PDA

Tüm Versiyonu Göster : Ömer URAL'ın yazısı Işığında Ümit KARAN Çıkmazı!!!

Deliormanlı
12-11-04, 11:07
Sayın Ömer URAL'ın bugünkü yazısı:
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

GÜNEŞ-YILDIRAY-HAGİ-NECATİ

BAZI teknik direktörlerin özel sayılabilecek kimi oyunculara yönelik tavrını anlamakta zorluk çekiyorum. Örneğin Şenol Güneş'in Yıldıray Baştürk'e davranışı klasikleşmiş tutumlardan birisidir. Güneş Yıldıray'ı ilk 11'de başlattığı milli maçların tümünde 60'lı dakikalarda değiştirmeyi alışkanlık haline getirmişti.

Yıldıray iyi de oynasa kötü de oynasa Güneş mutlaka ezberlenmiş hamlesini gerçekleştirirdi. Durum dikkatimi çektiğinde Yıldıray'ın Leverkusen'deki Şampiyonlar Lig'i ile Bundesliga performansını araştırmıştım.

İstatistikler Yıldıray'ın kulübündeki karşılaşmaların tamamına yakınını 90 dakika oynadığını gösteriyordu. Birkaçında son dakikalarda zaman kazanmak için dışarı alınıyordu. O zamanlar 23 yaşında olan Yıldıray kendi takımında takır takır oynayıp fiziki düşüklük göstermezken aynı dönemde Güneş tarafından ısrarla dışarı alınıyordu.

Klaus Toppmöller Yıldıray'dan terinin son damlasına kadar yararlanıp Şampiyonlar Ligi'i finaline çıkarken, Güneş bambaşka yolu seçiyordu. Güneş'in milli takımlarda yaptığı vahim hatalardan birisi Yıldıray konusundaki irrasyonel tutumuydu.

Şimdi benzer tablonun Gheorghe Hagi tarafından Necati Ateş üzerinden gerçekleşmesi endişesini taşıyorum. Hagi sezon başından beri maçların 70. dakikası yaklaşırken Necati'yi oyundan alma yolunda istikrarla ilerliyor. Necati iyi de oynasa, kötü de oynasa Hagi onu yanına çekiyor. Necati'nin birden fazla gol attığı maçlarda bile Hagi genel tavrını değiştirmiyor.

Hagi'nin Necati'nin daha gelişmesi, oyunda kavgacılığını artırması, mücadele hırsını yükseltmesi için böyle yaptığını kestirebiliyorum. Ancak tek yöntem olarak sürekli biçimde Necati'yi oyuncu değişikliğine konu yapmasını doğru bulmuyorum. Necati'yi ileri düzeylere taşımanın başka yolları da olmalıdır. Fizik gücü yeterli olduğu, sakatlanmadığı sürece Necati ilkesel açıdan oyunda kalmalıdır.

Bir süre sonra Hagi'nin yöntemi ters bile tepebilir. Genç futbolcu oyuna küsebilir. Hagi futbolculuğunda dünyanın sayılı yıldızlarından olduğu için bizzat kendisi onlarla nasıl çalışılması gerektiğini en iyi bilecek konumdadır. Yıldızlara sıradan oyuncu muamelesi yapılmasının riskleri vardır. Özel futbolcu konumuna geçmesine çok az kaldığını düşündüğüm Necati konusunda gereken hassasiyeti Hagi'den bekliyorum

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sayın Ömer URAL'ın yazısı bu.Ben bu konuda ona sonuna kadar katılıyorum ve bunun ışığında çoktandır kafama takılan Ümit KARAN çıkmazını yorumunuza açmak isterim.Hangi Ümit Karan çıkmazı diyeceksiniz. Bu günkü konjöktörde Ümit Karan nasıl kadroya girecek nasıl oynayacak. Daha baştan söyleyeyim Hahan-Necati-Ümit beraber oynamaları mümkün değil çağdaş futbol konseptinde.Necati yi sağ açığa, orta sahanın sağına alıp da Ümite yer açalım denilirse bu futbolun mantığına aykırı ve Necatiyi harcamak demektir.Diğer yandan son geldiğinden bu yana istikrarlı çıkış içinde olan Necati'yi yedeğe almak mümkün değil.O zaman Ümit nasıl oynayacak? Geriye basit mantıkla tek bir şık kalıyor: Hakan Şükürü yedeğe çekip Ümite daha fazla şans tanımak.Böyle bir ihtimal,yani formsuz olduğu dönemlerde Hakanı yedeğe çekmek dahi olası görünmez iken (Hakanı yedeğe çekmek kolay değil,bayağı bir cesaret ister),Ümit Karan vakası biraz çözümsüz görünüyor.
Ve bu gidişte birçok kişi gibi benim de beğendiğim Ümit Karanı yavaş yavaş kaybedeceğiz gibime geliyor.Adama yılda 1 milyon $ ver sonra onu yedek beklet.Karanın bunalıma girmesi normal görünüyor. Hagi bu denklemi çözerse benim gözümde bir TD olarak epey yol almış olacak.
Yalnız bu çözüm cesaretle ve adilane olmak kaydı ile.....

Saygılar

Sheva
12-11-04, 11:18
Bu uc bilinmeyenli denklemde sabit olan sayi Deliormanli'nin da yazdigi gibi Hakan Sukur.. Dolayisiyla kadro ve taktik olusturulurken buna gore dusunmemiz daha gercekci olur.. O halde nedir elimizdeki alternatifler?

Bana gore bu durumda su an icin bir alternatif yok, benim tercihim Necati'nin forvet oynamasindan yana.. Fakat Umit'e yer acmak adina Necati'yi sag kanada koyup, Umit'i ikili forvete alabiliriz.. Biraz daha ucarsak, Necati'yi hucuma donuk orta saha olarak kullanarak, yine Umit'e yer acabiliriz.. Fakat iki durumda da mantigim gerekli verimi alamayacagimizi dusunuyor, gonlum de Necati'nin bu sekilde oynamasina el vermiyor..

Demek ki Umit'in en azindan birkac mac ilk 11 cikmasi ve denenmesi icin baska alternatifler gerekiyor.. Yalniz benim olmayacak seyleri tartismak kadar bos vaktim olmadigi icin simdilik o konuya girmiyorum.. Su an icin Umit'in yapabilecegi tek sey calisip, gorev verildiginde elinden gelenin en iyisini yaparak kendini gostermeye calismak..

gian
12-11-04, 14:03
Necati okudugum röportajlarında kendisinin hic bir zaman tam forvet oynamadıgını, en iyi verimi forvet arkası, orta saha oyuncusu olarak oynadıgında verebilecegini soyluyordu..Hatta Adanaspor'da bu sekilde oynayarak ( Forvette Ali Asım ve Cafer mi vardı? ) bir sezonda 20 gol artı 15 asist yaptıgını ekliyordu..

Ersun Yanal da Necati'yi dikkat ederseniz, orta sahadan forveti destekleyen oyuncu olarak kullandı..Tekke ve Nihat'in arkasında..Gayet de verimli oldu..

Dolayısıyla eger transfer doneminde 10 numara alınmayacaksa, Necati'nin forvet arkası oynatılıp, Karan-Şükür ikilisinin denenmemesi icin bir sebep yok..

Yalnız ben de zamanında Karan-Şükür ikilisinin ne kadar iyi oynayabilecegini düsünmüs biri olarak, ikisinin birlikte oynadıgı maclardaki gözlemim, her ikisinin de aynı yerlere koşu yapmaları, birbirlerinin önünü kesmeleriydi, ki bu büyük bir problem..

Bu arada yorumlarım, Sheva'nin belirttigi gibi olmayacak bir sey degil ( olmayacak sey= Hakan'in yedek kalması) olan durum üzerinedir..

Öte yandan, Hagi'nin son mac sonrası yaptıgı forvetlere yonelik acıklamar, bana O'nun Şükür'e eskisi kadar sıcak bakmadıgını da gosterdi..Yani, boyle devam ederse, Hagi de Hakan'a tahammül edemeyebilir..

Not: Deliormanlı, Stormbringer mı?

12-11-04, 16:18
Çağdaş evet doğru Hikmet abi kendisi :)

Bu arada Ümit Karan gidecek söylentileri de var bu ne derece doğru?

M.Yasin Cakmak
12-11-04, 17:39
Bence şu aşamada en mantıklısı Ümit Karan'ı bir sağ bek için takasta kullanmak ya da para ile satmak. Hazır beşiktaşta para varken ve forvet te ararlarken iyi para kazanılabilir.

Sezon başında Sergen ile takas muhabbetleri vardı, o da fena olmazdı hani.

12-11-04, 17:43
Yasin ondan sonra forvetlerden biri sakatlanırsa Arif ile oynarız olur mu?
Cihan milli takıma kadar yükseldi sağbekte hiç gerek yok sağ bek almaya.. Sergen takası imkansız gibi Sergen BJK'den ayrılmaz artık.

Sheva
12-11-04, 17:45
Yasin, Sergen kendisi ile ilgili sike soylentilerinden sonra gelecek sezon bjk ile anlasma yenilerse, yatsin kalksin dua etsin.. Kazim kanat bugunku yazisinda Sergen'le ilgili sert imalarda bulunmus, gayette iyi etmis bence..

Umit'te cok memnun degil yedek kalmaktan ama heralde Istanbul'da bir takimla anlasmak istiyor, bu da besiktas'tan baskasi olamaz su an icin.. Bana sorarsaniz, Umit-Pancu takasi mukemmel olur ama Pancu'yu satacak olsalar da bize vermek istemeyebilirler..

gian
12-11-04, 17:47
Ümit-Tümer takası da degerlendirilebilir..

M.Yasin Cakmak
12-11-04, 17:48
Aman Ata Allah yazdıysa bozsun... Cafercan var kapı gibi :D

Pancu'da iyi olur aslında ama bejeke onu satacaksa once Shaktar var.

12-11-04, 17:51
Takas olacaksa Tümer olabilir evet, Pancu'yu BJK bize vermez sanmam.
Şike söylentileri neymiş Sheva ben kaçırdım sanırım?

Sheva
12-11-04, 17:58
Gecen sene Rize macinda kasten oynamamasi ve telefon kayitlarinda o macta sikeyi ayarlayan insanlar arasinda adi gecmesi.. Kanat ilk once Sergen'in alenen bu insanlarla iliskisi oldugunu ve o mac sike yaptigini yazmisti, bugun de uzunca bir yazi da bu konuya tekrar deginip bjk'deki kirli el ve ayaklar cekilsin diye yazmis..

kamtek
13-11-04, 03:20
hikmet abinin de belirttigi gibi hagi'nin israrla necatiyi oyundan cikartmasi artik rahatsizlik verici duzeye geldi

necati eger forvet olarak kullanilacaksa partneri de hakan ile umitten iyi olani olmalidir. ha eger necati gianin dedigi gibi forvet arkasi oynarsa o zaman hakan-umit ikilisi forvet icin dusunulebilir bakalim malatya macinda da necatiyi oyundan alacak mi hagi?