunun iki yönlü olduğunu bir onutmasak ne güzel olur değil mi.
Ha rakibin de güçlü özelliklere sahip bir takımdır ve yahut senin sisteminin kilit oyuncuları form olarak alt bir seviyededir, işte o zaman deveye keçi demenin manası yoktur. O zaman sen de daha değişik planlar yaparsın, iki önlibero koyarsın mesela, beklerini daha az ileri çıkarırsın, işte uzun toplar ile oynarsın, baklavadan şokellaya geçersin, ne biliyim işte, onu da yine rakibin özelliklerine göre hocan bulsun artık.
GeretS de bundan önce yaptığı üzere, hem maç için de hem bazı maçlar da, baklava da, şokella da işte çift ön libero-çift forvet le de oyanaycaktır. İş ki doğru rakibe doğru tatlıyı seçsin. Ne seni üzsün ne beni.
(Yazı içinde muhtemelan hayli fazla olan imla hatalarım için tüm arkadaşlardan özür diler, ben beyenmek yazdığımda onların bağenmek anlamasını diler, ne yapalım benden içtiğiniz çaylar da tek şekerli olsun derim)
Hem iddialı değilim, hem ısrarlı değilim demişim; tek şekerli bolca çay içmişim. Fm, elmas dizilişini Serkan'ın tarif ettiği gibi gösteriyormuş. Baktım, fark ettim; bu kaynağa başvurmama vesile olan Her Telden'deki başlığa ayrıca teşekkür ederim.
Fm'in büyüyüp Fm olmadan önceki Cm hallerinde, galiba 3'de falan, elmas dizilişini, benim kendimce doğru olabilir dediğim gibi, kanatları sağ iç, sol iç mevkilerine yaklaştırarak gösterir idi, diye hatırlıyorum. İster doğru, ister yanlış hatırlayayım; tartışmalarımızda en ciddi başvuru kaynağımız Fm, Cm oluyor ki; karşısında boynumuz kıldan incedir.
Şöyle söyleyeyim: Dünya futbolu denen şeyi görebildiğim ve anlayabildiğim kadarıyla, orta sahadaki iki açık futbolcusunu neredeyse taç çizgisine yapıştıran bir dizilişi herhangi bir ismi hak edecek yaygınlıkta kullanılmıyor, fikrine sahibim sanki. Hasan Şaş'ın anarşistliği dışında, Gerets'in Galatasaray'da yarattığı dizilişi, nasıl söylesem; biraz 'extrem'miş gibi geliyor gözüme.
Fakat itiraz eder gibi araya girmem hususunda FM literatürü hükmünü verdi ve boynum kıldan incedir. Sahiden de, orta sahanın sağ ve sol tarafındaki oyuncuları taç çizgisine yaklaştıran dizilişe, elmas - baklava, neyse öyle denirmiş.
Hem iddialı değilim, hem ısrarlı değilim demişim; tek şekerli bolca çay içmişim. Fm, elmas dizilişini Serkan'ın tarif ettiği gibi gösteriyormuş. Baktım, fark ettim; bu kaynağa başvurmama vesile olan Her Telden'deki başlığa ayrıca teşekkür ederim.
Fm'in büyüyüp Fm olmadan önceki Cm hallerinde, galiba 3'de falan, elmas dizilişini, benim kendimce doğru olabilir dediğim gibi, kanatları sağ iç, sol iç mevkilerine yaklaştırarak gösterir idi, diye hatırlıyorum. İster doğru, ister yanlış hatırlayayım; tartışmalarımızda en ciddi başvuru kaynağımız Fm, Cm oluyor ki; karşısında boynumuz kıldan incedir.
FM 2006'yı oynamadım, 2005'de dikkat etmedim ama CM'lerde durum kesinlikle Korcan abi'nin dediği gibiydi (üstüne playstation'daki LMA Manager'da da aynısıydı).. Şimdi bunu oyunlar üstünden tartışmak ne kadar doğru bilmiyorum ama benim yukarıdaki dönüşü yapmamın birinci sebebi sağ iç ve sol iç'li dizilişin elmas sistemine daha iyi uyduğu (diğerinin şekli bile elmas veya baklavaya benzemiyor) ve sonrasında da bu iki oyundan aklımda kalanları hatırlamamdı.. Kesin olan şu ki, elimizde bir elmas bir de 4-1-2-1-2 sistemi var fakat bunların hangisine kesin olarak elmas sistemi diyeceğimiz konusunda net bir fikrim yok.. Her ne kadar bir takımın hücum etkinliğinin savunma yönüne katkı yapacağına katılsam da, bu kadar açık iki kanat ve dolaıyısıyla orta sahaya sahip bir sistemi isim takılacak kadar önemli bulmuyorum açıkçası (tabi denebilir ki, sağ sol içli sistemde de kanatlar boş kalıyor, ona niye isim takıyorsun o zaman)..
Parma Maniac
14-11-05, 01:05
Diamond 4-4-2'nin optimizasyonlarından biridir ve Lioney'nin dediği gibi elmasın yan tarafları kanat oyuncusudur.. zaten bu tip optimizasyonların hepsi klasik 4-4-2'nin üzerinden oluşmuştur.. 4-4-2'yi aynı bırakırsınız, sol ve sağ içleri supporter ve ön libero olarak dizdiğinizde 4-4-2'nin diamond adı verilen farklı bir kombinasyonu oluşur..
eski CM'lerde diamond adı verilen taktikte yandaki oyuncuların iç olduğu doğrudur lakin CM hiçbir zaman sistem ve taktik konularında en doğru bilgi kaynağı olmamıştır.. ha onu hazırlayanlar dünyadaki futbolla ilgili insanşarın %99'undan iyi bilirler bu işi orası da ayrıdır ama hatasız değildir..
lakin bu konular için FM ve CM'leri kaynak olarak göstermek yerine netten ufak çaplı bir araştırma yapılsa doğru bilgilere net bir şekilde ulaşılabilir.. CM ve FM'ler bu iş için tek kaynak değildir yani..
buyrun size hemen ufak bir araştırma sonucu bulduğum iki örnek:
http://www.soccerpracticebooks.com/442draw.pdf
http://en.wikipedia.org/wiki/Formation_(football)#4-4-2_diamond
yine ek olarak zamanında yaptığımız saptamalara CM'lere bakıp konuşma diyen arkadaşların da CM'lerden bakıp yorum yapması da hayli ilginç gerçekten..
3'lü-4'lüyle ilgili de daha sonra yazacağım, şu an zamanım yok fazla..
1. yi görüntülüyemedim. ancak
http://en.wikipedia.org/wiki/Formation_(football)#4-4-2_diamond
adresindeki diamond korcanın söylediği kanatların çizgiden daha içeride oynadığı anlatımına daha yakın. en azından klasik 4-4-2 ile diamond şemalarında kanatların yerleşimi öyle görünüyor.
benim mantığımla da şokella mı dersiniz diamond mu yoksa 4-1-2-1-2 mi bilemem ama bir ön libero ve bir forvet arkası oyuncuyla oynandığı zaman kanatlar çizgiden daha içeride oynarlar (en azından öyle olması gerektiğini düşünüyorum)
Parma Maniac
14-11-05, 01:42
görüntü gereği orda tam kanatta durmuyor gibi gözükebilirler fakat altında görülebileceği gibi side midfielder yazıyor.. bu da açık demek oluyor.. aynı sayfadaki klasik 4-4-2'ye bakılırsa ordaki kanatların da side midfielder olduğu görülebilir..
diğeri için ise Acrobat Reader gerekiyor.. PDF dosyası olduğu için.. orada daha detaylı bir anlatım mevcut..
Burada tartışılan konu, Galatasaray'ın oynadığı sistem 4-1-2-1-2'de ortadaki ikili kanatlarda mı yoksa içte mi oynuyor ve bunun takım savunmasına veya hücumuna artı ve eksi etkileri şeklinde olmalıydı sanıyorum ama her zamanki gibi hadi gereksiz demiyim ama ileri derece teferruata kayan bir çizgide olduğumuzu söylemek gerek.. Sistem, taktik tartışmaları her zaman güzeldir ama ortada patenti olduğunu hiç sanmadığım tamamen göreceli bir konuda bu derece net ve kesin yorumları kabul etmekte zorlandığımı söylemem gerekli.. Bugün 10 teknik direktöre bu soruyu sorsanız, kendi oyun mantalitelerine göre büyük ihtimalle 3'ü içte, 3'ü kanatta oynamaları gerektiğini söyleyecek, 4'ü ise boş gözlerle bakacaktır.. Sanıyorum o verilen sayfadaki güzel grafik de bunun en güzel örneği, zira oyuncuların konumuna bakarsanız şeklen iç olarak gözükmesine rağmen altlarına orta saha kenar oyuncusu olarak yazılmış (büyük ihtimal çizen düşündüğü ve görmek istediği arasında çelişkiye düşmüş, yani kanatlarda oynuyor demek istemiş ama bir yandan da ortada o kadar boşluk kalmasına gönlü razı olmamış)..
Herneyse dediğim gibi bu teknik tartışmanın ötesinde konuya Galatasaray açısından yaklaşmakta fayda var diye düşünüyorum.. Bu da nedir, Galatasaray'da şu an orta ikili kanatlarda oynamakta ve bu da bana göre bir savunma zaafiyeti yaratmaktadır.. Bu iki oyuncu tamamen içe gelmeli midir, bence gelmeleri hücum yönlerini yok eder ancak futbol langırt olmadığı için her ikisinden de zaman zaman içe kayıp özellikle rakip ataklarda orta sahaya yardımcı olmalarını beklemeliyiz.. O halde, Hasan ve Heinz bunu yapacak yapıda oyuncular mı, bence değil ama o tarz bir oyuncu olarak (daha iyi oyuncu değil, içe gelip yardım edecek tarzda bir oyuncu) örneğin Sabri'yi gösterebilirim.. Ama Heinz ve Hasan oynadığı sürece, kanatlara yapışık olmaya ve Saidou orta sahada yalnız kalmaya devam edecektir diye düşünüyorum..
vBulletin® v3.8.2, Copyright ©2000-2012, galatasaray.to